Oönskat närgångna händer vid en lägereld.  Oskylda bastukroppar i kombination med för mycket bäckkyld öl. Skumma typer med blickar som klär av dig på perrongen på väg hem från äventyret. Bästa kompisen som ger dig en rejäl känga som sätter dig på plats 

De där obehagliga situationerna av härskartekniker kan dyka upp vart som helst och från nån du minst anar. Den där kommentaren du kom på smart svar på tre veckor senare. Idag delar jag med mig av tre strategier du kan använda för att hantera obehagliga typer längs med vandringsleden.

Läs också: ”Du ser inte ut som en vandrare!” – Min kroppsform avgör inte min prestation, erfarenhet eller kunskap?

Klassisk retorik tar upp fem typer av härskartekniker som används för att analysera vad som ligger bakom den där ”känslan av obehag” som kan vara så svår att sätta fingret på. Läs på mer om de 5 Härskarteknikerna så kan du lättare genomskåda när du utsätts för osynliggrande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning eller påförande av skuld och skam.

1. Synliggör problemet.

Genom att sätta ord härskartekniken lyfts den fram i ljuset och blir inte det där skaviga, outtalade som tar så mycket kraft och energi. Du står upp för dig själv samtidigt som du kanske ger härskarmänniskan en tankeställare och förhoppningsvis läxa för livet. Fråga motfrågor. Du behöver ju inte välta hela världen, kalla någon könsord eller skrika ut i frustration hur dumma i huvudet någon är som beter sig på ett visst vis. Be dem förklara sig. Berätta hur de tänker. Fråga igen. Menar du såhär? Berätta mer? Varför tänker du så? Vad händer då?

2. Stå upp för dig själv!

Ingen annan kommer göra det. När något är tillräckligt viktigt för dig, se till att stå på dig, släppa tanken om jantelag, vad du borde göra. Sätt ord på den förändring du vill se, vad som behöver göras annorlunda av vem och varför. Var ärlig mot alla du möter, inklusive dig själv och säg vad du tycker. Få din omgivning att veta att de får ärliga svar av dig. Du säger ja när du menar ja, du säger nej när du menar nej och du menar vad du säger. Allt för många relationer förstörs i mellanrummet av att säga sånt man inte menar och inte säga vad man menar till varandra.

Läs mer: Så hanterar du härskartekniker (Metro)

3. Sätt dina gränser

Det kan vara svårt. Det här är en sak som du kanske behöver träna på hela livet. Dels att faktiskt lyssna på både hjärnans logik och vad magkänslan säger dig, när du ska pusha lite extra och när du ska hålla tillbaka. Vad kan du låta rinna genom fingrarna och när ska du ta fight för vad som är rätt. Ingen annan vet dina gränser utom du. När du väl satt dina gränser gäller det att kommunicera dem till omgivningen och stå fast vid dem. Fast du kan komma att ”störa den goda stämningen”, bli ”glädjedödaren” och ”den obekväma”. Var förebild för andra och ta det jobbiga samtalet om du måste. Ge positiv kritik, skapa ett klimat med högt i tak omkring dig och konfrontera och lyft även sådant som är negativt så att det med tiden blir en förändring.

Läs mer om Härskartekniker och Retorik: 

Har du mötts av härskartekniker någon gång ute längs vandringslederna, i ditt friluftsutövande, hemma eller kanske på jobbet? Har du lättare att hantera dem på vissa platser jämfört med andra?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara