I förra veckans avsnitt av Vandringspodden berättade Tina om hur det var att springa runt Island. Självklart passade vi på att få hennes tips på de bästa platserna och upplevelserna av natur på Island. Så här kommer de: 5 naturupplevelser du inte får missa på Island, plus tre extra bonustips som är vara guld att ha med sig på resan.

1. Ringvägen

Om du har tid, spendera gärna några dagar på att bara åka bil runt Ringvägen och utforska allt som finns att se däromkring. Det är en fin asfalterad väg som går runt hela Island och är ca 140 mil lång. Vill du se fjordarna behöver du dock göra några avstickare, då Ringvägen inte går in i dem.

Tina Forsberg springa Island Ringvägen

2. Jökulsárlón 

Det finns oerhört många naturfenomen, varma källor och andra häftiga platser på Island men ett av de mest minnesvärda platserna jag besökte ligger nära Ringvägen och heter Jökulsárlón. Jökulsárlón är den största och mest kända glaciärsjön på Island. Den ligger söder om glaciären Vatnajökull och är helt enkelt en sån oerhört vacker och stillsam plats. En helt oförglömlig plats.

Tina Forsberg springa Island Ringvägen Tina Forsberg springa Island Ringvägen

3. Blue Lagoon

Ett verkligt måste! Ja, det är en turist-tät plats men hur ofta är du i en sån stor naturlig källa som är så pass häftig som Blå lagunen på Island? Det är en spa-upplevelse utan dess like och jag bara älskar Blå lagunen – även om jag kan tycka att det är lite väl mycket turister så är det värt varenda krona. Det kostar ca 1000 kr att besöka den (inkl bussresa och inträde) och ligger endast ca 45 min från Reykjavik och 20 min från Keflavik flygplats. Den är som en oas mitt i ett lavafält på sydvästra Island i Grindavik, Reykjaneshalvön.

4. Godafoss

Godafoss är en dold pärla! Gullfoss ”Guldforsen”, är ju Islands kanske mest kända vattenfall som startar i älven Hvítá och som sedan faller i två omgångar, först 11 meter och därefter 21 meter ner i en stor klyfta. Sedan så finns faktiskt ytterligare ett oerhört vackert vattenfall som heter Godafoss – ”Gudaforsen”. Det här vattenfallet, som ligger på nordöstra Island, tycker jag själv är ett av Islands absolut vackraste, med en fallhöjd på 12 meter och 30 meter i bredd. Här stannade jag och njöt av naturens krafter en lång stund. Godafoss ligger alldeles intill Ringvägen – vilket passade mig perfekt under mitt löpäventyr runt Island längs just den vägen.

5. Vík í Mýrdal

En både häftig och lugn plats där Ringvägen passerar och en plats där man bara måste stanna för en paus. Vík är ett litet samhälle på södra Island med ca 300 invånare. Det finns många vacka bilder från Vík, då det är ett väldigt populärt besöksmål tack vare den dramatiskt svarta stranden, raukarna Reynisdrangar som växer upp ur havet och de stora grupperna av lunnefåglar som häckar på klipporna intill. Enligt sägnen är klippformationerna Reynisdrangar troll som förstenats. På stranden finns också monumentet ”Voyage” som gestaltar en människa som lutar sig ut mot havet och som söker sig mot sin ”systerplats” i engelska Kingston Hull. Det är rest till minne över alla de sjömän som mist livet på havet mellan orterna. Historien om monumenten och egentligen hela Vík med dess historia och natur berörde mig väldigt mycket. I Vík finns också en vacker liten kyrka som ligger lite högre upp bakom samhället inåt land – så här kan man ta en hel del vackra bilder bland lupiner, berg och den magiska utsikten.

Tina Forsberg springa Island

Tre extra tips inför resa till Island!

  1. Ta inte ut kontanter inför resan
    Kort fungerar i stort sett överallt. Just nu är 1 SEK ungefär 12 ISK, men den är väldigt svajig på grund av den ekonomiska situationen på Island. Det gör också att Island just nu är rätt dyrt. Eftersom man får betala ca 600 ISK för en kopp kaffe – självklart beroende på var man köper den – gäller det att tänka till lite på förhand. Och lås inte fast dina pengar i kontanter genom att växla innan du reser.
  2. Vattnet som luktar ruttet ägg – ingen fara!
    Vattnet på Island är det klaraste och mest hälsosamma vattnet man kan dricka – så var inte orolig över att det inte skulle gå att dricka. Men på många platser på ön gör svavelhalten att varmvattnet luktar ruttet ägg. Men ingen fara – vattnet är rent även om det luktar mindre inbjudande.
  3. Ingen allemansrätt
    Tänk på att allemansrätten inte existerar på Island: Det innebär att det bara är tillåtet att tälta och campa på angivna campingplatser.

Läs mer om Tina och hennes äventyr på www.tinaforsberg.se och följ henne på Instagram: @tiinaforsberg.

Vill du lyssna på avsnittet med Tina kan du göra det i spelaren här nedanför eller söka efter Vandringspodden i din podcastapp.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara