Att upptäcka fjällvärlden springandes kan vara en häftig upplevelse – och ge helt andra intryck än att vandra samma sträcka. Det är något som Amanda Matti lärde oss i senaste avsnittet av Vandringspodden. Men var ska en egentligen springa? Är de klassiska vandringslederna de bästa även när det handlar om fjällöpning? Vi bad Amanda plocka ut sina guldkorn.

Samtliga foton är tagna av Amanda Matti.

1. Dundret – Gällivare

”Passar perfekt för den som vill börja springa på fjäll. Ja, jag kanske är lite partisk eftersom det är mitt hemmafjäll, men även Marcus Hellner springer här så det betyder ju att det ger bra resultat. Här finns massvis med stigar och trots att det bara är ett fjäll är fjällplatån stor och bjuder på fantastisk utsikt åt alla håll. Vill man börja enkelt kan man köra bil upp till toppen och starta med ”topparna runt” utan att behöva springa upp på fjället först.”

2. Området runt Åre

”Om man vill komma iväg och pröva på att springa i fjällen utan att behöva ge sig ut på en lång tur är området runt Åre perfekt. Här finns så många fina ställen att springa på att man kan välja och vraka. Välj efter svårighetsgrad, höjdmeter, längd eller väder. Jag har varit upp på Åreskutan flera gånger, tagit Totthummeln och även sprungit i området runt Ottsjö och Trillevallen. Alla superfina! Jag har även hört att turen till blanktjärn är fin, men dit har jag själv inte hunnit än.”

2. Skierfe – Sarek Nationalpark

”Många drömmer om att få se Sarek men många vet inte att det finns en ”genväg” in till den storslagna nationalparken. Om man tar genvägen kan man springa, eller gå, till Skierfe inne i Sarek Nationalpark på bara en helg. Hela turen, från bilparkering – upp på Skierfes topp och tillbaka igen är ca 46 kilometer. 16 kilometer från vägen till STF stugan Aktse och sedan ca 7km enkelväg upp till toppen av Skierfe. Med boende i fjällstugan behöver du inte ha mycket packning och kan välja att springa eller gå. En perfekt tur för den som vill börja med något storslaget – utan att behöva göra det för svårt.”

4. Kungsleden : Vakkotavaare – Nikkaluokta

”Vi sprang denna sträcka 2017 när det fortfarande var mycket snö kvar och regnade nästan konstant. Trots det var det superfint! Alla sträckor utom Singi – Kebne var perfekt att springa på. Inte så mycket sten, lagom mycket uppför och neför och fantastiskt vackra landskap. Även här kan du bo i stugor hela vägen och det finns massor att handla i butikerna så du behöver inte springa hungrig. Sträckorna mellan stugorna är inte så långa vilket gör att du kan ta det i ditt eget tempo utan att behöva ta ut dig fullständigt. Det finns också bastu på flera ställen så du kan värma dig om du känner dig frusen. Sträckan mellan Singi och Kebnekaise Fjällstation är dessvärre lite stenigare och är det dåligt väder blir det lätt halkigt, väldigt blött och mycket bäckar att vada i. Men! Misströsta inte – boka en middag på fjällstationen innan så kan du njuta av bastu och god mat när du väl är framme. Det är du värd!”

5. Padjelantaleden :  Ritsem – Staloluokta

”Padjelantaleden sträcker sig från Kvikkjokk till Ritsem och är 16 mil totalt. Sträckan från Ritsem till Staloluokta är ca 64 km totalt. Från Staloluokta går det helikoptertaxi dagligen under sommaren vilket gör det till ett perfekt sätt att uppleva leden utan att behöva ge sig på hela 16 milen direkt. Padjelanta är grönt och vackert med ganska flacka leder. Stor del av lederna är spångade vilket är väldigt behagligt när man springer. Den här turen är bra för dig som har sprungit lite redan men vill ge dig ut på en relativt enkel tur. En sträcka är 24 kilometer, resten kring 12-15 kilometer vilket är perfekt för en enklare dagsetapp.”

Lyssna på avsnittet med Amanda i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Vill du se och höra mer av Amanda finns hon på explorealittlemore.se och @explorealittlemore.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara