Den senaste månaden har jag råkat vandra förbi inte mindre än tre riktigt rysliga platser som fått håret att resa sig lite på kroppen. Vi vandrare är ju vana vid att fötterna tar oss förbi både kultur och historia och när i skrapar lite med nageln så kan det mest oväntade och otäcka veckla ut sig framför våra fötter. Följ med till tre rysliga platser.

1. Spökslottet Ängsö i Västmanland

Ängsö slott sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta platser. Här finns en sten som bringar död, en kedja från helvetet och spöken från både hästar, hundar och människor.

Vandra här: Parkera vid Slottet mitt på ön och välj mellan 2 – 22 kilometer vandringsled bland ekhagar och mälarklippor.

2. Engelska Kyrkogården på Hallands Väderö i Båstad

Engelska Kyrkogården begraver kropparna från sjömän som flöt iland och som misstänktes kunna ha sjukdomar som man inte ville skulle smitta. De kallades i folkmun för ”strandvaskare”.

Vandra här: Åk till Torekov och ta färjan ut till Hallands Väderö och gå de lätta 10 kilometrarna runt ön.

3. Klosterruinerna i Glendalough på Irland


Här, till ett av de mest natursköna platser en vandrare kan tänka sig, samlas människor sedan tusentals år tillbaka.

Vandra här: Flyg till Dublin och åk till Glendalough som är tillgängligt dygnet runt.  Kyrkogården ligger nära vandrringsstarten men se till att ta den branta med sceniska rutten på 11 kilometer runt de båda sjöarna.

Har du vandrat förbi någon ryslig plats? Eller har du någon gång känt att du inte vandrar ensam? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Inga spökslott eller kyrkogårdar, men däremot har jag vid ett par tillfällen (inte så många ändå) mitt ute i de djupaste skogarna fått känslan av att jag verkligen, v.e.r.k.l.i.g.e.n. inte har varit ensam. Oftast inte så att jag blir panikslaget rädd, utan mer bara lite obehag/rysningar. Sedan varför och vem/vad vet jag inte. Men känslan är väldigt påtaglig. Inte bara inbillning (inbillar jag mig). 😀

  • Angeliqa Svara

   Åh, jag har också haft känsla av att nån mer vandrar vid mig. Ibland av någon saknad som vandrat vidare och ibland har det varit så anturligt som att jag senare runt kröken sett en renflock. Vandra med öppna sinnen helt enkelt. Tack för att du delar med dig

 2. Tack för spännande tips! Har äntligen köpt din bok gillart så mycket. Toppen med all inspiration du sprider! Kram

  • Angeliqa Svara

   Ja, dessa tips är lite mer av det ryssliga slaget. Hoppas du fått massor av glädje av boken, blir så glad av att höra att du gillar den 😀

   Stor varm kram

Kommentera

Spara