Den här senaste veckan har kommit att handla om inspiration på många olika sätt och nu vill jag dela med mig av mina tankar kring det  här med motivation och inspiration. Hur jag hittar motivation, tar tillvara på den och försöker sprida den vidare.

1. Ta tillvara på positiva energiflöden

Q Angeliqa Mejstedt går uppför

Fulltankad av kreativt skapande och inspiration efter vinterns största äventyr Den här veckan har efterarbetet av Höga Kusten Winter Classic pågått och jag har varit så fulltankad av inspiration när jag klippt videofilm, skrivit resereportage och gått igenom alla bilder från snöskovandringen. Det känns som att uppleva alltsammans en gång till fast i slowmotion – kanske en av mina favoritanledndingar att blogga. Timmarna har verkligen flugit förbi framför datorn.

  • Hitta stunder och aktiviteter när du har flow. Välj att prioritera och ge dessa aktiviteter mer utrymme och plats i ditt liv.
  • Lär dig släppa taget. Jag har börjat tänka på livet som en stark fors. Det gäller att lära sig veta när man ska hålla hårt i den trygga stenbumlingen, när det gäller att simma mot strömmen och när det bara är att släppa taget och följa med.
  • Rid på positivitets-spiralen. Våga stanna där, där kreativiteten och flowet finns. Bra saker har en tendens att dra till sig ännu mer bra saker. Ibland gäller det att våga kasta sig ut i det okända eller sluta träla vidare med sådant som inte ger flow för att något annat ska få utrymme.

2. Hitta förebilder som inspirerar dig

Annica Mejstedt vandrar ned för fjället i Grövelsjön

Igår fyllde mamma år och hela familjen firade tillsammans på en restaurang nere på stan. Mamma ger mig mycket inspiration – hon har alltid nya äventyr på gång och sprider både glädje och energi omkring sig. Det är hon som visat mig vägen till friluftsliv och vi är ofta ute tillsammans i torpet på Ängsö eller promenader längs med Svartån eller Mälaren. Jag är oändligt tacksam för alla de personer som av olika anledningar kommit in i mitt liv och på olika sätt gett mig lärdomar, insikter och erfarenheter.Tack vare att det finns förebilder som delar sina tankar och lärdomar av livet så ger det mig nya infallsvinklar och strategier. Om det är något jag lärt mig under de senaste två åren så är det att be om hjälp – våga fråga om råd istället för att klara allt själv av ren stolthet. Ibland visar sig svaren finnas närmare än man tror och ibland kommer de nerdimpandes från de mest oväntade ställena. På tåget. Instagram. I vänkretsen. Två över tid stora inspirationskällor för mig är min karate-sensei och min yogafröken. Något jag verkligen tagit med mig är att lära mig att lyssna på kroppen och att använda träning på ett bra sätt för att hitta kroppslig och mental balans. Av dessa lärdomar har jag skrivit en artikel om att använda yoga på vandringsleden hos amerikanska friluftsnätverket We are Wilderness – 5 Reasons to Bring Yoga with you on the Hiking Trail. Det är mitt sätt att koka ned lärdomarna jag fått och föra dem vidare.

3. Var förändringen du vill se och skicka vidare

Angeliqa Mejstedt Vintervandring Höga Kusten

När jag vandrade Caminon i somras fanns ett ordspråk som satt upphängt utefter leden. ”Be the change you want to se in the world”. Det återkom flera gånger. Men jag kunde aldrig ta det till mig – det var ogreppbart och stort – för vad kan jag som en liten enskild person göra egentligen? Det är inte förrän nu, nästan ett år senare, som jag ser betydelsen i orden. Och jag tolkar det som att var och en måste hitta sitt tomrum att fylla upp, att våga kliva in och på olika sätt verka för den riktning som man önskar att saker ska ske. Något jag verkligen gjort nu efter nyår – banar ny mark och påverkar. Förra året tog jag de första stegen mot ett liv närmare naturen. Och jag har knutit mig till forum för att verkligen kunna göra skillnad på riktigt för andra. Som vice ordförande i Bushcraft Sverige vill jag verka för att få in fler kvinnor på vad som är en mansdominerad arena, men som i min mening handlar mycket om att dela kunskap, att kunna klara sig i naturen – något som framförallt är en säkerhetsaspekt av friluftsliv. Kunskap alla – oavsett kön – borde ha glädjen att bära med sig för det är inte en tung ryggsäck att bära. Sedan är jag ambassadör för SISU Girls som vill stärka kvinnors självkänsla och sprida lite mer jävlar anamma hos tjejerna i sport- och friluftsvärlden. Jag vill visa att steget ut inte behöver vara långt, att det inte behöver vara svårt eller krångligt och att det räcker med vilja. Att det finns en plats där ute i naturen för oss alla, oavsett vad vi har för behov just nu. Utmaning, fysisk träning, återhämtning, paus, trigger eller bara ett extra vardagsrum för att träffa vännerna eller familjen. Naturen väntar. Den tillhör inte någon mer än någon annan. Igår blev jag så glad av att bli omnämnd av sajten Fantastiska Kvinnor tillsammans med superkvinnor som Renata Chlumska och Annelie Pompe. Om jag kan inspirera en enda man eller kvinna att komma ut i naturen oftare, våga ta sig an en lite längre fjällvandring eller att bara kliva ut på lunchen och andas några extra andetag. Då är det ett kvitto på att jag gör någonting meningsfullt. Det är min drivkraft och förhoppning – att påverka och göra skillnad.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Thomas Nilsson Svara

    Många gånger är enkelheten det rätta, kanske var ”lat” och stanna upp i naturen för en övernattning och ”pyssla” på plats – lite hikefulness även om vandringen är lite kortare. Ägna sig åt matlagning, läsning och lyssna på naturen. Alla sinnen kidnappas inte på en gång som i stan.
    Det blir mer ”slowflow” istället och tid för reflektion.
    En natt i naturen även mitt i veckan då man jobbar tillför mycket energi på ett bra sätt.

Kommentera

Spara