När det kommer till vandring vet norrmännen vad de gör, turkulturen är djupt rotad hos norrmännen som har fjällvandrat  i över 200 år. Norge har dramatisk natur med djupa fjordar, höga bergstoppar och karg vildmark. Här finns oslagbara naturupplevelser att upptäcka för dig som gillar vandring. Bo i fjällstugor längs med lederna, på genuina hotell med moderna bekvämligheter eller ta med tältet.

Hiking-the-Besseggen-Ridge-Jotunheimen-National-Park-Norway-092012-99-0002_800
Foto: Chris Arnesen – Visitnorway.com

Bland dessa tio norska favoriter får Besseggen och Romsdalseggen mitt vandrarhjärta att bulta extra hårt. Utsikt över bergstoppar och fjordlandskap är bästa tänkbara belöningen efter en lång vandringsdag.

1. Reisadalen i Finnmark

Viewpoint-Storelvdalen-102013-99-0584_800
Foto: C.H. – visitnorway.com

Reisadalen sträcker sig från Kautokeino i Finnmark till Saraelv i Troms. Finnmark består till stor del av slättmark men Reisadalen är en del som har kanjonliknande landskap, branta bergssidor och grönskande landskap av björk och furuskog. I öster hittar du det 269 meter höga vattenfallet Molissfossen och genom dalen rinner Reisaelva som dalen är uppkallad efter.

2. Dronningruta i Vesterålen

Bleik-island-Andoya-island-in-Vesteralen-012008-99-0148_800
Foto: C.H. – Visitnorway.com

Vesterålen är en ögrupp som ligger nordost om Lofoten. En av de vackraste turerna är Dronningruta som tar vandrare förbi små pittoreska samhällen, kusten och dramatiska fjäll. Här kan du uppleva midnattssolen och följa med på valsafari ute på Norska havet.

3. Romsdalseggen i Møre och Romsdal

Lookout-Romsdalseggen-062014-99-0051_800
Foto: Mattias Fredriksson Photography AB – Vistinorway.com

Romsdalseggen är utsedd till att vara en av Norges vackraste och mest lättilgängliga platser att vandra på. Vandringsturen över Romsdalseggen ger dig utsikt över fjorden, bergstoppar, vattenfall och fjäll åt alla håll. Leden har en stigning på 800 meter och tar mellan sex och åtta timmar att vandra. Turen börjar i Vengedalen nära Molde i norra Fjord Norge. Bästa tid att vandra är mellan juli och september.

4. Slogen på Vestlandet

From-Stalberget-Norangsfjorden-towards-Slogen-112012-99-0013_800
Foto: Håvard Myklebust – Visitnorway.com

Slogen är en av de mest dramatiska vandringslederna, med brant terräng och vacker utsikt, i Sunnmørealpene som ligger i norra Fjord Norge. För den som vill går det att boka in sig på Hotel Union Øye, ett trähotell från början av 1800-talet nere vid fjorden. Vandringen har en stigning på 1 500 höjdmeter rätt uppför från Hjørundfjord, räkna med att vandringen tar en hel dag.

5. Triangeltur i Rondane

Hikers-towards-Spranget--062007-99-0047_800
Foto: Anders Gjengedal – Visitnorway.com

Triangelturen är en Norsk klassisk vandring som passar bra för nybörjare. Turen tar fyra till fem dagar och påbörjas enklast från någon av fjällstugorna vid Dørålseter, Bjørnhollia eller Rondvassbu.

Vandringen går runt de största fjällen i fjällmassivet Rondane, i norska Østlandet. I området finns lämningar från inlandsisen.

6. Galdhøpiggen i Oppland

Scenery-at-Jotunheimen-122008-1133_800
Foto: C.H. – Visitnorway.com

I norra Jotunheimen ligger Galdhøpiggen, Norge och Skandinaviens högsta berg, med sina 2 469 meter över havet. Från toppen har du makalös utsikt över Jotunheimens Nationalpark. Galdhøpiggen går att nå via tre olika rutter, den enklaste klarar barn av medan den tuffaste leden går över glaciär och kräver klätterkunskap.

7. Besseggen i Jotunheimen

Hiking-the-Besseggen-Ridge-Jotunheimen-National-Park-Norway-092012-99-0006_800
Foto: Chris Arnesen – Visitnorway.com

En av Norges mest välbesökta vandringsturer är Besseggen i Nasjonalparkriket. Många vandrare startar dagen med att ta båten från Gjendeheim till Memurubu där de sedan påbörjar den 8 timmar långa vandringen över branta stigar med utsikt över Jotunheimens landskap.

Jotunheimen är ett högfjällsområde i Norge som har Norge och Skandinaviens högsta berg. Området är 3 500 kvadratkilometer stort och har fått sitt namn med betydelsen ”Jättarnas Hem”. Här finns över 400 kilometer märkta vandringsleder och 40 stugor att övernatta.

8. Aurlandsdalen i Sogn och Fordane

Hiking-in-Aurlandsdalen-072014-99-0014_800
Foto: Sverre Hjørnevik – Fjord Norway

Aurlandsdalen kallas för Norges svar på Grand Canyon. Vandringen startar i Geitrygghytta eller Østerbø och fortsätter till Vassbygdi. Du går bitvis längs med klövstig och har branta fjällsidor omkring dig.

Det finns en fjällstuga i området som har rötter från 1600-talet. Den är restaurerad och har moderna faciliteter och är väl värd ett besök. I området kring Østerbø går det att fiska i fjällsjöar, vandra i omarkerad terräng, genomföra turer på högfjället eller någon av områdets glaciärer.

9. Gaustatoppen i Telemark

Hardangervidda-012016-99-0065_800
Foto: Jacobsen – Visitrjukan.com

Gaustatoppen i Telemark kallas ofta för Norges vackraste fjäll. På toppen 1 883 meter över havet  går det att köpa kaffe och våfflor i DNT:s 100 år gamla stenhytte. Från toppen går det att se till den svenska gränsen i öster och en sjättedel av hela Norge. Det här har varit ett populärt utflyktsmål för norrmän i över 200 år.

Här vandrar du lämpligast mellan juni och september, vandringen startar vid parkeringsplatsen i Stavsro, är 8,6 kilometer lång, tar fem timmar att genomföra och passar både vuxna och barn.

10. Preikestolen i Rogaland

Preikestolen-in-Stavanger-Pulpit-Rock--122011-99-0001_800
Foto: Terje Rakke, Nordic Life AS – Visitnorway.com

En av de populäraste turistmålen i Norge är Preikestolen vid Lysefjorden i Stavanger. Fjällplatån är 604 meter hög och besöks av mer än 100 000 personer varje år. Lonley Planet har rankat detta till ett av världens 10 mest spektakulära utsiktspunkter.

Bästa tiden att besöka är mellan maj och september, du tar dig till startplatsen som ligger ungefär en timmes färd från Stavanger med buss eller färja. Själva vandringsturen är fyra kilometer enkel väg så räkna med att du behöver ungefär fyra timmar på dig för den här turen. Spara dagens picknick till utsikten från Preikestolen.

Upptäck vandring i Norge på Visit Norway – Vandring

Main-logo-with-payoff.-International-version-RGB-Colour-122013-99-0138_800

Författare

5 Kommentarer

  1. Men wow, vilket ljuvligt inlägg! Har en sån dragning till Norge och ser fram emot att komma iväg på någon riktig vandringsresa framöver. Ska spara ditt inlägg inför det 🙂

  2. Min höjdrädsla har blivit värre med åren men mitt glöd för natur och vandring brinner större än nånsin. Jag har bara vandrat Camino de Santiago men tittar nu på bilderna på Norges vandringsturer och vissa har riktigt hissnande höjder. Hur klarar sig höjdrädda personer dessa vandringar för jag hoppas att det bara ser värre ut på bild än vad det egentligen är? Min kompis vill gärna följa med men oroar sig för sin rygg då hon har fått diskbråck. Om det bara är en weekendresa och man kanske bara vandrar 1 dag kan det ändå vara riskzon för henne eller stärker vandring ryggen egentligen?

Kommentera

Spara