Den där dagen när jag var super-mega-sur och less frågade jag vad ni läsare på Instagram tar till för strategier för att vända surardagar och jag fick en hel drös fantastiska svar. Så nu vill jag spara dem här på bloggen så de är lätta att hitta tillbaka till i framtiden. Och kanske, kanske kan de vara hjälp för dig om du har en riktigt förjävulsk dag. Jag hoppas det!

Den allra finaste kommentaren som kom in var den här. Kommer från en granne jag aldrig träffat i verkligheten men som jag vet gillar kaffe minst lika mycket som jag. ”Inget i naturen blommar året runt. Så du måste också få samla energi för att kunna blomma.” Ska du bara läsa ett enda tips idag så är det tipset som sammanfattar allt så fint.

Rådet som provocerade mig mest handlar om att vara tacksam, vara tacksam för att ha livet kvar – något som inte är självklart för alla som vet att tiden är räknad i livets stora väntrum.  Jag känner en sorg för alla de saker jag vill göra men begränsas till att inte kunna göra och för den sorgen har jag så svårt att kombinera just tacksamhet. Däremot tar jag varmt till mig av fokusskiftningar och acceptans. Att välja glädje, att plocka fram må-bra-saker om det nu är kaffe, choklad eller en kram från någon som betyder lite extra.

Här är era 36 bästa råd och tips för att vända surdagar till att bli meningsfulla 

 1. Var ute i naturen och tänd en eld och koka en kopp kaffe å bara njut. Då går det inte att vara sur.
 2. Plantera! Jag har precis satt mina chilifrön i jorden.
 3. Scouter och skog.
 4. Solsken på näsan.
 5. Komma ihåg att det ofta kan vara värre.
 6. Tänk på att någon drar sitt sista andetag nu. Och nu. Och nu. Var tacksam för att du lever.
 7. Sätt ett mindset varje morgon och kväll med kärlek.
 8. Klättra med kompisar och drick kaffe. Bästa kuren som finns.
 9. Ostbågar.
 10. Kaffe och smiter tidigt från jobbet.
 11. Choklad.
 12. Kaffe.
 13. Mysa med kärleken.
 14. Ipren och godis.
 15. Vara utomhus.
 16. Acceptera läget.
 17. Yoga. Gå en lång promenad. Drick en riktigt god kaffe.
 18. När solen tittar fram och det doftar lite vår så uppskattar jag livet.
 19. Kaffe!!!!
 20. Planerar tårtkalas.
 21. Ring en vän.
 22. Prestationsfri skidåkning.
 23. Kramas med någon en håller av.
 24. Gå all in i sjukmyset. Bädda ner i soffan med tidning, ljus och te.
 25. Njut av kylan.
 26. Bara titta ut i naturen.
 27. Gör något gott för någon som inte förtjänar det.
 28. Ät djungelvrål.
 29. Ring en kompis och gör tråkiga städsaker tillsammans på telefonen.
 30. Min glada, lilla hund.
 31. Gör en brasa och mys.
 32. Fokusera på det som betyder något för mig, som min son.
 33. Stickning och te om orken saknas.
 34. Göra en brasa och mysa.
 35. Lyxa till varadgen med bio, vin eller extra god middag.
 36. Inget i naturen blommar året runt. Så du måste också få samla energi för att kunna blomma.

Jag har tidigare skrivit om hur jag vänder dåliga dagar i fem ytterst strategiska steg. Men när det inte hjälper att gå en lång promenad, dricka kaffe och tända ljus. Sådana dagar när det bara bubblar med fulenergi och mörka tankar. Då hjälper det mig att tända en brasa och elda. Egentligen räcker det med att förbereda en brasa. Jag tar med den största kniven jag har i knivskåpet och så splittrar jag vedklappar så det ryker om det. Mindre och mindre bitar. Ibland måste man bara få banka på saker så blir livet bättre. Bonus är såklart att sitta och peta in pinne efter pinne i brasan medan dagen blir till natt. Och vid ytterst klämmande tillfällen så hjälper det faktiskt att skriva ned alla saker som rör sig i tankarna på en papperslapp och sedan lägga den i elden. Allt det där som skulle behöva sägas men som inte har någon mottaglig mottagare.

Vad är din bästa anti-sur-strategi?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Att lära sig acceptera att vissa dagar är så, inte ge det för mycket energi. Nej alla dagar är inte humöret på topp ” Man måste ha lite tråkigt ibland för att kunna uppskatta det roliga” tror det var Alfons Åbergs farmor som sa de orden 😉
  Sen är att skriva väldigt bra, papper och penna sen bara häva ur sig allt, det funkar nästan jämt!
  Helena.

  • Angeliqa Svara

   Skriva är en fantastiskt ventil för alla sorters dagar.
   Har du testat att skriva ned något du är riktigt besviken eller arg på och sedan elda upp det? Jag tycker det akn bli en så fin symbolisk gest för sådana där saker som behöver ut och som behver avslutas men som inte har eller ska ha någon mottagare. 😀

   Och ja acceptans. Livslång övning. Tack för at du lyfter det i detta sammanhang.

   Varm kram

 2. Allt utomhus.

  Allt är bättre utomhus, och inomhus är aldrig mer avslappnat än efter utomhus.

Kommentera

Spara