Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Snälltåget. Längst ned i inlägget får du en rabattkod för årets Jämtlandsdestinationer.

Sensommaren och hösten i Åre blir allt populärare för vandringsgäster. Med väl utvecklade ledsystem, bländande vacker natur och boenden för både avancerade vandrare, friluftsentusiaster och de som gärna vill ha lite guldkant på tillvaron har Åre något för alla.

Snälltågets nattåg tar resenärerna från Malmö i söder, via Stockholm, till Åre i Jämtlandsfjällen under vecka 35-38 med start 30 augusti. Tågen avgår norrut på onsdagar och lördagar och vänder tillbaka söderut på torsdagar och söndagar. Snälltåget erbjuder även transfer till Trillevallen, Vålådalen och Storulvån för de gäster som vill ta sina vandringsäventyr utanför centrala Åre och Åreskutan. Det kommer även finnas möjlighet att ta med sig cykel ombord för ett tillägg av 99kr per resväg.

10 saker jag gör på långa tågresor

Jag är en sådan som hellre åker 10 timmar på tåg än en timme på tg. För när jag är länge på tåget hinner jag liksom boa in mig. Och jag har åkt nattåg till Åre, Abisko och Kiruna. Det är mysigt. Det är fin stämning på tåget och man gör nya kompisar med de andra i hytten eller restaurangvagnen. Här är sakerna jag fördriver tiden med:

1. Vara James Bond i tre sekunder

Börjar resan med att låtsas att jag är med i en actionfilm och tjuvåker tåget i ilfart. Sen hade jag av misstag bildat kö bakom mig och fick skämmas lite. James Bond feeling over.

2. Lära känna kupékompisarna

Nästa steg är att leta rätt på rätt plats och hälsa på medresenärerna.

3. Tjuvkika på medresenärer i fönstret

Jag älskar att stå i korridoren och titta ut genom fönstret. Så blir alltid glad när jag träffar andra med samma tågintresse. En annan bra sak med fönster är att man diskret kan tjuvkika på sina medresenärer i reflektionerna. Speciellt sena kvällar och vintertid när det är mörkt ute så är speglingarna mångdubbelt så effektiva. Då brukar jag fundera ut personas. vem det är som åker. Destination. Boendesituation. Personlighetsdrag.

4. Lyssna på musik

Jag lyssnar gärna på musik och har skapat massor med olika spellistor för olika humör. Favoriterna hamnar på Vandringsbloggens egna spellista. Och den delar jag gärna med mig av 😀

5. Restaurangvagnen med kaffebuffé

Restaurangvagnen är där magin verkligen händer. Här kan man sitta med lite mer space, vid ett riktigt bord och få intryck av lite nya människor när kupékompisarna är klarpratade. Restaurangvagnen tenderar också att ha kaffebuffé (eller te-buffé för den som föredrar det).

6. Skriva ned tågtankar

Någonting med tågrälsens rytmiska ljud som omger mig, det fysiska i att se landskapet flyta förbi utanför förnstret och vetskapen om att ett äventyr väntar gör att jag alltid blir filosofisk ombord på tåg. Några av mina bästa texter har kommit där omsluten av tågets innerväggar. Förväntan, drömmar och kreativitet kommer till en och samma plats samtidigt som jag har tid och plats att sitta ned länge och tänka, skriva, tänka, skriva. Och jag är väldigt traditionell. Jag älskar fysiska anteckningsböcker. Det är de jag har med när jag vandrar men också på möten. Väldigt sällan skriver jag rätt upp och ned i datorn. Det inebär en hel massa extrajobb i renskrivning sen. Men det ger en annan känsla. Flexibilitet. Jag behöver vara i stunden.

7. Riva av lite jobb i farten

Tåg är platsen att svara på snabba mejl, renskriva texter, göra research och redigera bilder. Jag kan ha mitt kontor precis överallt så länge det finns el (om det ska vara mer permanent etablissemang än batteritiden tillåter). På tåget finns elkontakter ofta gömda på de mest kluriluriga ställena. Under bord, bakom ventilationshål eller under säten. Så det är alltid några sekunders total förvirring innan jag hittar dem. På snälltåget hittade jag elkontakt i kupén under bordet vid fönstret och i restaurangvagnen. Wohooo.

8. Läsa böcker

Om jag inte vore vandringskreatör skulle jag definitivt övervindra på något utav universiteten. Jag älskar böcker och jag älskar att lära mig nya saker. Det gör att jag alltid har utvecklingsprojekt som pågår parallellt med annat jag gör. Senaste åren har jag läst om ledarskapets och naturens betydelse för rehabilitering och hälsa, bilden av norrland som produceras av storstäder i södra Sverige, journalistik och enkel HTML kodning. Just nu läser jag retorik. Lärande är livslångt och just kusnkap är aldrig tungt att bära på.

9. Läsa tidningar

Tågresor passar perfekt för tidningsläsning. Hemma läser jag bara, bara digitalformat. Men när jag åker tåg passar jag på att sno med mig en Metro på stationen, köpa någon av de glossiga bilagorna till kvällstidningarna för att hitta inspiration eller djupdyka i fintidningar. Idag köpte jag Utemagasinet  som har vandringsspecial och där jag har äran att både vara med i stor intervju och som krönikör. På tåget finns tid att bläddra, titta på bilder, läsa alla ingresser och texter.

10. Meditera

Bara vara. Stillhet. Tystnad. Vad som nu behövs mest. Att ha en plats där jag bara kan vara utan att göra någonting alls. Då blir tåget en plats att landa. Att andas. Djupt in och långt ut.

Vad gör du när du kommer fram? Hitta gärna inspiration balnd dessa 6 halvdagsturer i Åre som passar både för vandring och traillöpning.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Snälltåget. Du som läser Vandringsbloggen får 10% rabatt på Snälltågets resor till Jämtlandsdestinationer i september. Ange kampanjkoden VANDRA och boka HÄR

 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara