I helgen besökte jag England och kom att tänka på det här med vilka kulturkrockar som finns bara två timmar bort med flygplan. Känner du igen dig och håller du med?

1. Artighetsfraser utan någon hejd och reson

Där engelsmän använder fem meningar för att nå ut med sitt budskap använder vi svenskar fem ord. Något som gör att vi kan framstå som dryga, krävande och rent utav otrevliga. Det var en utav sakerna jag lärde mig efter att ha pilgrimsvandrat med kulturkrockar under en månads tid.

2. Bilden av de traditionsbundna engelsmännen

Ja känner ju till den brittiska kulturen. Jag har ju sett Morden i Midsomer, Barnmorskorna i East End och andra kriminaldraman, mordhistorier och andravärldskrigsromantiska serier och filmer. Glasklart att det är artiga, tedrickande, tweedklädda människor som dricker lite för mycket på pubarna eller broderar i sin länsstol på kvällarna.  Den verkliga bilden är mer nyanserad än så. Och ja, livet har gått vidare sedan 1945. Hur romantiskt det än är med matchande dräkt och blommiga tekoppar. Tekopparna finns kvar.

3. Man tar inte av skorna inomhus

Heltäckningsmattorna klär in hela husen men ingen tar av sig skorna. Jag stod i hallen och vred mig i vilja av att ta av mig skorna innan jag klev in men blev snabbt ombedd att bara kliv på. Åh, vad ont det gjorde mig i hela kroppen. Haha, först då förstod jag hur djupt rotat det sitter det där med att ta av skorna i hallen.

4. Ursäktandets ologiska logik

Det här är kul. Om någon råkar knuffa dig eller kliva på din fot så är det artigast att själv vara den som säger sorry. Det är liksom automatiskt,  sorry.  Den artige svensken tar alltså för vana att säga sorry och thank you och please lite överallt bara för att vara på den säkra sidan. Vill inte hamna på engelsmännens badwill lista. Det är ett som är säkert.

You Tube: Brittiska vanor förklarade av en engelsman

5. De halvnakna svenskarna med björnar på gatorna

Jag har skrattat åt att det sägs att andra tror detta om svenskar. Inte riktigt fattat att det är vad andra människor tror om oss förrän jag förstod att det faktiskt är sant. Under tre samtal med främlingar på mingel fick jag frågan om jag inte borde vara lång, smal och blond. Ehehe, vad svarar man på det? En förfriskad man googlade fram bikinitjejer med kroppsfärg som enda beklädnader i gula och blå färger och flinade glatt. En annan berättade en historia om att ha letat isbjörnar på gatorna i Stockholm.

Vad har du för fördomar mot engelsmän? Vad tror du andra kulturer har för fördomar mot oss? Skriv gärna i kommentarsfältet. 

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Josefin Svara

    Haha! Älskar detta ?❤️ är ju gift med en engelsk man och har också märkt att jag i deras samtal inte bara söger sorry, pardon, please type 100000 ggr, men också lovely hela tiden. Ah that’s lovely, how wonderful, stunningly beautiful, till och med lovelykins… Fattar inte efter 10 år ihop, blir jag liksom personlighets förändrad när jag är med den sidan av släkten ??? kanske en bättre variation av mig själv?? Definitivt mer uppskattande!

Kommentera

Spara