Detta inlägg är en reklamannons i samarbete med Morakniv och kampanjen #kvinnligaäventyrare.

När jag packar vandringsryggsäcken är kniven en självklar del av packningen. Under tonåren plöjde jag bushcraftböcker och fördjupade jag mig i olika typer av överlevnadstekniker som att göra eld, bygga bivack och klara mig i naturen med hjälp av vad som finns att hitta i naturen. Och just med hjälp av en kniv ut kan jag klara mig länge tack vare den kunskapen jag bär med mig. Så för mig symboliserar kniven först och främst trygghet.

 

1. Få upp eld enkelt

Med hjälp av kniven kan jag få upp eld. Från att flisa näver och att skära av kråkfötter – det där riset under granarna som gör det lätt att skapa eld – till att dela vedklabbar på mitten till att spänta stickor och få fyr med hjälp av eldstålet. Hela den processen underlättas av en pålitlig kniv. Med elden kommer också ljuset i mörkret, en naturlig samlingsplats och möjligheten till lite roligare maträtter på en muurikapanna ute i naturen.

 

2. Fördriva tid framför brasan

I träslöjden täljde jag smörknivar, flasköppnare och en helt egen kniv. För några år sedan så träffade jag likasonnade på en kurs i bushcraft och vi satt tillsammans framför lägerelden och täljde varsin träslev. Vi tilldelades trästycken och fick själva rita ut konturer av sleven med hjälp av kol – för att sedan tälja ned den bit för bit till en slev. Meditativt pyssel som får timamrna framför brasan att gå fort. Nu är jag sugen på att göra mycket mer utav det här.

 

3. Praktiska ändamål

Med kniven så skär jag lätt upp korv, rensar fisk och tar mig in i förpackningar. Låter som självklarheter – men under en tur i dalarna lämnade jag av misstag kniven hemma och då insåg jag på riktigt hur mycket och ofta kniven behövdes till smågrejer längs med leden.

4. Försvar och yttersta nöd

Inte så otäckt som det låter. Men med försvar så tänker jag när olyckan verkligen är framme. Om mitt tält fattar eld och jag snabbt behöver ta mig ut – då är det bra att ha kniven nära till hands för att tillverka en alternativ nödutgång. Eller om det kommer sig att jag tappar bort mig aldelles kollosalt och behöver flå ekorrar för att överleva – då är också kniven bra.

 

5. Symbol för gemenskap

Det finns en till anledning att kniven alltid är med – och det är gemenskapskänslan som följer med tillsammans med kniven. Faktum är att det finns så många minnen förknippade mellan mitt frilufsande och där jag är idag att det blir som en artefakt för alla de minnena. Hur jag täljt träbåtar med mormors morakniv som jag via instagram fick hjälp att restaurera av en vass knivexpert – och inte minst alla timmar i tonåren när jag stod hemma över grillen på altanen och försökte få bart på mitt tändstål för första gången. Envist och idogt har jag blivit vän med verktygen. Och idag blir jag glad när jag stöter på kvinnor med kniv – vi delar något gemensamt. Så med kniven i bältet är jag trygg och stark för den symboliserar kraft och kunskap och den bär jag alltid med mig. Hur bär du din kniv och varför? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan så kan vi tillsammans samla på oss massor med bra tips och inspiration.

Foto: Anton Kalland

Detta inlägg presenteras i samarbete med Morakniv som en del i kampanjen #KvinnligaÄventyrare. Syftet är att inspirera och peppa kvinnor att upptäcka natur och friluftsliv. Helt enkelt att hitta sitt alldeles egna äventyr. Dela dinna upplevelser under #kvinnligaäventyrare på Instagram och tävla om fina priser.

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

 1. Nicklas Odh Svara

  Jag har alltid någon typ av fällkniv i jackan oavsett vart jag går och står.
  När jag går ut i skogen brukar jag ha de större knivarna i ryggsäcken. Det är sällan jag behöver skära saker på vägen.
  Vilken kniv jag väljer brukar bli lite vad som helst i samlingen. Fällkniven, Enzo, Mora, Casström…

 2. Lena - gott för själen Svara

  Nu blev jag just inspirerad att renovera min ärvda morakniv. Den som var min mormors brors. Den som jag just la upp på Instagram 🙂 Kniven är numera en cool inredningsdetalj, men den kanske borde få återuppstå till ett nytt liv 🙂

  Kram Lena

 3. Skogsanna Svara

  Fällknivens WM1 sitter i bältet på hemvärnsuniformen och den är inte ivägen när man ska ha utrustning utanpå och den är använd till mycket. Är jag på utflykt ligger det en morakniv i packningen.

 4. En fällkniv är vad som oftast finns tillhands i mina byxor. Men sen finns också en fiskekniv, svampkniv och en riktigt gamla täljkniv som jag älskar, och som följer med beroende på vad jag ger mig ut på.

 5. Fina och gärna dyra knivar är som sagt populära och inte så lite statusmarkörer. Personligen har jag vanligtvis två knivar en riktigt stor Sissipuukko för att kunna klyva ved med och som också har hög kolhalt i stålet vilket underlättar tändningen med tändstål. Rekommenderar slidor i kydex eller motsvarande för de går att diska samt att det på baksidan går att klistra fast ett diamantbryne.

  Den andra men viktigaste är mycket liten men kanske är den allra viktigaste – skalpellen med vilken blåsor och stickor kan opereras/penetreras, föredrar de som är inslagna och desinficerade.

Kommentera

Spara