Allt du behöver veta om att vandra på vintern i ett och samma inlägg.

Vy över Lillåudden i Västerås från den frusna mälarisen, plogad skridskobana

Några varningens ord om kyla och is

1. Du fryser snabbt: När det är minusgrader kan det gå fort att drabbas av förfrysning. Speciellt om du står stilla efter en svettig aktivitet. Var extra vaksam på tår, fingrar och kinder som är de första kroppsdelarna att förfrysa.

2. Bli inte blöt! Alldeles avsett hur mycket du fryser -täck inte för munnen med en halsduk, buff eller baraklava.  Tyget ligger som en blöt trasa mot din hud, vilket gör att du snabbt blir nedkyld och riskerar förfrysning.

3. Skippa morgonduschen: Använd inte hudkräm på morgonen och dusha inte på morgonen innan du ska ut i sträng kyla. Under natten får din hud ett fettlager som skyddar dig från att frysa. Tvätta inte bort det!

4. Var vaksam på temperaturluring! Även om termometern visar sköna -5 så kan den faktiska köldeffekten vara långt mycket mer när det blåser. Du måste också vara förberedd på att vädret kan ändras snabbt och framför allt att det snabbt blir mörkt på dagen. Ta med en pannlampa i packningen ifall något oförutsett skulle hända.

5. Ha bra rastrutiner! Det viktigaste när du stannar för en rast är att du klär på dig extra, ha antingen med dig en stor tjock ylletröja eller en dunjacka. Sitt på ett sittunderlag för att komma bort från snön och se till att få i dig varm dryck – gärna en med socker i för att fylla på kroppen med extra energi. Choklad eller varma koppens soppa är fantastiska för kalla vinterdagar.

Klädsel för att vandra på vintern

6. Lager-på-lager-principen: Klä dig i lager så att du lätt kan justera klädseln efter aktivitet. Jag har alltid underställ, värmande mellanlager och yttre lager som skyddar mot vind och väta. Komplettera med ordentlig mössa, halsduk och handskar.

7. Vänd ryggsäcken åt rätt håll! Om du vandrar eller åker skidor med ryggsäck se då till att du alltid, alltid lägger den sida du har mot ryggen uppåt när du stannar för rast. Ifall du tar en svettig och varm ryggsäck och lägger direkt i snön bildas is på ryggsäcken och du blir snabbt nedkyld när du ska fortsätta efter rasten.

8. Varmt om fötterna: På fötterna har jag alltid, alltid dubbla sockor oavsett säsong. På vintern har jag en lite tunnare ytllestrumpa och sedan en tjockare yllesocka. I kängorna en tjock sula – och på vintern är det extra viktigt att ha en ordentlig och stabil yttersula på kängan, det gör att du kommer upp från barken och skyddas mot direkt kyla.

9. Varma kläder på morgonen: Under natten lägger du dina kläder längst ned i sovsäcken. Det gör dels att du får mindre luftutrymme att värma upp i sovsäcken vilket är bra eftersom du håller dig varmare. Dels har du varma kläder att ta på dig när du vaknar på morgonen.

10. Packa torrt ombyte: Ta alltid med ett torrt ombyte som du förvarar i en vattentät påse i packningen. Särskilt viktigt om du går igenom isen eller blir genomsvettig.

Sova utomhus på vintern

11. Dubbelt under dig: Ha dubbla liggunderlag, det skyddar dig från markkylan. Fäst liggunderlagen med en rem så att de inte glider runt under natten.

12. Investera i en ordentligt varm sovsäck – du vill inte frysa. Ta i överkant när du  väljer sovsäck. Det är lättare att öppna upp dragkedjan på en sovsäck som är för varm och sticka ut en fot längst ned än att ligga och sova i en för kall sovsäck.

13. Sov i underställ, tjocka sockor och en skön mössa. Ett bra tips är att ha ett separat underställ och sockar att sova i på natten – dvs inte samma som du har på dig under dagen. Då är de garanterat torra.

14. Ha en värmekälla i sovsäcken: Innan du går och lägger dig på kvällen häller du din vattenflaska (av typen Nalgene) full med varmvatten. Det är en perfekt värmekälla och du kommer garanterat att sova gott. Förtydligande: Använd inte en PET-flaska, du vill inte riskera vattenbad i sovsäcken, det är inte att rekommendera vintertid.

15. Undvik nattspring: Uträtta dina naturliga behov innan du kryper ned i soväscken – du vill inte springa upp i onödan under natten. Se till att bli riktigt varm innan du går och lägger dig. Spring ett par varv runt tältet, gör åkarbrasa och grodhopp.

Mat och dryck på vintern

16. Drick mycket vatten! När det är kallt känner du dig inte törstig på samma sätt som en varm sommardag med fysiska aktiviteter. Därför måste du komma ihåg att påminna dig själv om att dricka mycket vatten. Ha ljummet vatten lättillgängligt i en liten termos eller värm vattnet från din vattenflaska i munnen innan du sväljer. Du vill inte slösa onödig energi från kroppen genom att dricka iskallt vatten. Ett annat knep är att förvara din vattenflaska innanför jackan – då håller den sig varm även i de strängaste väderlekarna.

17. Få i dig någonting varmt! För att hålla värmen uppe när du är stilla är det viktigt att du dricker någonting varmt. Ta med varm saft, choklad eller fruktsoppa. Det ger dig ny energi och håller dig varm. När du vaknar i tältet på morgonen kan det vara härligt att ha en termos laddad med varmt vatten, då kan du dricka första morgonkaffet i sovsäcken – det kan jag garantera dig är en gudomlig start på dagen.

18. Ta inte i metall vid matlagningen! Det kan vara svårt att undvika att ta i metall när det är dags att laga mat. Ofta är både gasbehållaren, brännaren, kokärlen och besticken av metall. Metall leder snabbt bort värme från din kropp och gör att du blir kall. Se till att ha med dig tunna handskar med bra grepp som du kan ha på dig även vid finlir med köket. Se också till att du utan och innan vet hur du ska bygga ihop och använda ditt kök så att du inte slösar värdefull tid med frusna händer.

19. Ät varm mat innan du går och lägger dig: Lägg dig mätt och torr i sovsäcken. Efter ett mål varm mat sover du gott, kroppen kommer använda sin energi för att smälta maten.

20. Använd snö till matlagning: Istället för att bära massor med onödiga kilo vatten kan du lätt använda snö för att laga mat. Ett hett tips är att använda lite vatten i botten av kastrullen för att smälta snön, då spar du bränsle.

Observera att detta är tips och råd utifrån min erfarenhet som glad vandrare. Tänk alltid på säkerheten först, speciellt vintertid och i synnerhet om du ger dig ut på isen. Om du är osäker; gå en kurs med friluftsfrämjandet, låna en bok på biblioteket eller ta med dig en kunnig kamrat.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Tack för supertips! Nästa vackra helgdag blir det utflykt och förhoppningsvis övernattning i skogen. Vad skulle du rekommendera främst? Färdigbyggt vindskydd, eget vindskydd/koja eller tält på vintern? Om tält, vad för tält i så fall? Kan man använda ett tresäsongstält och överleva natten? 😉

  • Hej Sara, Jag har fått in flera liknande frågor och sparar dem till ett uppföljande inlägg 🙂 Viktiga och bra frågor att tänka på!

 2. Vilka bra tips, som vanligt! Jag tänkte även tilläga ett par små detaljer också 🙂

  1. Liggunderlag som man inte måste blåsa upp funkar mycket mycket bättre när det är kallt ute, eftersom luften i ditt underlag annars kyler ner dig när du försöker sova.

  2. Mitt nästa tips har att göra med hur ”tight” din dunjacka, eller sovsäck är. Om din dunjacka är för tight kommer du att frysa, no matter what. Samma sak med sovsäcken, om du till exempel tänker dig att du ska ha din dunjacka på dig i sovsäcken kommer sovsäcken garanterat bli ”för liten”, då är det bättre att lägga dunjacka ovanpå, som ett extra täcke.

  3. Som du redan nämnde, tvätta inte ansiktet. Ännu bättre smörj in med skyddande fett. Här i USA finns något som heter bagbalm, det är hårdare än vaselin och jag smörjer in näsa och kinder med det när jag är ute och det är -30 eller -40 som idag 🙂 Du kan även smörja in dina tår med det, och händer! Blir garanterat varmare (iallafall för mig). En annan sak är att hålla sig borta från i princip alla hudkrämer som innehåller vatten.

  4. Om dina fötter redan är kalla innan du stoppar i dom i dina skor kommer de garanterat att fortsätta vara kalla en lååång stund. Då är det bättre att värma upp dom mellan dina händer innan du tar på dig skorna.

  5. Ha alltid med dig ett par extra strumpor och vantar. Speciellt om du är ute och åker skidor. Jag blir svettig no matter what när jag är ute och åker skidor, även om det är -30, om du då stannar en lite stund är det kört, fingrarna kommer frysa till is.

  6. Lyssna på din kropp, om du tappar känseln i dina skor, tänk inte då men jag ska bara gå en liten bit till, eller jag får upp värmen snart igen. Sätt dig ner, ta av dig skorna och värm upp tårna mellan händerna. Jag har gjort detta jättemånga gånger när jag varit ute och isklättrat, det blir garanterat en bättre upplevelse efter det, även om det är -20 eller -30, ta av skorna och värm fötterna, eller om det är fingrarna värm dom i armhålorna.

Kommentera

Spara