Om du har vägarna förbi Varberg, Falkenberg eller Ullared i sommar så bara måste du passa på att besöka Åkulla Bokskogar – ett naturområde på nästan 50 kvadratkilometer mitt i Halland. Här är mina 4 utflyktsfavoriter som går att hitta ca. en mil från Varberg

1. Ästad Vingård

Fika på Ästad Gård

KAnelbulle och Kaffe på Ästad Gård

Chokladmousse med bränd vit chokald på ästad vingård

En hel helg bodde vi i ett stort tentipi-tält ute på gräsmattan vid Ästad Gård. Jag skulle bäst beskriva upplevelsen som en härlig blandning av det mest otänkbara. Från en prunkande vingård där man kan följa rad efter rad med vinrankor på ett stort fält för att se dem växa till inför årets skörd till en trädgård som liknar något från Alice i Underlandet med gångar, vinklar, vrår och blommor, med brunnar, en bastu som är nedbygd under en dam så att det går att basta medan man tittar ut på fiskar eller simmande fötter från badgäster. Vidare till små stugor med gräsklädda tak som för tankarna till sagan om ringen, teambuildningaktiviteter som pågår under tiden där fnissande ungdomar kör varandra i skottkärra på en smal träplanka över en damm på gården och ett vitt sagoslott inbyggt i en kulle, som ser ut som ett fort, och där det serveras vin, tilltugg och gofika.

2. Bexells talande stenar

Bexells talande stenar i Åkulla Bokskogar

Bexells talande stenar är ett område fullt med tankspråk inhuggna i stenar. Godsägaren Alfred Bexell lät i slutet på 1800-talet ett par stenhuggare göra inristningar i stenar på hans ägor. På klippväggar, stenar och hällar i området har hittats runt 160 inristningar med namn eller ordspråk. Jag tycker det här till stor del liknar instagram – men med en mer permanent karaktär – omnämningar i form av inskrivna namn på stenarna och viljan att sprida sina tankar med hjälp av olika ordspråk. Vem lyckas bäst? Jag tror ialafall inte Vandringsbloggen kommer läsas om 200 år 😉

Exempel på ordspråk:

  • Endast den okunnige är fattig
  • Säg icke alt hvad du vet men vet alltid hvad du säger
  • En apa är alltid en apa om än klädd i gyllene smycken

Lite melodramatiskt kanske. Men det är spännande att gå runt där i skogen och leta efter tänkvärdigheter bland stenarna.

3. Unikt Café på Öströö Fårfarm

Angeliqa fikar på Cafe Fårhagen på Öströö Fårfarm

P1030918

Café fårhagen är öppen på våren och sommaren med hembakat kaffebröd och smörgåsar. Här fick jag och Linnéa vårat beställda fika nedpackat i en träkorg klädd med röd och vitrutig duk tillsammans med en hel kaffetermos att dela på och mjölk upphälld i glasflaska. Korgen bar vi med oss ut i trädgården där vi hittade ett mysigt träbord att sitta vid. Att göra på Öströö Fårfarm:

  • Lammsafari
  • Slakteri
  • Café
  • Delikatessbod
  • Hantverksbod

4. Hiaklitten

Bokskogssal

Utsikt över dalen

Bokskogstak

Hiaklitten är ett område som är väl värt ett besök. Ta med matsäck eller eftermiddagsfika och stanna till och njut länge av den kilometersvida utsikten. Du vandrar med riktig urskogskänsla med mossbeklädda stenar och träd där det klättrar murgröna. Bokskogen dominerar och du kan hitta både bokskogsalar och bokskogsväggar här – ett fantastiskt område.

Läs mer: Åkulla Bokskogar – 50 nyanser av Bokskogsgrönt

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara