Läsarfråga: Hur köper jag rätt turskidor?

Idag fick jag in en läsarfråga via Facebook som handlar om konsten att välja prisvärda turskidor med bra kvalitet och som går att lita på ute på fjällturen. Jag ställde frågan vidare till Per Fredin på Aktivt Uteliv som har stor vana av att själv åka skidor men också lång erfarenhet av inköp och uthyrning av skidor. 

Läsarfrågan:

Hej!

Jag planerar att köpa nya vandringsskidor och bindningar.

Undrar om du har några tips på skidor som du har prövat och tycker är prisvärda. Kvalitén jag vill ha är pålitliga bindningar som inte går sönder så lätt och om dom gör det ska dom inte va allt för komplicerade att laga ute i fält Stålkant på skidorna.

Själv har jag haft ögonen på märket Tegnäs men vill gärna se fler alternativ innan jag kastar iväg några pengar.

Tack för hjälpen!

Det här behöver du veta innan du bestämmer dig!

Det finns ett helt gäng olika märken på marknaden som gör turskidor t.ex Åsnes, Madshus, Alpina, Fischer etc. Men det är egentligen ingen större kvalitetsskillnad på märkena. Utan det finns tre aspekter du måste ta hänsyn till och bestämma dig för när du ska välja skidor som även påverkar priset:

 1. Ska skidorna vara vallningsfria eller vallningsbara?
 2. Ska stålkanten vara kort, 3/4 eller hela skidans längd?
 3. Vilken bredd ska turskidorna ha?

Det är det här som skiljer olika turskidor åt, både mellan märkena och tillverkarnas olika modeller.

Det är lätt att välja binding. När det gäller bindning är svaret däremot mer självklart. Idag är det en modern bindning med fastsättning i en ”metallstång” under pjäxans tå som gäller; Rottefella NNN BC eller Salomon SNS BC. BC står för Backcountry och det är viktigt att det är det, för annars är det en vanlig längdbindning och de är för klena för turåkning. NNN och SNS är snarlika, men pjäxorna är inte kompatibla med varandra (SNS fungerar bara med Salomon, medan NNN fungerar med fler märken). Kabelbindningar, som var vanligt förr men fortfarande går att köpa nya, sitter inte pjäxan fast lika bra i utan de blir ofta lite sladdriga. De har också fler rörliga delar som kan gå sönder. Bindningarna går att köpa separat så du är inte beroende av ett visst märke på turskidorna för att få en viss typ av bindning, även om det givetvis går att köpa turskidor med förmonterad bindning. Det viktiga är att pjäxorna passar är kompatibla med bindningen (NNN vs. SNS)!

Vad är dina bästa tips til någon som ska köpa sina första turskidor?

Kommentarer

 1. Ulrika Fellman / Kompassen

  Två andra saker man kan tänka på är:
  Vilka slags stighudar vill du använda, om du behöver det? Kommer du att ha behov av fullängd eller korta? Finns turskidor som har infällt stighudsfäste framför bindningen, som då bara passar ihop med en viss typ av stighud och som eventuellt (tänker jag mig) kan spara på den korta stighuden om du kör med stålkant, då du slipper remfäste runt hela skidan. Bara en tanke 🙂

  Det andra handlar om hundsäkerhet 🙂 Ifall du skidar mycket med hund och vill minimera risken för skadade tassar/hälsenor så välj en turskida utan stålkant. Det var ett tips från en skidåkare jag mötte på fjället som påstod att han skurit av hälsenorna på sin hund tre gånger (och ändå skidade han fortfarande med stålkant!!!? Knäppgök!).
  Själv har jag skidor utan stålkant, men det beror inte bara på att jag har hund. Jag drar gärna pulka efter mig och då vill jag ändå undvika att gå på alltför tuff skrå (de tillfällen man skulle ha behov av stålkant är ofta ganska okompatibla med pulka). Och jag tycker det funkar bra 🙂

 2. Ann Rumbleinthearctic

  Som nybörjare skulle jag kanske rekommendera vallningsfria, det är trixigt att behöva valla hela tiden samt att veta hur man ska valla! Har man vallningsfria är det bara att åka! Vallningsfria är förstås långsammare av just denna anledning, men om man vill prova sig fram kanske man kan hyra ett par av varje under två olika gånger. Jag körde BC binding på mina X-country längskidor främst för att jag då kunde få så varma boots som möjligt! Definitivt det bästa med BC enligt mig 🙂 Ju bredare desto stabilare, ju bredare desto tyngre (ibland). Stålkanten är guld värd då du spårar samt ger dig ett bättre grepp speciellt om det är lite halt där du åker, men ökar tyngden.
  Som nybörjare kanske man kan köpa begagnat till att börja med, för att se om det lönar sig i längden att spendera lite extra 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *