Du ska aldrig rusa blint från någonting. Ta dig tid att fundera ut vart du verkligen vill. Ingen vandrare vandrar planlöst omkring i fjäll och skog – vi tar ut dagens mål och sedan håller vi kompassriktningen. Samma gäller i arbetslivet. Börja inte vandra förrän du vet åt vilket vädersträck du ska!

När du är helt borttappad – Ta reda på vad du vill egentligen!

Vem är du egentligen? Fundera på den här frågan länge och gör detta klart för dig själv. För mig krävdes det en hel pilgrimsvandring över Spanien innan jag började få klart för mig vad jag behövde för att skapa ett bra liv. För mig krävdes det att jag lämnade min hemstad och alla jag kände och alla jag jobbade med en längre period för att känna efter vem jag var när jag bara hade mig själv att stå till svars för. Jag hoppas att du vet vem du är utan att behöva  vandra så långt utan att du är ute på njutarturer ändå.

Hur är du som person och hur uppfattar andra dig. Här handlar det om att du ska hitta dina styrkor och drivkrafter, vad som är dina utvecklingsbehov och vad som är dina tillgångar. Du kanske är envis och pratsam. Båda de sakerna kan ju vara både styrkor och svagheter beroende på hur och när de används.

Vad har du för kompetens och erfarenhet? Oavsett vart du vill med din framtid så står du här och nu med en hel drös tidigare erfarenheter. Det kan vara jobb, studier, sport eller fritidsaktiviteter. Alla de sakerna är pusselbitar till vad du har med dig i ryggsäcken. Skriv ned allt du gjort och allt du lärt dig i ett textdokument.

Vad vill du egentligen? Den bästa indikationen på vad du kommer vilja göra i framtiden är sådana tillfällenoch samanhang som tidigare gett dig lycka och sådant som känts meningsfullt. Väldigt ofta hamnar vi på platser av vad som känns som en slump, det bara blev en viss arbetsgivare eller viss studieinriktning och sedan tickar tiden och livet på. Så plötsligt börjar allt skava och då gäller det att stanna upp och fundera på varför.  Fråga dig själv vad du gör, vart du befinner dig och med vilka andra när du känner dig engagerad, glad och du känner lust? När har do flow och tiden bara går? Allt det hintar om faktorer du ska leta mer av.

Om du funderar över de tre frågorna så kommer du vara en lång bit på väg att förändra din framtid och bejaka det som är du. Först då kan du börja göra medvetna, aktiva val. Då kan du börja sätta mål och delmål för att nå dit du vill. Men låt detta steg ta tid, så mycket tid det behövs, för det trixiga är att de här svaren ofta inte kommer när de behöver pressas fram och det är så viktigt att inte i panik börja förändra saker innan du vet vart du ska. Du vill inte fly från något utan flytta dig till något. Viktig skillnad. Precis som att alla vandrare ute på vandringsleden först tar ut kompassriktningen och sedan börjar vandra.

6 konkreta frågor att fundera över

Fundera på dessa frågor innan du söker jobb och innan du går på intervju.

 1. Vilka är dina 5 främsta styrkor du använder dig av i vardagen och ditt yrkesliv?
 2. I vilka situationer har du flow och arbetsglädje?
 3. Vad vill du jobba med om du kan välja fritt?
 4. I vilket sammanhang vill du jobba?
 5. Hur ska ditt arbetsliv se ut om 1 och 5 år?
 6. Vilka 5 förändringar behöver du göra för att komma till målet?

Skriv upp delmål på en tidslinje så att du vet när du ska ta respektive steg. Börja jobba idag mot de mål du satt upp. Agera för att ta dig dit du vill och vänta inte passivt på att rätt erbjudande ska komma till dig.

Mer läsning på Vandringsbloggen om Livsval och Karriär

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

 1. Precis så tänker jag numera – det här med riktning, så jäkla viktigt. Det slår en tokdetaljerad plan med hästlängder. Jag har haft en väldigt tydlig riktning de senaste åren och jösses vad det händer grejer då. Trots att jag inte haft en radda tydliga mål (vilket säkert är ännu bättre) och ett exakt hur så har jag liksom tagit mig åt rätt håll ändå.

  • Men jaa vad roligt att läsa att du tagit riktning. Men jag tänker att det är hela förarbetet att sätta långtbortamålet hur vagt eller ovagt det än är. För då vet du ju när rimliga delmål passeras, vilka chanser och erbjudanden och annat som dyker upp längs med vägen som är åt rätt håll. Inre kompassen är magisk. Längtar så tills vi ses <3

 2. Nu skrev jag ju en lista efter dina punkter bara för det 🙂
  Jag skall röja lite, men först lite Disneymusik.

  Kram och trevlig helg.

 3. Har funderat på det där själv på sistone. Just nu har jag svårt att se skogen för alla träden. Men jag känner åtminstone vart vinden blåser och vart jag vill vara när jag kommer ut ur skogen. Ska sätta mig och fundera lite på dina frågor! Tack för inspiration!

 4. Pingback: Life Design - Om att välja livet - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara