Människor har snöskovandrat i tusentals år och det är ett enkelt och roligt sätt att vistas i naturen vintertid. Förr i tiden tillverkades snöskorna av böjt trä, skinn och senor. Idag kan du köpa varianter av trä, aluminium eller plast.

1. Gå mer bredbent än du gör vanligtvis Att vandra med snöskor har några tekniska skillnader jämfört med att vandra med vanlig sommarvandring. Framför allt förvånades jag över att behöva gå mer bredbent, men det är egentligen ganska självklart när man får på sig ”större fötter”.

2. Planera gott om tid ute på leden När jag gick i redan upptrampade spår under Höga Kusten Winter Classic låg snitthastigheten på ca 2 km/h men när jag spårade en sträcka själv var det betydligt långsammare – säkert halva farten. I vanliga fall brukar 3-4 kilometer i timmen vara lite lagom vandringshastighet.

3. Tyngre med snöskor än vandringskängor Det är betydligt tyngre att gå med snöskor jämfört med vanliga vandringskängor sommartid. I blötsnö när det närmar sig nollstrecket temperaturmässigt är det ännu tyngre – då känns det som att gå med flera kilo extra på fötterna.

4. Dags att köpa första paret snöskor? Snöskovandring är en relativt billig vinteraktivitet. När du ska köpa ett par snöskor är det viktigt att tänka på hur de fäster på is, hur mycket underhåll de kräver och hur bindningen är utformad. Snöskor i trä är oftast billigast men de med plast är lättast.

5. Tänk på det här!

  • Ha med stavar så håller du lättare balansen och får stöd.
  • Välj större snöskor om du är tung, lite mindre om du är lätt.
  • Isdubbar under snöskon gör det lättare att gå på is och i backar.

Jag var förvånad över hur lätt det var att komma igång med snöskovandring. Det är i princip bara att spänna på snöskorna utanpå de vanliga vandringskängorna och starta. Tekniken kommer av sig själv. Följ med direkt ut på Höga Kustenleden och snöskovandring: Videoblogg från snöskovandring

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara