Jag fick en läsarfråga om strumpor som jag ska försöka besvara så bra som möjligt:

Hej! Har köpt sköna kängor, men jag känner att jag inte hittat några vettiga sockar än. Har du något bra tips på vilken kombo av strumpor man kan ha (förutom det som allmänt står med dubbla strumpor), vad köper du för strumpor?

Jag har provat strumpor i alla olika prisklasser – från 10 kronor och uppåt mot 200 kronor. Jag har använt de allra billigaste från XXL, fyndat stålgrå militärstrumpor på Överskottsbolaget, gått i strumpor från Bridgedale sedan 2005 och testar just nu vandringsstrumpor från Smartwool. Generellt när du köper vandringsstrumpor ska du tänka på att välja funktionsstrumpor som andas. Bra vandringsstrumpor innehåller en kombination av materialen ull, syntet och silke. Ullen har värmande egenskaper både om det är kallt ute eller om strumpan är fuktig. Ullen blandas upp med andra material för att inte tappa formen. De tjockare strumporna kan ha frottéliknande material under foten eller runt om hela. Använd inte bomullsstrumpor eller sportsockor för de blir som våta trasor omkring fötterna när du går. Välj en strumpa som sitter ordentligt runt foten och anpassa tjockleken på sockorna efter hur mycket pats du har kvar i kängan. Det får inte bli för trångt i kängan. Ta med dina kängor till din närmsta friluftsbutik och prova med sockor i den känga du tänker gå i. Lite bökigt och knöligt men lätt värt de där extra minuterna.

1. Använd dubbla strumpor

P1040280

Klä på fötterna som du klär på dig i övrigt när du vandrar – lager! Den tunnare strumpan transporterar bort fukten till den tjockare strumpan så att foten hålls så torr som möjligt. Varför dubbla strumpor? Dubbla strumpor minskar friktionen, nötningen mot fotens hud när du går. Med dubbla strumpor kan foten lätt glida inuti kängan vilket minskar risken för skavsår och blåsor.

2. Byt strumpor varje rast

P1040286

Det finns en enkel regel; Torra fötter är glada fötter. Därför ska du byta strumpor så ofta du har möjlighet, helst varje rast. Häng de blöta strumporna på tork utanpå ryggsäcken.

3. Med tre uppsättningar stumpor klarar du allt!

P1040273

Hur många par strumpor behöver man egentligen? Det här är en smaksak. Jag har provat många varianter av strumpor och det kniviga blir ju när man har massor av olika tjocklekar, märken och färger. Det blir omaka par för att det försviner sockpartners i tvätten och sen får man ägna mycket tid åt att leta strumpor att kombinera. Mitt råd är därför att prova ut den innerstrumpa du ska ha och den yttersocka du ska ha. Välj de som passar din fot och känga bra. Sedan köper du tre uppsättningar utav varje. Då klarar du dig för all framtid (eller tills du nött igenom sockarna). Det vågar jag lova.

4. Torka strumporna utanpå ryggsäcken

P1040292

Mitt bästa vandringslifehack: Under vandringen har du en uppsättning strumpor på fötterna, en i ryggsäcken och en torkandes utanpå ryggsäcken. Jag har som regel att byta strumpor varje rast. De blöta sockorna hänger jag på ryggsäcken så att de kan torka och om det regnar ute brukar jag istället fästa dem på insidan av vandringsbyxorna, fram på låren så torkar de av kroppsvärmen. Ta med en säkerhetsnål eller två och fäst de blöta sockarna bak på ryggsäcken om det är soligt eller iallafall uppehåll, då behöver du aldrig oroa dig för att de ska hoppa av.

5. Välj strumpor med omsorg

P1040296

Vandringsstrumpor på häng i skogen

Att välja rätt strumpor kan kännas svårt. Men det är egentligen bara att gå till en välsorterad friluftsbutik och prova med dina kängor. Har du väl köpt kängor så ska du inte snåla in på bra strumpor. Oavsett vilket märke du köper så se till att köpa rätt storlek och att strumporna inte veckar sigeller korvar sig. Och de ska gå över kängkanten så att de skyddar mot nötningen av kängorna.

Har du fler strumptips? Vilket är ditt favoritmärke? Hur ofta byter du strumpor när du är ute och vandrar?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Trots att jag spenderat en mindre förmögenhet på strumpor så är de jag helst drar på mig också de billigaste. 21 kr på XXL, har tom lyckats fynda för 19 pix någon gång!

  2. Lena - gott för själen Svara

    Hehe, sköna bilder 🙂 Tack för tiops!

    Kram Lena

  3. Jag samma erfarenhet som Linn, billigt funkar förvånansvärt bäst hittills. På mina fötter måste nog tilläggs för det stämmer inte på alla fötter i kombo med vilka kängor dom helst. Min sockfavvo just nu är de från Lufthansas Business class, ”gratis” alltså 😉 De är inte ens svängda vid hälen så det är ett mysterium hur de både kan bara sköna och värmande. Tyvärr är de så kass kvalité att de bara hållet i några dagar, ha ha!

  4. Här kommer en sen kommentar. Jag köpte ”fina” vandringsstrumpor i ullblandning på Naturkompaniet som sen minskade i tvätten. Av alla plagg tycker jag strumpor ska tåla riktig tvätt. Nå det var min lilla erfarenhet. Tack för trevlig läsning och bra tips.

Kommentera

Spara