Inget är så mycket sommar som en redig roadtrip. Att få packa in sig och ett gott sällskap i bilen och ge sig ut på vägarna. Visst lockar målet, men egentligen är det resan som gör hela upplevelsen. För att turen ska bli sådär härligt maxad kan det krävas några förberedelser. Så här är mina 5 bästa tips för en lyckad roadtrip.

1. Musiken

Inget kan få en i rätt stämning som en fenomenal spellista. Tänk bara känslan att svepa fram längs motorvägen, med solen högt stående på himlen och på radtion sjunger Gyllene Tider om hur de väntat på Juni, juli, augusti  och Sommartider hela året.

Vad gäller musiken finns det två vägar att gå: den nostalgiska eller den episka. Endera går vi all in för att gräva fram alla de där klassiska sommarhitsen som vi med skräckblandad förtjusning vet att vi kan texterna på: Las Ketchup Song, Ingen vill veta var du köpt din tröja, Flytta på dig, Dansa Pausa, Om sanningen ska fram, Ella elle L’a. För att inte tala om Hej hej Monica eller Boten Anna. Här snackar vi stämningshöjande skratt och pepp. Alternativet är att helt enkelt att gå på det mer traditionellt episka spåret och bara köra igång den spellista du gillar mest just nu.

Mitt bonustips: Imagine Dragons – Thunder.

2. Kaffet

Kaffe är en viktig del av dagen – morgon, lunch och eftermiddag. Så även på resande fot. Fyll termosen ordentligt med din favoritsort.

Mitt bonustips8 givna kaffepauser för utenördar

3. Maten

För att hålla både energin och humöret uppe behövs rejält med färdkost i form av matsäck och snacks. Här är det bara fantasin och smaklökarna som sätter gränserna. Matiga mackor med goda röror, en sallad med en bas av pasta eller bulgur plus allt gott som ryms i ett kylskåp, fruktsallad, nötter och frön. Stanna till vid ett riktigt mysigt café och köp färska bullar eller gör en avstickare till någon spännande gårdsbutik och upptäck de lokala specialiteterna.

Mitt bonustips: Säkra tillgången på glass i bilen och ta med dig glassen i termos.

4. Lekarna

Vem minns inte barndomens klassiska billekar, som gul bil, att räkna bilar i olika färger eller märken, jakten på registreringsskyltar med vissa nummer, bilbingo, sten-sax-påse och ett skepp kommer lastat. Några ytterligare förslag på lekar i bilen är: 20 frågor – en av er tänker på en person och övriga ska med 20 ja- eller nej-frågor lista ut vem det är. Sant eller falskt i instruktionsboken – en av er skapar påståenden ur bilens instruktionsbok som övriga ska gissa om de är sanna eller falska. På minuten – Hitta på ett ämne, som ”Därför är kokkaffe bättre än bryggkaffe”, som den andra ska prata om under en minut utan att tveka eller upprepa sig. Pest eller kolera – ställ frågor till varandra där ni tvingas välja mellan två riktigt jobbiga alternativ.

Ett alternativ är också att ta med sällskapsspel som gör att ni lär känna varandra bättre, som ”Icebreaker”, ”Om sanningen ska fram” eller ”Värvet – Det sociala spelet”.

Mitt bonustips: Tysta leken är en perfekt utväg om någon skulle råka vara en mindre bra förlorare – eller vinnare – i ovanstående grenar.

5. Relationsakuten

Att under lång tid befinna sig på den lilla yta en bil utgör kan sätta även den mest luttrade relation på prov. Se därför till att göra de mest grundläggande förutsättningarna klara redan från början, så att alla har någotsånär likadana förväntningar på resan. Det gör att ni förhoppningsvis kan undvika tjafs och sura miner när ni väl är på väg. Bestäm vem som kör eller hur långt var och en ska köra, hur ofta ni ska pausa, om det är okej att kladda med glass i bilen, vem som har koll på radion, vem som ansvarar för kartan. Sedan finns det förstås individuella egenheter som är upp till var och en att reglera. När jag var liten var det till exempel inte okej att peta på chauffören eller – gud förbjude – tända taklampan i baksätet när det var mörkt.

Mitt bonustips: En roadtrip är som en pilgrimsvandring i miniatyr. Ingen kan dra iväg någon annanstans och ni hinner prata klart, tänka och ventilera tankar och ämnen fullt ut. Ta vara på den möjligheten.

Det var mina 5 bästa tips för en lyckad roadtrip. Vilka är dina?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara