God pubmat i Ambleside

Glöm allt vad frystorkad mat heter när du dagsvandrar i England. Här är det pubmat som gäller, så ta seden dit du kommer och prova några riktigt traditionella engelska maträtter.

1.Fish and Chips – Traditionell pubmat Det absolut första jag åt i England var Fish n’ chips. Jag hade med mig en romantiserad bild av hur jag skulle stå i London i min bästa höstkappa, blicka ut över Westminister Bridge i snålblåsten en solig men kall eftermiddag och värma mig med att äta fish and chips inrullad i gårdagens tidning. Så blev det inte riktigt. Jag tog första bästa chans att prova min efterlängtade maträtt; det blev på en rastplats mellan London och Ambleside. Restaurangen saluförde sig som världens bästa i sin fish-n-chips-nisch och på min tallrik fick jag in vad som måste vara världens största portion. Bara pomfrittsen hade räckt till att utfodra ett helt kompani. Den panerade fisken mätte 3-4 decimeter på längden och jag fick en liten hink currysås till det hela. Definitivt för mycket av det goda, men när jag ätit mig igenom lagret pommes på ena sidan så fick jag fram smörgåspapper med tryckt tidningstext. Rätta feelingen.

2. Sticky Toffee Pudding Sticky Tofee Pudding har rykten om sig att ha kommit till engelsmännens kännedom tack vare två kanadensiska piloter under andra världskriget, men det var på 70-talet av Francis Coulson i The Lake District utvecklade efterrätten i sin nuvarande form. Efterrätten kan bäst beskrivas som en ångkokt kaka som blir lite klistrigt svampig i konsistensen. Den är saftig och söt och serveras med ett lager caramell-cremé på toppen tillsammans med en kula glass eller grädde. Det här tycker jag var en absolut höjdare och en riktig storfavorit under helgen. Love it!

3. Marmite – Love it or hate it Marmite är någonting som används till frukost istället för sylt, marmelad eller jordnötssmör på den rostade mackan. Marmite är tillverkad av jästprodukter som blivit över vid öltillverkning. Bara här borde det ju ringa en varningsklocka. Företagets slogan är ”Love it or hate it” och hela brittiska befolkningen är polariserad i frågan om Marmaite är värdig frukost eller inte. För de kvarg-ätande hälsofreaken kan det vara intressant att veta att Marmite består till ca 40 % av protein. Jag provade Marmite min första morgon och jag var ganska tveksam efter att ha luktat på den. När jag provat den ställde jag mig med all säkerhet under gruppen ”Haters”, smaken går inte att beskriva eftersom den inte liknar någonting annat jag någonsin ätit, men den är distinkt och salt. Vid en lågvattenpunkt kan jag ha kallat smaken för svettig skosula. Don´t try this at home. Däremot kan jag rekommendera ett annat pålägg som i princip bestod av mixade kakor som smetas på rostbröd. Totalt livsfarligt för blodsockret.

4. Romney’s Kendal Mint Cake – 90 % rent socker I vilken vanlig mataffär som helst kan du köpa Romney´s Kendal Mint Cake. Det här är en söksak i komprimerad form som utvecklades för att hålla energinivån uppe hos äventyrarna som först besteg Mount Everest i maj 1953. Förpackningen är stor som en liten kexchoklad och innehåller till 90 % rent socker, lite glykossirap och i övrigt vatten och pepparmintolja. För den vågade går det att köpa kakan med choklad-täcke. Fördelen är att det här verkligen är det ultimata expeditions-godiset eftersom det är mycket energi med tanke på vikten, men för alla som har tendens att småäta, nöjesäta eller bara gillar lite tilltugg är det rent förkastligt. Bara en liten minimal tugga av det här godiset gör att du överskridit WHO s sockerrekommendation för en vecka framåt.

5. Pasty – Köttpaj med grönsaker Sista kvällen i Ambleside ville jag äta en riktigt traditionell engelsk maträtt och blev rekommenderad Pasty. Det kom in kokta grönsaker, stekt potatis och en pajdeg med inbakad kalops. Ett klart oväntat sätt att servera kött, men efter en lång vandringsdag längtade jag efter ordentligt med mat och det var precis vad jag fick. Vad har du för engelska maträtter du antingen älskar eller hatar?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Bara brittiskt Svara

  Haha, yorkshiremannen och jag bråkade i åratal över varandras frukostvanor, d.v.s. hans Marmite och min kaviar…
  Sticky toffee pudding är min favoritdessert i världen fast helst med vaniljsås så det inte blir så galet mycket kola.

  Du får vandra legendariska Coast to Coast nästa gång och äta fish & chips i Robin Hood’s Bay. Uppåt Whitby finns den bästa helt klart. Det låter som om du åt på en Harry Ramsden’s? Tidningspappret är för giftigt att använda idag.

  Vandra i Cornwall så får du pasties tills det sprutar ur öronen på dig. Gammal gruvarbetarmat.

 2. Hadrianus mur. Ja det skulle jag också vilja men jag har fullt sjå att beta av småsträckor längs South West Coast Path nere i sydväst när det ska vandras. Det är så otroligt vackert vid Jurassic Coast med sina fossiler och eroderade klippor och ute i Cornwall där nästa bit land är Amerika. 🙂

  • Ja, emn så hette den ju. Nu känner jag igen det när du skriver namnet på den. Men fossilklippor låter ännu bättre. 😀

Kommentera

Spara