Jag fick frågan här om dagen via min Facebook om jag hatar att bo i stan, varför jag inte flyttar ut på landet och hur jag som älskar naturen kan bo i lägenhet i stan. Så i dag delar jag med mig av allt det som är härligt och roligt med att bo i Västerås.

 1. Möjligheten att kunna köpa färskbakade kardemummabullar på konditori.
 2. 300 meter till närmsta matbutik när sötsuget blir sjukt starkt och det inte finns nått gott hemma.
 3. Färska jordgubbar, svampar, blåbär och honung på bondens marknad på torget när hösten kommer.
 4. Stadsteatern, och konserthuset i stan som bjuder in till kreativa själars livsverk att ta del av.
 5. Gym. Stan har typ en miljon olika gymkedjor bara i stan. Bra när (om) man vill gymma.
 6. Stadsbiblioteket med fackbiblioteket där det går att lära sig allt, prick allt, och lite till.
 7. Snabb kinamat när fantasin tryter. Där det ingår kaffe medan man väntar.
 8. Nära till vänner och familj som bor i samma stad och man kan ta fötterna förbi på en kaffe.
 9. Finrestaurang. När det ska firas rejält så finns det finaste av det finaste i matväg.
 10. Glass i hamnen som ett mål med lata söndagspromenader i solen.
 11. Summer Meet, samlar de finaste bilklenoderna (och några avarter) varje år.
 12. IKEA när det är dags att fylla på ljus och servetter.
 13. Flygplansmuseumet på Hässlö, ett flygande museum där alla flygplan kan tas i bruk.
 14. All stöttning för nya företagare – ex via ALMI, Nyföretagarcentrum, Handelskammaren osv.
 15. Kulturnatta – när hela stan lever upp en höstkväll och bibblan säljer utgallrade böcker och alla får testa kulturalla aktiviteter som att måla, se teater, dreja keramik, testa yoga, se dansuppvisningar eller lyssna på någon utav de härliga körer vi har.
 16. Ta båten ut i skärgården och spendera dagen på någon utav mälaröarna.
 17. Kunna hyra kajak, cykel och supboard och äventyra ljumma sommarkvällar.
 18. Alla tänkbara sporter för den som vill. Rugby. Hockey. Bandy. Fotboll. Karate. Innebandy. Dans. Gymnastik.
 19. Alla andra tänkbara fritidsaktiviteter. Gitarr. Mandolin. Akvarellkurs. Lajv.
 20. Det är lätt att hitta kläder. Stan har både kedjor och några mindre mer unika butiker. Oavsett om jag behöver privata kläder, vandringsutrustning eller kanske inredning så finns det absolut mesta nere på stan eller köpcentrumet.
 21. Postutlämning nära hem. Jag kan hämta och lämna paket 300 meter hemifrån vilket är ovärderligt.
 22. Portkod. Det är portkod hem till mig och jag bor högt upp i huset vilket gör att jag aldrig är rädd hemma.
 23. Nära grönområden. Jag bor nära en stor park, har fem minuter ner till sjön.
 24. Min stad har en egen flygplats där man teoretiskt kan flyga från.
 25. Jag bor 10 minuters cykelväg från Centralstationen som kan ta mig genom Sverige.
 26. Flygbussen till Arlanda går nästan dygnet runt när jag behöver ta mig iväg.
 27. Elektronikbutiken. Har räddat min egenföretagarrumpa många gånger när jag bråkat med trasig, stulen och icke fungerande utrustning.
 28. Kamerabutiken. Som alltid ger mig helt ovärderlig hjälp i val av utrustning för att jag ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt.
 29. Min balkong bland trädtopparna. Där jag startar dagen och ofta avslutar den också.
 30. Utsikten över takåsar från mitt kontor. Den gör att jag känner mig nära himlen och naturen.
 31. Att ha walk-in-closet för alla vandringsprylar så de kan vara organiserade och i ordning på ett enkelt sätt. Ovärderligt.
 32. Cykelkällaren som är supermagstor och som gör att jag inte längre omsätter en cykel i kvartalet till småtjyvar. Tack, tack.
 33. Jag känner varje millimeter av kvarteren där jag växt upp och där jag bor. Varje krökning på vandringsstigarna.

Det är helt enkelt hemma. Staden som fostrat mig. Utbildat mig och gett mig alla förutsättningar att bli den jag är idag. Som gör min logistik enkel i termer av att jag har nära till alla sorters transporter. Möten i Stockholm kommer jag till på under en timme. Staden samlar huvudkontor för flera internationella industrikoncerner och ligger i absolut global framkant. Den lagom stora staden med alla möjligheter. Där det finns nätverk som stöttar och peppar. Det är svårt att lämna och det är därför jag bor kvar. Aldrig har flyttat.

Även om hjärtat längtar ut i naturen. Men den biten får jag ju idag via min arbetsvardag och alla de helt makalösa uppdragen jag har över Sverige och världen. Kanske kommer en annan tid när jag rotar mig på en plats nära det vilda. Men just nu är jag inte där för det finns annat jag behöver just nu och som väger över.

Bor du i stan? Vad tycker du är allra bäst med att bo i eller nära stan? Vad längtar du till, uppskattar du och skulle sakna om du bodde långt ute på vischan?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Jag bor i stan tack vare bekvämligheter, plus att jag har väldigt nära ut i naturen om jag så vill. Dessutom bor jag med sjöutsikt och med tjugo minuters promenad till jobbet, sjöväg hela vägen, så jag ser inga som helst skäl till att just nu leva och husera någon annanstans.

  Men närheten till mycket. Det är nog huvudskälet just nu.

 2. Bor i stan. Väldigt mitt i stan faktiskt. På Odenplan i Sthlm. Trivs bra med alla bekvämligheter. Skulle jag flytta till landet skulle det vara till Västkusten. Annars gillar jag att det är nära till Arlanda, jobbet, service och vänner. Plus vatten.

 3. Att bo nära alla jag känner är det bästa med stan. Skulle alla mina vänner bo i en liten by på vischan skulle jag kunna göra det också, men jag har för stort socialt behov för att flytta dit ensam.

Kommentera

Spara