Jag har länge känt att något skaver. Men inte riktigt kunnat sätta fingret på hur jag ska närma mig den förändring som behövs. Efter en helgen på Vildmarksmässan när jag bland annat fått lyssna på Sören och Louises livsstilsförändringar så har pusselbitarna börjat falla på plats. Det är inte VAD som varit problemet utan mer HUR. Så här kommer min masterplan för att i 3 steg downshifta inom ett år. Jag vill skaffa mindre utgifter och en flexibel vardag där jag kan vara närmare naturen.

Det är dags att börja några steg mot en hållbarare vardag.

 1. Bo billigare
 2. Skippa onödiga utgifter
 3. Sälja saker som inte behövs

Just nu letar vi efter mindre och billigare boende och har sparat in på utgifter som att ha egen bil, något som är lite bradåligt eftersom det blir dyrare att handla mat inne i stan och dessutom svårare att komma ut i naturen spontant. Jag har knappt handlat nya kläder på två år utan nöter ut de kläder jag har ordentligt och har börjat rensa ut förråden på saker som inte behövs. Jag kommer inte ta downshiftandet till några extrema nivåer – bara öka medvetenheten kring konsumtionen – och att bli bättre på att välja och prioritera. Exempelvis sälja saker på loppis med målet att finansiera sommarens semester i Lofoten. Men att bli av med saker visade sig mycket svårare än vad jag först trodde. Via blocket har det inte ens hört av sig köpare till annonserna jag lagt ut. Via Tradera har det inte heller hänt någonting. Nu i helgen hade jag ett eget loppis-bord på Vallby Friluftsmuseum. Och efter en hel dags försäljning, prutmotande och med iskalla händer i det gråregniga aprilvädret gick jag plus 5 kronor efter att loppisbordet var betalt. Men det var ett viktigt mentalt steg att ta – att inte låta saker, prylar och grejer som egentligen inte används ta upp en massa plats. Saker ger inte lycka. Men det gör äventyr 😉

Loppis på Vallby
Jag loppisfyndar gärna själv och hemma har jag en mix av saker som är ärvda, kommer från auktioner och loppisar.
Loppis på Vallby Friluftsmuseum
Förra vinterns projekt var att fixa lampskärmar.
Sälja saker på loppiisen
Personlig blandning – trä och porslin, blommor och grafik, rosa och brunt.
Loppisbortet på Vallby Friluftsmuseumn
Fina kläder som gärna får komma till återanvändning.

Hur konsumerar du? Och vilka val är viktiga för dig när det kommer till det här med tid eller pengar? Lever du som du vill eller har du mål att förändra något i din vardag?

Författare Angeliqa

12 Kommentarer

 1. Loppis är alltid skoj! Dock är ju nackdelen att man ibland kommer hem med saker man inte behövde, bara för att den var fin, eller bra att ha… Men försöka få mindre saker här hemma. Rensa ut, och antingen kasta eller så ger jag bort till typ Erikshjälpen eller släkt och vänner som kan vilja ha.
  Försöker att få till ett bättre liv, inte lika mycket prylar och mer natur, äventyr och allt möjligt! Har aldrig riktigt varit en sån naturmänniska, även om jag visst varit en del i skog och natur. Men skaffade hund och insåg med det att naturen är bra. Så är några lagom nybörjar-vandrar-äventyr inplanerad i sommar med hund och sambo! Det ger så mycket! 🙂

 2. Lanclin Svara

  Jasså det heter downshifting det vi håller på med här hemma? Tråkigt med loppisfiaskon så vi brukar skänka mycket direkt så vi sparar den energin til annat.
  Ska genast googla downshifting nu när jag fått ett namn på det tankesätt vi levt efter i mer än 10 år 🙂

 3. Vi downshiftade i två steg. Steg 1 var när i flyttade från lägenhet till husbåt. Då sålde vi nästan alla möbler, gav bort alla böcker, minskade ner köksutrustningen, rensade allt i förrådet osv. Steg 2 var när vi gav oss iväg på vår 1 år långa husbilsresa och skulle hyra ut husbåten. Då var vi tvungna att få in allt vi ägde (som inte fick plats i husbilen) i ett förråd… Dessutom gick vi igenom alla räkningar och utgifter eftersom vi inte hade så mycket inkomst under resan. Steg 3 var mer misstag – en vattenskada i förrådet gjorde att jag fick slänga en del av kläderna… 😉

  • Tack för att du delar med dig av din resa från lägenhet till husbåt till husbil! Åh, jag har en kompis som downshiftade genom att bara behålla så mycket han kunde bära med sig i en ryggsäck.

   Just nu bor jag stort och har ett stort förråd. Då är det liksom alldeles för enkelt att samla på sig saker. Köksutrustning skulle jag verkligen behöva göra mig av med för det finns till och med många dubletter men böckerna skulle jag aldrig kunna prioritera bort. Ser framför mig hur jag bor i ett litet hus i skogen någonstans med alla väggar täckta av bokhyllor fulla med böcker =)

 4. Johanna Svara

  Åh, trist med fiasko så har jag också varit med om! Man är så peppad själv… men håller med föregående kommentarer att det funkar skänka bort också, dock ej om man tänkt att det ska finansiera något förstås 🙂
  Håller också på med downshifting light och utan att egentligen haft en tydlig strategi så har jag prioriterat och fått mer tid till saker jag vill göra!

 5. En fjärde sak som jag tror hjälper, är att använda sig av sin tid. Varför vill man downshifta? Oftast finns det en aktivitet i grund och botten som man vill ägna sig åt. Spendera ännu mer tid på den, så blir det lättare att downshifta när det kommer till de övriga punkterna. Man har hört det tusen gånger, men det är verkligen sant – vill man bli bra på något så gäller det att man avsätter tid till det. Lägg t-i-d på att downshifta!

  • Viktigt å så viktigt. Att tänka på tiden. Och som du säger så går det att downskifta på flera områden om man väljer att låta saker ta tid. Ex odla själv istället för att köpa – det tar tid men sparar pengar. Så det gäller som alltid att veta vad man vill göra mer av – ha en livsplan. Hur ska mitt liv se ut om 5 år? Ställer man sig den frågan lika ofta som man tänker över sin karriär?

 6. Roligt att se andra med samma motivering. Tycker att när man lyft tankarn för andra i sin närhet, så får man bara tillbaka en massa oförstående kommentarer. När jag sedan läste ditt inlägg, känner bara hur rätt det är att minimera sina grejor och frigöra sin tid till det som är viktigast för en.

  • Åh det finns många som har åsikter om alla de val man gör. Jag har ofta fått höra att jag pluggar för mycket. Någon tycker jag vandrar med för mycket packning, för långsamt. En gång fick jag höra att jag inte är någon äventyrare för jag hade inte gjort några äventyr som räknas (och jag som tycker var och varannan dag är ett äventyr). Sååå om det är något jag har lärt mig så är det att lyssna inåt. Känna efter. Börja sortera. Vad är mina drömmar och mål. Och vad är andras mål? Vad är det för mål jag ”borde ha” och som etsat sig fast där det egentligen är rum för något annat. Så att våga välja väg. Våga säga nej. Våga välja riktning Och som du säger bara att uttala något ger så mycket substans till drömmarna – nu är de ute i rullning. Nu har jag sagt det. Så fortsätt kämpa för dina drömmar.

   Och saker är bara saker. De kommer och går. Tiden kommer aldrig igen.

Kommentera

Spara