Kritik kan komma när du minst anar och därifrån du minst anar på jobbet, hemma eller på vandringsleden. Idag tänkte jag ge några riktigt bra tips för hur du hanterar kritik på ett bra sätt både för dig själv, den som du samtalar med och hur du till och med kan använda kritiken till din fördel.

1. Ta det lugnt. Först och främst – oavsett om kritiken är väntad eller oväntad så se till att inte gå igång på alla cylindrar och i argt vredesmod bemöta kritiken med svärord och försvarstal. Ta ett djupt andetag och räkna till tio, svälj all stolthet och försök hitta lugnet medan din kritikgivare får framföra sitt budskap i fullo.

2. Var genuint nyfiken. Dags att ställa följdfrågor och få personen som gett dig kritik att förklara så mycket hen bara kan . Helst med konkreta exempel på situationer så att du verkligen förstår vad problemet handlar om och framför allt vad det är den andra tolkar som störande och varför. Ställ öppna frågor som: ”Hur menar du?”, ”Kan du berätta mer?” Då visar du intresse och engagemang att gå till botten med frågan och du kan samtidigt reda ut eventuella missförstånd.

3. Gå vidare snyggt. Det är alltid en bra idé att visa uppskattning och säga tack för att en annan person velat ge dig kritik – det är ju faktiskt en fantastisk möjloighet att växa som person och få en uppfattning om hur man själv kan uppfattas från andra och eventuellt förbättra eller förfina sig. Och ett tack behöver ju inte alls betyda att du håller med – bara att du uppskattar att någon annan gett sig tid att prata med dig och inte hålla sin ilska och frustration för sig själv eller gud förbjude prata bakom ryggen på dig. Nu har du ju möjlighet att bemöta och besvara kritiken.

Om du gjort fel ta ansvar för det och lova förändring (och håll det du lovat!). Bekräfta vad den andra sagt och berätta vad du tar med dig till framtiden. Är du fortfarande frustrerad efter samtalet. Ut och gå en snabb promenad, slå hårt på en kudde, ring en kompis och prata en stund, tänk på tio positiva saker som hänt den här veckan.

 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara