Englands största nationalpark och vandrarnas favorit

The Lake District ligger i nordvästra England och är landets största nationalpark där de högsta och flesta bergstopparna finns samlade. Området bjuder på pittoreska byar, storslagna vyer, traditionell mat och historiska kvarlämningar. Inte minst finns det hur många mils vandring som helst.

Missa inte de här 13 platserna när du ska besöka The Lakes District:

 1. Borrowdale och Buttermere – Upptäck pittoreska dalar och omgivningar i de här två närliggande byarna. Omgivningarna bjuder på mjuka berg, gröna fält och stenbroar.
 2. Haystacks – Alfred Wainwrights var upptäckaren som besökte The Lake District och blev så tagen att han för hand skrev 7 böcker med guider till alla berg i The Lake District. Böckerna finns fortfarande att köpa idag och innehåller hans handritade bilder av bergen. Hans aska spreds på berget Haystacks som blev hans favorit och idag gör många vandrare pilgrimsfärder dit för att hedra hans minne.
 3. Aira Force – Efter en kort promenad från Dockray nås det 18 meter höga vattenfallet inbäddat i träd och en stenbro på toppen.
 4. Black Sail YHA – Härligt bergshotell som en gång i tiden var en fåraherdes bostad. Här finns bara ett par rum, litet kök och inga störande inslag från telefoner eller vägar.
 5. Wastwater – Sjön Wastwater bildades av glaciärisen och är den sjö i The Lake District som över tiden blivit minst påverkad av förändringar. Den är dessutom Englands djupaste sjö på 80 meter.
 6. Wasdale head – Här finns en av engelsmännens favoritvyer med en dal omringad av flera av englands högsta berg, bland annat Scafell Pike. Här går det att se hisnande natur utan att behöva vandra upp för bergen.
 7. Hill top – Här hittar du Beatrix Potters värld och kan möta Mrs Tiggy-Winkle. I The Lakes District kan du också hitta Sarah Nelsons berömda gingerbread  efter originalrecept som är 150 år gamalt och åka tåg drivet av ånglok genom landskapet.
 8. Tarn Hows – En skogstjärn inramad av skog och berg som skapades av landskapsarkitekten James garth Marshall år 1862.
 9. Dove Cottage – Besök poeten William Wordsworths första hem i Grasmore, han föddes i slutet av 1700-talet och kom att bli en av landets mest populära poeter. Han bodde i The Lake District och i huset finns fortfarande både skridskor och glasögon kvar.
 10. Helvellyn – Bestig Englands tredje högsta berg och vandra längs med en bergskam med branta sluttningar på båda sidorna. Inlandsisen har format landskapet och du kombinerar ganska tuff vandring med branta stigningar.
 11. Derwentwater – Åk båt på någon av sjöarna i The Lake District. Flera av sjöarna trafikeras med båtar och några av de mest vackra tturerna finns vid Windermere, Coniston och Ullwater, men dem mest populära och vackra ligger vid Derwentwater.
 12. Castlerigg Stone Circle – Högst upp på en bergsplattå finns en cirkel med stenar som närmast kan liknas vid ett Stonehenge i miniformat. Forskare är inte överens om anledningen till att stenarna rests i den cirkelliknande formen, men utsikten över bergstopparna i bakgrunden gör det väl värt ett besök.
 13. Carliste Castle – Vandra i området kring det här mångahundra år gamla slottet med en blodig historia från tiden när Skottland och England låg ordentligt i luven på varandra.

För mer tips: Lonely Planet – The Lake District

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara