Planera Jämtlandstriangeln – en svensk vandringsklassiker

Jämtlandstriangeln är en svensk vandringsklassiker som går mellan tre fjällstugor i Jämtland. STF Storulvån, STF sylarna och STF Blåhammaren. Nu i sommar har jag gått hela den klassiska triangeln och här kommer mina bästa tips till dig som också vill vandra.

Vart startar jag vandringen?

angeliqa-mejstedt-fjallvandrar-jamtlandstriangeln
Foto: Louise Forslycke Garbergs, Isbergs Photography

Starta vandringen vid STF:s anläggning i Storulvån, där finns en stor parkering, fack att lämna värdesaker och fylla på med det du saknar i den lilla butiken.

Ta dig dit: Ta tåget till Duved och sedan busstransfer till fjällstationen eller flyg till Östersund eller Trondheim. Mer info via STF Storulvån.

Hur ser vandringsdagarna ut?

Angeliqa Mejstedt och Louise Forslycke Garbergs vid Sylarna, Jämtlandstriangeln Foto Martin Olsson
Foto: Martin Olson, OutdoorSwe

Du kan såklart välja att vandra triangeln åt vilket håll du vill. Jag valde att vandra medurs och startade vid STF Storulvån, gick vidare 16 kilometer mot STF Sylarna, dagen efter 19 kilometer till STF Blåhammaren och sedan 12 lättvandrade kilometer tillbaka till STF Storulvån sista dagen. Vandringen går längs med väl uppmärkta leder, det finns raststugor längs med vägen och det mest utmanande var uppförsbacken i slutet av etappen mellan Sylarna och Blåhammaren. Men det är bara att ta den steg för steg – Jämtlandstriangeln passar både nybakade fjällvandrare och erfarna.

Läs mer om varje etapp: 

Tips: Stanna en extra dag och genomför en toppbestigning av Storsylen (1 762 m.ö.h.).

Hur bor och äter jag längs med Jämtlandstriangeln?

angeliqa-mejstedt-jamtlandstriangeln-fjallvandring-
Foto: Louise Forslycke Garbergs, Isbergs Photography

Antingen bokar du in dig på fjällstationerna som du passerar, då kan du välja mellan att bo i rum eller i sovsal. Annars kan du tälta.

På fjällstationerna kan du förbeställa middag i matkasse vid Sylarnas Fjällstation eller vara med på en kulinarisk matupplevelse på Blåhammarens Fjällstation. Du kan också lyxa till det med frukostbuffé och lunchpåse om du inte vill ha med dig frystorkad mat.

Längs med hela vandringssträckan finns vattendrag där du fyller på vattenflaskan. Investera i en vikkåsa eller rejäl vattenflaska som du kan återanvända och så fyller du på med färskt vatten. Bra sätt att få ned vikten i ryggsäcken. Du behöver inte ha en vattenblåsa full med vatten i ryggsäcken.

Vad får jag inte glömma att ta med mig?

fjallvader-andras-snabbt-foto-martin-olsson-outdoorswe
Foto: Martin Olson, OutoorSwe

Glöm inte att vädret kan ändras snabbt på fjället. Här är 5 tips på saker som underlättar vandringen.

 1. Regnkläder och regnskydd till ryggsäcken
 2. Förstärkningsjacka/Fleecetröja om det blåser kallt
 3. Varm dryck – På fjällstationerna kan du fylla på termos med varmvatten (eller kaffe)
 4. Vandringsstavar – perfekt att skjuta på i uppförsbackarna med
 5. Karta och kompass. Även om du vandrar längs med väl uptrampade stigar är det bra att ha med karta och kompass så att du kan följa med på vart du befinner dig och hur långt det är kvar.

Kommentarer

 1. Pernilla

  Hej. Vad trevligt att ta del av er vandring och stort tack för alla bra tips. Jag ska vandra den här sträckan från söndag. Hoppas på tur med vädret! Premiärtur i Jämtland ! 🙂

 2. Nea

  Hej!

  Tack vare din inspiration ska jag och några vänner vandra jämtlandstriangeln i sommar! Som de storstadsbor vi är har vi en fråga angående att uträtta sina behov. Finns det någon form av toalettinrättning längs med lederna? Eller får en bära med sig använt papper i plastpåsar och slänga framme på fjällstationerna?

  Allt gott!
  Nea

  1. Hej!

   Åh, vad roligt – det glädjer mig verkligen att läsa.

   Angående dassmöjligheterna så finns det på ett par stllen melan stationerna men jag skulle varmt rekommendera en utebajs i det fria – för frihetens skull och de mindre unkna odörerna 😀

   Allt gott och god tur!!

 3. Pontus

  Hej!

  Håller med förgående, mycket bra reportage!

  Hur ser det ut med boendet på de olika Fjällstationerna, är det något man bokar (vart i så fall) eller går man bara dit och hoppas på plats?

  1. Hej pontus,

   Det är Svenska Turistföreningens anläggningar så det bästa är att du ringer och pratar med dem.
   Jag har för mig att de alltid ordnar plats till de som vill sova – men detta är väldigt välbesökta stugor vilket gör att jag starkt skulle rekommendera att du förbokar plats i god tid.

   Stort lycka tll och allt gott!

 4. kjelle

  Hej Pontus, och tack för information. Har du länk till var jag kan beställa fjällkarta 1:50000 runt Jämtlandstriangeln ämnar vandra dagsturer vi ska vara där 5 nätter på Storulvåns fjällstation. +förslag på bra billig , bra kompass?
  finns det torrvaror, mat o kokmöjligheter, eller ska vi köpa med hemifrån? Mvh Kjelle

 5. Mvh Kjelle

  Hej Angeliqa , och tack för information. Har du länk till var jag kan beställa fjällkarta 1:50000 runt Jämtlandstriangeln ämnar vandra dagsturer vi ska vara där 5 nätter på Storulvåns fjällstation. +förslag på bra billig , bra kompass?
  finns det torrvaror, mat o kokmöjligheter, eller ska vi köpa med hemifrån? Vad finns det för fauna, djurarter vi kan stöta på Mvh Kjelle

  15

  1. Tips är att kolla http://www.kartbutiken.se eller Calazo förlag – de har bra kartor. Kompass använder ajg liknande denna för 119 kr, http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Kikare-och-kompass/Kompass-Scout-2000021832/

   Välj en du trivs med och öva med den på hammamark först om du behöver.

   Vissa torrvaror kan köpas på Fjällstationerna, även middag, frukost och lunchpaket. Ofta finns tillgång till självhushåll i kök. Medhavda varor eller så köper du mat på stationen – jag gjorde matkasse med ingredienser en gång – då väntade den på stationen. Ring och hör med STF för tillgänglighet, förbokning och mer detaljer. Jag bokade som sagt in övernattning på alla fjällstationerna och då ingick middag vilket var väldigt trevligt efter en lång vandringsdag. Alternativet är att ta med egen mat och kokkärl – beroende på vilken flexibilitet du vill ha.

   Du kan stöta på blommor och djur vanlga i fjälltrakten.

   Allt gott och mycket kul!

   /Angeliqa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *