I Alesjaure vaknade jag en morgon klcokan 06.00 av att tältet höll på att blåsa bort fast jag låg kvar i det. Under natten hade det blåst upp rejält för kvällen innan var det blick stilla och fullt med knott innan jag kröp till kojs. Föga kunde jag ana hur stor skillnad det skulle vara morgonen efter. Jag vaknade i tältet av den hårda blåsten och flyttade in all min packning från absiden in till innertältet för att det skulle finnas en tyngd som höll kvar tältet medan jag gick ut för att se efter hur tältet satt fast. I filmen har jag precis vaknat och går ut för att kolla läget. Vi hade satt upp det stora tältet på en kulle, för det var helt vidunderlig utsikt från den platsen. Nu i efterhand skulle vi såklart valt en mer skyddad plats bakom något utav de närliggande klipporna eller fjällstugorna för att iallafall vara lite skyddade från vinden. Det var en lärdom jag verkligen fick ta till mig. Vi gick ut och satte stora stenar på tältpinnarna och förankrade stormlinorna extra hårt. Den största risken med sådant här fjällväder är att tältpinnarna ger vika och inte minst att det finns risk att tältet blåser bort helt om man är uppe på morgonen och ska packa ihop tältet.

Tips till dig som ska tälta:

1. Skydda tältet mot stark vind. Vid mycket vind är det bra att redan i förväg ha satt upp stormlinorna på tältet och förankrat dem rejält. Se till att tältpinnarna sitter ordentligt fast i marken.

2. Sätt inte upp tältet i en sänka där det kan bildas vattensamlingar.

3. Lite vind ökar ventilationen i tältet, minskar kondens på insidan av tältduken och håller myggen borta.

TIPS: Öva på att slå upp tältet hemma innan du beger dig ut i fjällterrängen och att packa ihop det utan att släppa taget om tältet. I en situation som denna skulle tältet flyga all världens väg om du inte har en förankringspunkt på tältet. Kanske kan man använda en karbinhake för att låsa fast det i en byxhälla eller fästa en stormlina runt ena handen. Alla sätt som fungerar är bra.

Läs mer:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara