Detta inlägg innehåller annonslänkar. 

Idag delar jag med mig av 5 tips om hur du kan utveckla ditt fotograferande. Jag älskar att skriva och att starta Vandringsbloggen blev ett perfekt tillfälle och plats att få dela texter och skriva ”dagbok” för att samla tankar, erfarenheter och äventyr på ett och samma ställe. Något sm jag har fått lära mig efter hand och fortfarande utvecklar är fotograferandet. Från början hade jag mobilkamera men sedan årsskiftet fotar jag med en digital systemkamera. En stor, men rolig utmaning. Idag är jag så otroligt tacksam för just det där köpet av systemkamera – det är mycket roligare att få ge en mer rättvisande bild från äventyren jag är på. Jag kämpar för att försöka fånga inte bara en dokumentation av vad jag ser – utan även känslan jag har. Förhoppningsvis kan bilder tillsammans med texten ta sig igenom skärmen.

1. Hitta inspiration till din bildstil

Vilka typer av bilder vill du bli bra på att ta? Fundera på om det finns en viss stil av fotograferande som du föredrar framför en annan. Hitta fotografer som förebilder och se vad det är med dom som du tilltalas av – hur du skulle göra för att skapa din egen stil. När jag behöver inspiration brukar jag göra moodboards. Jag googlar runt som en galning och sedan samlar jag ned bilder jag gillar i en mapp på datorn. Sedan går jag igenom och ser vad det är som utmärker de där bilderna jag fastnat lite extra för och funderar på hur jag kan ta det med mig i det jag skapar. Gör din egen moodboard och dela med andra (ingen inloggning behövs): GoMoodboard

2. Grunderna i fotograferande och bildredigering

Köp böcker om fotograferande och fotoredigering. Det finns en hel uppsjö av böcker som är till hjälp både när man tar största steget för att fotografera, men också när det är dags att hitta ny inspiration, nya vinklar och ta fotogarferandet ett steg längre.

Här är några utav mina favoriter:

3. Följ Fotobloggar och få input

Följ bloggar som skriver om fotografering och lär dig nya vinklar och tankar vartefter. Att få input över tid är ett bra sätt att stegvis utveckla det egna fotograferandet så att det inte känns övermäktigt. Kanske är det de här bloggtipsen som kommer ett och ett i de sociala flödena som blir de som fastnar. Och ta vara på möjligheterna som finns via exempelvis Facebook och gå med i fotograferingsgrupper. Hitta en plats att dela bilder och få feedback, eller andra kunniga att ställa frågor till för att hitta rätt. Annars så besöker du lokala utställningar, konsthallar, tar en tripp till Fotografiska i Stockholm eller lånar alla böcker du kan hitta på biblioteket.

4. Gå på workshop

Då och då har fotografer workshop som du kan anmäla dig till. Gå på alla du kan hitta och fråga, fråga, fråga under tiden. Alla fotogarfer har sin stil, sitt sätt att lära ut och sina sätt att använda kameran och arbeta med omgivningarna för att ta den rätta bilden. Men det finns altid någonting att snappa upp, ta lärdom av. Välj helt enkelt godbitarna. Sebaste året har jag varit på workshop tillsammans med Louise Forslycke Garbergs och Serkan Gunes. De har olika stilar och arbetssätt men båda inspirerar mig med vad de gör. Men det allra roligaste är att vandra tillsammans med andra fotografer. Se vilka scener de ”går igång på”, hur de hanterar sin utrustning, arbetar med olika väderlekar osv.

Online Kurser:

5. Ut och öva

Du kan ha en hur dyr kamera som helst med alla tänkbara och otänkbara funktioner men kan du inte använda den kommer du inte få bra bilder. Bestäm dig för en sak du vill utveckla och utveckla en sak i taget. Och det bästa tipset jag fick var att inte vara rädd för automatläget i början – det är bättre att lära känna kameran först och att man vågar och tycker det är roligt att fotogarfera. Sedan lägger man bit för bit på vad som saknas när man vet vad man vill åstadkomma. Är det landskapsbilder du vill bli bättre på eller vill du lära dig ta porträttbilder med skarp förgrund och utduddad bakgrund, eller något helt annat. Övning ger färdighet så ut och ha kul med kameran så kommer resten med tiden.

Nu vill jag höra dina bästa tips för att ta de bästa äventyrsbilderna och att komma igång med fotograferande. Skriv i kommentarsfältet !

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

 1. Bra tips! Jag är inte alls så tekniskt kunnig som jag borde vara, och vet inte riktigt heller om jag hittat min ”personliga stil”. Tycker att det är svårt ibland när man tittar på fotobloggar. Det kan finnas väldigt vackra och konstnärliga bilder där, men ibland tycker jag att de blir för ”svåra” eller för ”introverta” för min blogg … Men som sagt, det gäller väl att hitta sin stil helt enkelt.

 2. Öva, öva, öva är verkligen bästa tipset!! Att gå fotokurs är bra – men jag är nöjd över att ha gått redigeringsworkshops också. Så jäkla bra.

 3. Lisa / livet från den ljusa sidan - en reseblogg Svara

  Jag tycker verkligen att du lyckas förmedla en känsla, och att du tar riktigt fina bilder!

  Jag jobbar också på mitt fotograferande och ser numera till att iallafall reseinläggen alltid har ordentliga biler och att jag redigerat dem till hyfsat rättvisa.
  Jag var nyss på pressresa och en dag var fotoworkshop med en helt magisk fotograf (”Annette och Christian”, norsk blogg). Hennes tips var att tänka utanför boxen, tänka mycket på inramningen och i lager (förgrund och gärna 3-4 ”nivåer” bakom, detta var då för street fotografering) – och att ta sjukt mkt bilder, enligt devisen ”en bra bild på 100 knäppta”. Blir så jobbigt att ta reda på alla dock 😉
  Sen håller jag dock personligen med freedom ovan – lagom är bäst. Alltså för svårt eller så orkar jag knappt med varken att se eller att göra. Hellre knäppt i farten enligt eget bildspråk och med äkta känsla, än det tillrättalagda och överarbetade. Men det är jag det.

Kommentera

Spara