Resan jag alltid drömt om som blev möjlig tack vare ett uppsatsstipendium jag fick när jag gick ut från universitetet. Sommaren mellan skollivet och vuxenlivets obönhörliga verklighet. Grädden på moset. Belöningen för mödan. Andhämtningen innan en helt ny fas i livet. För mig var den ultimata friheten att bila genom USA – vandra i den mest storslagna natur, äta hamburgare på sjaskiga hak, bila längs med havet och känna storstadspulsen.

Innan avfärd såg jag till att skaffa visum och ESTA, skaffa ett internationellt körkort för att kunna ha friheten av att använda hyrbil och jag bokade första hotellnatten på Broadway i New York för att ha en ankomstadress. Men resten av mina 3,5 veckor i USA ville jag ha helt obokade och ta varje dag som den kom. Men mitt reseschema kom att innebära 13 riktigt häftiga stopp och besök i 7 olika delstater. Idag vill jag dela med mig av sammanfattningen av de allra bästa höjdpunkterna under min roadtripp igenom USA.

1. New York – Staden som aldrig sover

Bland skyskrapor, parkhäng och storstadspuls listar jag mina 11 bästa tips till klassiska sevärdheter i New York.

2. Las Vegas – Drömmarnas Stad

Staden som inte har några gränser. Bufféerna är lite större. Hotellen ger mer rum för pengarna. Möjligheterna till att vinna eller förlora skapar en speciell känsla. Las Vegas är ett stop som måste göras en gång i livet.

3. Hooverdammen – blod, svett och vattenfall

Stå med en fot i varje delstad på 6 miljoner ton tunga betongfundamentet Hoover dammen.

4. Grand Canyon

Vandra nedför en bergssida längs Bright Angel Trail istället för uppför och njut av det orangefärgade skiktade landskapet i Grand Canyon.

5. Yellowstone National Park

Det spottar, ryker och fräser längs med lederna som går i nationalparken Yellowstone. Dessutom är djurlivet med bisonoxar, björn, ekorrar och hjort nära. En riktigt häftig upplevelse.

6. Bonneville Saltflats

Vandra i en öken av salt. Se det hårda, flacka landskapet Bonneville Salt Flats utan riktmärken bre ut sig i värmen strax utanför Salt Lake City.

7. Yosemite National park

Nationalparken Yosemite bjuder på vackra panoramalandskap, vilda djur och jättestora träd.

8. San Fransisco

Mysiga hamnkvarter, militärmuseum, utsikt över Alcatraz och Golden Gatebron gör San Francisco till ett spännande resmål.

9. Highway One

Med vinden fläktandes genom bilrutan och ett extra rött läppstift är den här bilresan längs Highway One en fantastisk vacker upplevelse. För landskapet och havet och de mysiga små rastplatserna längs med vägen.

10. Santa Monica

Med badstränder, ett eget tivoli vid havet och mysigt häng vid piren är Santa Monica en gemytlig plats att njuta av.

11. Los Angeles

En riktig favorit för mig var att kändisspana i Los Angeles och besök Universal studio.

Praktisk information – Resa  i USA:

Mat: Skräpmat är jättebilligt och kommer i kopiöst stora portioner och läsken är gratis refill. Hälsosam, vällagad mat är svindyr. Kaffet är en pittyful excuse för kaffe – det var defintivt inte mörkrostad bryggkaffe någonstans utan ett utspädd blek variant och på några motell kom kaffe faktiskt ironiskt nog i just tepåsar.

Hotell: Finns såklart alla standarder tänkbara. Generellt är motell billiga men kompromissar med fräschet i vissa fall. I Las Vegas fick man väldigt mycket hotellyx för väldigt lite pengar, San Francisco och New York var löjligt dyra och i de små mellanstäderna gick det att göra prisvärda kap. Roligaste med amerikanska hotell är att det går att få rum med dubbla dubbelsängar. Det har jag aldrig sett någon annan stans där jag varit.

Jag bokade hotell via Hotels.se och jag tjänade en hel del pengar på det jämfört med att köpa rum på plats i receptionen för de har bra dealer, speciellt om man bokar flera nätter för då kickar det in förmåner som var tioende hotellnatt gratis. Perfekt för en roadtrip.

Budget: Jag hade budget på mellan 500-700 kronor om dagen. Det går självklart att försöka snåla på saker och det finns såklart ingen övre gräns om man gillar lyx. Och sedan kostar ju inträden och transporter en del och det går inte att kompromissa med några hundralappar hit och dit om man nu ändå tagit sig runt hela världen – så tänkte jag.

Färdmedel: Det går att trixa med kollektivtrafik lokalt. Men det är knixigt i vissa fall. I större städerna som New York och San Francisco fungerar tunnelbana, spårvagn och bussar utmärkt och vissa reser med Grey Hound bussar mellan de större städerna. I Los Angeles är det omöjligt att gå någonstans över huvud taget – det är som att staden är uppbyggd för att alla ska vara bilburna. Har du möjlighet att använda hyrbil är det klart att föredra. Om du hyr en bil se till att fotografera bilen när du får den, skaffa alla tänkbara försäkringar och läs igenom dem noga – amerikanare är nojiga på det där med papper.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara