Hikefulness är min helt egna version av mindfulness och idag får du fem stycken riktigt användbara praktiska övningar-

Använd dem för att snabbt skaka av dig storstadsstressen när du kommer ut i naturen eller hemma i vardagen; i kön på mataffären eller på kontoret när du behöver landa och ta naturens lugn till dig.

Varje dag tar vi 25 000 andetag. Det är en stor kvantitet. Men om vi ser till att skapa kvalitativa andetag i så stor utsträckning som möjligt så kan det göra underverk för hälsa och välmående. Många stressrelaterade sjukdommar kan förebyggas genom att kroppen syresätts som den ska. Med rätt andningstekniker kan du också lura en uppstressad kropp att bli lugn.

1. Andas i en fyrkant.

Den här övningen är riktigt bra för dig som vill ha en enkel andningsteknik som du kan använda precis när som helst. Du kan göra den i smyg på ett möte, när du sitter på toaletten eller så fort du har en fyrkantig skärm eller tavla framför dig.

Sätt dig bekvämt och andas långa, djupa andetag enligt följande.

  • Andas in och räkna till fyra
  • Håll andan och räkna till fyra.
  • Andas ut och räkna till fyra.
  • Håll och räkna till fyra.

Räkna sakta, du känner snabbt vilket tempo som passar dig bäst. Gör övningen i 3-5 minuter.

2. Andas i takt med stegen

Samma övning som ovan kan göras gående. I naturen eller på kontoret när du ska hämta papper i skrivaren eller ta dig mellan två mötesrum. Är du van att gå snabbt och raskt kan du få yrsel – så ta det varsamt. Min utmaning oavsett är att göra denna öving riktigt, riktigt långamt. Gärna barfota och medan du blundar. Det gör att du får kontakt med andningen, kroppen och din omgvning på ett effektivt sätt som snabbt ger möjlighet att andas.

3. Landa i dig själv

En bra övning att göra vid ledstarten, när det är svårt att somna på kvällen i tältet eller inför ett vitkigt möte. Den här övningen får dig att fokusera här och nu och blir en skön avslappning för multitaskande och överbelastade sinnen.

Var helt stilla. Ligg ned på skönt underlag eller stå upp med axelbreda fötter.

Tänk tyst för dig själv på följande saker:

  • En sak du ser: Någonting du ser som finns i din omedelbara närhet. Till exempel datorskärmen eller träd.
  • En sak du hör: Någonting du hör. Till exempel ventilationen eller vinden i träden.
  • En sak du känner: Fokusera på en fysisk känsla. Som hur kängan känns mot foten eller blusen mot ärmen. Den här delen handlar alltså inte av känslor som ilska, glädje, lycka utan yttre känsel.

Gör övningen i raketmodellen: 3 av varje punkt, 2 av varje punkt, 1 av varje punkt. Avsluta med att bara vara i någon minut helt i tystnad.

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Så bra grejer! Känner igen dem från när jag testade mindfulness i en behandling jag gick i. Och använder mig mycket av det än. Så bra tips att ha nära.

  2. Pingback: Andas. Allt kommer att lösa sig tillslut | Friluftsjournalen

Kommentera

Spara