Pyttesmå vandrare på Kungsleden Fjällräven Classic

Före nyår utannonserade jag en tävling med chansen att vinna Lavinboken från Calazo förlag. Deltagarna har lämnat sina allra bästa säkerhetstips.  Vinnaren är: Simon med Bidrag nummer 5 som skriver att den största risken på fjället är att går vilse och ger sina bästa tips på hur det kan undvikas. Grattis till boken Simon – du blir kontaktad via e-post.

1. ”Ta med rätt utrustning, sov ut ordentligt och välj säkra vägar”

Om är lite olika beroende på tur, årstid, och följe. Men om vi nu ska hålla oss till säsongen och med tanke på vad boken handlar om så skulle jag säga, fysiskt: dagsryggsäck med lavinspade, sond, varmt vatten i termos, energi i olika former, choklad, nötter, mackor, etc. Förstärkningsplagg, mössa, vantar, extra ombyte, pannlampa, första hjälpen gärna med någon form av fixeringsmöjlighet. Om vi går in på den psykiska säkerheten, skulle jag säga sömn innan, och under turen, inte ge sig ut på något man inte är 100 säker på, om det inte känns bra eller om kunskapen inte finns. Välj säkra vägar, dessa nås lättast genom kunskap.

Tips från Sam

2. ”Överskatta inte din förmåga och ta med vatten”

Bor och vandrar på Kreta. Berätta för någon var du planerar att vandra, ta med papperskarta och 2 mobiler. Ta del av väderprognos och fråga gärna någon lokalt om vädret skiftar snabbt och hur. Och, något som händer här då och då: överskatta inte din förmåga, underskatta inte landskapet och värme och glöm inte vatten!

Tips från Ia

3. ”Var förberedd på att övernatta i fjällen”

Alltid ha med det som behövs för några dagars övernattning och mat oavsett hur fint vädret än verkar och jag bara skall vara borta någon dag. Har varit med om rejäla väderomslag i fjällen och då är det väldigt skönt att krypa in i tältet och kunna ta på sig kläder.

Tips från Beatrice

4. ”Meddela vart du ska och när du beräknas vara framme”

Mitt bästa säkerhetsråd är att meddela folk vart du ska, vilken väg du ska ta och när du beräknas vara framme. En mobil är en billig livförsäkring! Sprang förra året ute i skogen själv dagen innan julafton. Snubblade och slet av några ledband i fotleden. Då var jag 5 km in i skogen och ingen visste var jag var. Lyckades hoppa på ett ben och bröt av ett träd som käpp men hade det varit värre eller kallare så krävs det inte så mycket mer.

Tips från Robert

5. ”Den största risken vid fjällvandring är att gå vilse”

Jag har under åren lärt mig att en av de största riskerna när man är ute och fjällvandrar är att gå vilse. Här kommer ett par säkerhetstips för att undvika eller komma ur en sådan katastrof: Det första är att alltid ha med sig en visselpipa, ifall att man skulle gå vilse.Ett annat, kanske rätt så självklart, är att aldrig bege sig ut i ett område vars geografi man inte känner till.Det kan även vara bra att ha med sig en ficklampa och extra batterier, då en tänd ficklampa syns på långt håll om natten.

Tips från Simon

6. ”Ha aldrig med sprit eller andra droger på turen.”

Man kan ha med sig säkerhetsutrustning av skilda slag. Man kan hela tiden numera ha kontakt med anhöriga för att de ska veta var man är. Men allt är meningslöst om man inte håller sig nykter eller har andra droger med sig som dämpar reaktionsförmågan eller ger falskt mod och dumdristighet. Därför är mitt säkerhetstips att aldrig ha med sig sprit eller andra droger på färder i naturen. Med sprit i kroppen blir man dum och mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves.

Tips från Rolf

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara