Te Araroa är kanske den mest kända vandringen på Nya Zeeland. För den som inte vill gå hela sträckan och istället vill sikta på en kortare etapp eller kanske till och med en dagsvandring är det bara att fortsätta läsa. Sofia Lundemo har tidigare bjudit på sina bästa tips för den som ska vandra på Nya Zeeland i en praktisk guide. Hon har även berättat om tankarna inför, under och efter långvandringen. Här fortsätter hon bjuda på matnyttig vandringskunskap i form av de enligt henne 5 bästa vandringarna på Nya Zeeland.

1. Tongariri crossing = dagsvandring!

Det här är en 19,4 km lång led som har fantastisk vy OM vädret tillåter. Vi hade jättemolnigt, stormvindar och till och med snö – så ta med kläder för alla väder! Det finns shuttles som tar en till starten av leden och som hämtar upp i slutet. Highlights är de blåa kratersjöarna och utsikten, om vädret tillåter som sagt. Leden är välgjord och det finns många och breda spångar och till och med toaletter en bit upp. Den är vältrafikerad sedan Sagan om ringen-filmerna kom, så ni kommer dessvärre aldrig vara ensamma.

Läs mer:
https://www.tongarirocrossing.org.nz/

2. Queen Charlotte track

Det här är första biten på Te Araroa-leden på den södra ön. Den är 70 km lång som tar mellan tre och fem dagar. Det är en flack och välgjord led, bred.  Den går utmed kusten. Vackra vyer över det blå havet med fler möjligheter att stanna. Antingen kan man bo i tält eller på olika lodges utmed vägen. Starten tar man sig till via en snabbåt från Picton.

Läs mer:
http://www.qctrack.co.nz/

3. Humpridge track

Det här är en 62 km lång led som ligger i det fantastiska Fiordland på södra Nya Zeeland. Vi gick aldrig just den här leden, men funderade att gå den istället för en sektion på Te Araroa-leden, just för att den ska vara så vacker och grönskande. Det finns shuttles som tar en till och från den väl trafikerade leden från flera olika platser, såsom Te Anu och Queenstown.

Läs mer:
https://www.humpridgetrack.co.nz/

4. Whanganui river

Den här 119 km långa sträckan är en del av Te Araroa-leden på norra ön, som man tar sig fram på via kanot på floden Whananui. Vandrare som gick båda öarna uppskattade den här delen mest på den norra ön och skulle vi få möjligheten att åka tillbaka så är det en del vi gärna tar oss an.

Läs mer:
https://www.visitwhanganui.nz/whanganui-river/

5. Richmond Ranche Alpine Track

107 km totalt för att gå hela den här riktigt tuffa alpinleden. Först måste man gå Pelorus River Track på 28 km för att ta sig till Richmond Range. Det är mycket tuff terräng och hårda upp och nedstigningar med klättring på sina ställen. Det krävs att man har kollat vädret noggrant innan och att man har mat för minst tio dagar innan man börjar gå. Mount Rintel på 1731 meter har fantastisk utsikt på bra dagar och vi lyckades pricka en het och solig dag. Den här delen av leden är mycket krävande och passar inte alla.

Läs mer:
http://www.tramping.net.nz/routes/alpine-route

Richmond Range Alpine track te araroa Nya Zeeland
Sofia vid Richmond Range Alpine Track

Följ med Sofia Lundemo på äventyr på @theswedishkiwis på Instagram.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara