Att vandra i ett annat land kan vara en utmaning. Inte bara är vandringen som alltid en fysisk ansträngning – det handlar också om att hitta rätt i en ny typ av natur, kultur och sociala koder. Vi tittar närmare på den schweiziska naturen  tillsammans med Sofie Gelinder, en inbiten naturfantast som lever och bor i schweiziska Lugano. Hon ger dessutom sina 3 bästa kom ihåg för att vandringsresan ska gå extra smidigt. 

”Den schweiziska naturen är svårslagen när det kommer till variation. Här får du tre länder i ett tack vare Schweiz tyska, franska och italienska region. Den tyska regionen är vykortsvackert schweizisk med höga berg, betande kor och alpina byar. Den franska delen präglas främst av Genèvesjöns turkosblå vatten, romantiska sagoslott och vidsträckta vinodlingar. Passerar man genom Gotthardtunneln hamnar man i den italienska regionen i södra Schweiz. Där osar semesterkänslorna och bland olivträd, palmer och gelato får man ett smakprov på ”La Dolce Vita” – det ljuva livet. Den schweiziska naturen skiljer sig alltså väldigt mycket från den svenska.”

Alla foton är tagna av Sofie Gelinder.

”En likhet som däremot finns är att båda länderna har en natur som inbjuder till aktivitet, vare sig det handlar om skidåkning på vintern eller vandring och cykling under årets varmare månader. Schweiz är ett paradis när det kommer till vandring med tusentals välmarkerade leder att ta sig an. Ofta passerar de en bergstation och en och annan alpby, så att man kan ladda batterierna och testa schweiziska läckerheter såsom rösti, ostfondue och raclette. Att ta sig till lederna är dessutom smidigt och enkelt tack vare den utbredda kollektivtrafiken. Här går tågen uppför branta berg och till de mest avlägsna av alpbyar och vill man ännu högre upp, till topparnas toppar, finns det i de allra flesta fall skidliftar och linbanor.”

Sofies 3 viktigaste kom ihåg inför en vandring i Schweiz och Alperna

  1. Språket. Vid de större alpina semesterställena och bergsstationerna går det i regel bra att ta sig fram på engelska, men på mindre orter och i alpina byar är det i regel det lokala språket som gäller – alltså tyska, franska eller italienska beroende på var i landet man befinner sig). Men man behöver inte vara språkexpert för att resa i Schweiz: man kommer långt med glada gester och Google translate.
  2. Kläderna. När det gäller packning är ”lager på lager” ett bra ledord eftersom temperaturen kan skilja sig väldigt mycket mellan by och bergstopp och för den hurtigaste som vill vandra uppför är bra vandringskängor A och O.
  3. Ekonomin. I Schweiz får man även räkna plånboken som en del av utrustningen. Boende och transport är nämligen inte billigt. En returbiljett till några av de mest kända bergsstationerna kostar 900 kronor per person – vilket är bra att komma ihåg när man planerar sitt vandringsäventyr.

Följ Sofie på Instagram: @letsexploreswitzerland.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

    • Åh vad härligt, det verkar så himla härligt att vandra och vara där! Och bilderna är ju som du säger magiska och gör en verkligen sugen på att ge sig bland bergen. Hoppas planerna på en skidresa går i lås 🙂

Kommentera

Spara