Vare sig det handlar om en kortare eller längre vandring får vi en hel del tid till eftertanke när vi befinner oss i naturen. Plötsligt frigörs en hel massa tankemässigt utrymme som vi inte visste att vi hade, när vardagen all tankekraft den innebär så sakteliga trampas bort där på stigen. Till slut finns det inget att gömma sig bakom. Det är bara jag och mina tankar.  Ibland är det skrämmande, när en tvingar möta sig själv på det sättet, vilket både Angeliqa och Camilla pratat om i förhållande till sina pilgrimsvandringar.

När jag ser tillbaka på mina längre vandringar eller utmaningar är det svårt att riktigt minnas vad jag egentligen tänkte på. Otvivelaktigt måste ju en hel del tankar, ämnen och aspekter av livet avhandlats när kilometer efter kilometer tillryggalagts. Ändå är det förvånansvärt tomt när jag tittar i backspegeln. Och kanske är det så det ska vara. Det som händer på leden stannar på leden. Jag får processa och bearbeta, älta och ventilera. Sen är det bra. När jag kommer fram är jag färdig och redo att gå vidare.

Men om det skulle vara så att de frigjorda utrymmet känns övermäktigt emellanåt, kan det ändå vara bra att vara förberedd. Här är därför 5 tips på tankeövningar, som kan vara givande och utvecklande. Eller så är de bra bara för att ha något att göra. Det blir ju ändå långa dagar där ute på vandringslederna och något kan en ju behöva roa sig med.

 1. Tänk på ditt liv. Var befinner du dig i livet just nu? Hur känns det: Är du på en plats och i en situation du vill vara? Är det något du skulle vilja ändra på? Vilka steg kan du ta mot en sådan förändring? Utvärdera och blicka framåt. Var ärlig mot dig själv och våga känn efter.
 2. Tänk på pest eller kolera.  Klura ut olika roliga, svåra, underhållande eller utmanande dilemman  och resonera sedan kring hur du ställer dig till dem och vilket alternativ du skulle välja – och framför allt varför. På köpet kan du förhoppningsvis lära dig mer om dig själv och dina värderingar.
 3. Tänk på din kommande bok. Skapa ett persongalleri, handling, intriger, oväntade vändningar, gastkramande klimax och lyckliga slut. När du är tillbaka är det ”bara” att få ner allt på pränt – om det är något du vill förstås – nu finns grundidén där.
 4. Tänk på molnen. Hur ser de ut? Vilka former, figurer och personer ser du? Låt fantasin flöda fritt.
 5. Tänk inte alls. Det här är en utmaning som heter duga, med tanke på att alla de idéer och tankar som kommer rusande så snart en bestämmer sig för att ”inte tänka”. Så kämpa på i bästa hikefulnessanda och försök vara här och nu, låta tankar komma och gå fritt, ofiltrerade och precis som de är.

Vilka tankar dyker upp i ditt huvud när du är ute i naturen?

Författare Emelie

8 Kommentarer

 1. Ska ut och vandra i fjällen i helgen just på grund av att jag behöver tänka och fundera över mitt liv. Förutom att det är härligt i fjällen då.
  Jag fick lov att sluta för ca två år sen från mitt jobb där jag trivdes och hade bra kollegor, då företaget valde att lägga ner delar och flytta verksamhet till annan ort.
  Strax innan jag slutade hade jag flyttat då jag valt att separera från mina barns pappa.
  Jag fick ett nytt jobb men trivdes inte. Träffade en ny man. Efter ett år fick jag nytt jobb, där jag är nu, men trivs inte där heller.
  Förhållandet med den nya mannen är också slut efter ca 1,5 år. Jag som tog upp det att vi vill olika saker i livet och vi var båda överens om att gå vidare. Men tre veckor sen det hände så känns livet lite jobbigt just nu.
  Vad vill jag med mitt liv? Vad ska jag jobba med?
  Vad för slags förhållande vill jag ha med en ny man sen?
  En fjälltur kanske kan hjälpa mig på vägen med funderingar.

  • Emelie Svara

   Fjällen kan göra underverk på många olika sätt och på många olika plan. Det låter som att du då har en strategi för hur du ska ta dina tankar vidare – eller snarare hur du ska låta tankarna få lite mer fritt spelrum och förhoppningsvis komma närmare svar på dina frågor. Det verkar som att det är mycket som händer och har hänt i ditt liv och fullt förståeligt om det är omvälvande tider med många känslor och händelser i omlopp. Håller alla tummar för att du hittar en väg framåt. Hojta gärna till igen om det känns bra och berätta hur det går för dig. Stor kram!

 2. Idag har vi vandrat på naturstigen på Rörö i Göteborgs norra skärgård. Underbara vandring i fantastisk natur!
  När jag vandrar så kommer oftast tankar om tacksamhet upp i mitt sinne. Jag känner mig tacksam över livet – att få uppleva det som jag för stunden ser. Jag kan också bli nedstämd över om allt det vackra i vår natur går förlorad på grund av miljöförstöring eller naturkatastrofers inverkan. Det händer ofta att jag också blir lösningsfokuserad! Problem som tynger känns efter en dags vandring betydligt enklare. Ja, jag blir både lugn och kreativ efter en vandringsdag.
  Kramar Gunilla

  • Emelie Svara

   Åh det låter helt fantastiskt! Både skärgårdsvandringen och de tankar som kommer fram under vandringens gång. Håller med dig om att det kan finnas ett vemod i vad som händer med vår natur och miljö. Då kanske det är en god möjlighet att försöka vända tankarna till att hitta lösningar och låta kreativiteten få desto större utrymme. Kram till dig!

 3. Jag tänker, alltså lever jag – eller vice versa på turen.

  Tycker själv att det mesta av tiden upptas tankarna av planeringen för dagen och kanske efterföljande dag. Vägval i förhållande till väder (om det går att förutspå utan mobiltäckning), vattentillgång (som denna sommar), matval (färsk fisk eller blötlagd påse), sko- och fotvård etc.

  Men när man emellanåt hamnar på tydliga leder i fjällen, jaktstigar i Värmland eller kanske en gammal skogsväg i Dalsland, då kan man släppa lite fokus och låta tanken flyga fritt. Störs dock emellanåt av rödbenans gälla varningar eller att man råkar trampa på färsk björnskit.

  Själv kan jag dela upp tankespåren i dessa huvudblock (som väl stämmer med dina förslag):

  1. Hur ser nästa tur ut, vad skall ändras på i utrustningen och vart pekar näsan? Detta är kanske mer planering än tankar, men nedpräntade vid dagens slut i dagboken är det guld värt inför nästa tur.

  2. Att älta jobb, relationer eller hela livspusslet ensam brukar inte leda någonstans. Svårt när man inte kan få respons direkt, så lämna det hemma.

  3. Vem vill inte bli författare, ekonomiskt oberoende efter en kassasuccé och bara kunna gå runt och inspireras i moder natur året om. Upplever alltid en flödande fantasi på vandring i obebyggda trakter. Min egen teori är att naturens komplexitet och avsaknaden av släta ytor, raka vinklar och oljud ger upphov till helt nya infall. Oavsett om det är att beskriva sin dag, dikta eller forma en roman, så klarnar många glömda minnen för återbruk i skriven form. Glöm inte papper och penna, om du inte pratar in i mobilen och kan ladda den.

  4. Kreativa idéer, dom poppar upp helt utan anledning. Allt ifrån vardagsuppfinningar till lösning på stora samhälls- eller miljöproblem. Fördelen är att ingen säger emot och det inte går att smyg-googla. Utgå från ett självupplevt problem eller en önskan om ett framtida mål. Ännu mer magiskt blir det när man bara sitter still och tar in allt runt omkring, att inte göra något alls skapar alltid nåt, är min erfarenhet.

  Men sist och kanske viktigast, packa ner klockan eller mobilen svåråtkomligt i säcken.

  Hans

  • Emelie Svara

   Hej Hans! Det är faktiskt helt sant och förmodligen är det också en stor del av grejen med vandring – att det bara ska vara här och nu, vad som händer på leden och alla de praktiska tankar som kommer med att vara utomhus och i fjällen. Sedan finns andra tillfällen när tankarna får flyga mer fritt! Så intressant att höra hur just dina tanketeman utvecklar sig – så många spännande ämnen och möjligheter till kreativitet, upptäckter och insikter. Stort tack för att du delar med dig. Bara att packa ner mobilen och ge sig ut 🙂 /Emelie

 4. Jenny L Svara

  Jag tänker bara på två saker när jag vandrar. Pauser. Och mat.

Kommentera

Spara