Visst är det mysigt att kura inomhus i skenet av levande ljus, men lika mysigt – och viktigt – är det att komma ut och fånga dagsljuset. Härom veckan pratade jag om en ny rapport som visar att vi svenskar inte spenderar lika mycket tid utomhus under vintern som på sommaren. Så kan vi inte ha det tänker jag och tipsar därför om fem härliga vinteraktiviteter som passar hela familjen. Välj en eller kör alla i ett svep. Ut och fånga årstiden och gör det bästa av den trots kyla och mörker. Vintern har ändå sin charm den med och jag tycker i varje fall att känslan av att det brinner i kinderna efter en dag utomhus i kylan är svårslagen. Se bara till att ha tillräckligt med kläder på dig, inget kan lägga locket på en utedag som när kylan kryper in i benmärgen. Tänk också extra på fötterna. Inte bara i termer av värme, utan framför allt för att hålla dig på fötterna. Det är lätt att halka och göra sig illa eller behöva treva sig fram på farligt isiga vägar. Med rätt skor på fötterna blir äventyret både roligare, säkrare och varmare. Själv använder jag skorna Icebug Walkabout M BUGrip GTX. De är vattentäta, har säkra dubbar som håller mig på banan och dessutom en snabb och smidig snörning. Dessutom är jag sådär gosigt varm om fötterna hela dagen.

Nu så – här är alltså mina fem bästa tips på vinteraktiviteter. Ta dig ut och fånga ljuset!

Leta saker att pynta hemmet med

Gör en islykta av sådant du hittar i naturen, frys in fina dekoration till verandan eller häng upp granris i fönstren hemma för härlig decemberkänsla. Ta in en fallen gren och häng upp på väggen – gör som en mobil och häng upp pappersstjärnor, fjädrar, kottar, foton, ljusslingor och annat fint. Kanske hittar ni några fina stenar eller kottar att lägga i ljusstaken på köksbordet. Ta in naturen i hemmet.

Slå in julklappar med vad du hittar i naturen,

Gör extra personliga julklappar i år, genom att stoppa en kvist, lite lingonris eller ett torkat löv i snöret. Ett fint pyssel som passar alla naturlälskare och som gör att naturen följer med ända in naturen under granen. Se bara till att ha markägarens tillstånd annars plocka bara sådant du hittar nedfallet på marken.

Utmana mörkret

Passa på att ta dig ut dagstid medan det är ljus. Ta med en kollega ut på lunchen för en promenad. Det blir förhoppningsvis både trevligt och ett sätt att tanka dagsljus. Annars är det rätt härligt att ta vara på de vintermysiga kvällarna också. Själv kan jag tycka att det är något rofyllt i att gå genom kvarteren i mörkret och kika på hur andra har tagit fram lampor, adventsljusstakar och lyktor. Tänk på att synas ordentligt. Använd reflexväst och pannlampa så att du är säker i mörkret.

Låna en hund och gå på promenad

Husdjur har en positiv effekt, de frigör må bra-hormonet oxytocin och gör dessutom promenaden väldans mycket trevligare. Passa på att slösa klapps, gå tillsammans med din fyrbenta kamrat och upptäck omgivningarna med hundens ögon. Hundar är dessutom experter på att använda sina sinnen – de lyssnar, luktar och är alltid helt och hållet här och nu. Försök anamma samma mentalitet och upptäck allt som finns runt omkring dig tillsammans med hunden. Har du ingen egen hund att promenera med, se om du kan låna chefens, grannens eller någon annans fyrbenta vän. Hur kul som helst!

Värm bullar på elden

Fynda ett grilljärn på loppis (årets julklapp är ju dessutom att återanvända, så ett hett tips i dubbel bemärkelse). Det funkar alldeles utmärkt med frysebullar från affären, även om jag starkt rekommenderar att stötta din lokala bagare och köpa finbullar. Ta med ut och överraska vännerna. Jag kan garantera att det kommer vara mycket uppskattat – och gott! Ta med kaffetermosen och låt dagens ljus bli kväll framför en värmande brasa.

Samtliga foton: Louise Forslycke Garbergs

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara