23
Mar
2016
0

7 anledningar att vandra i Nordnorge

23 Mar 2016

Vandringsbloggen

Nordnorge är den största och mest glesbefolkade delen av norska fastlandet. Från slutet av maj till slutet av juni gör midnattssolen att det är ljust dygnet runt och det går att utnyttja dygnets timmar maximalt. Här kan du vandra längs med sandstränder, upp för höga bergstoppar eller genom vidsträckt vildmark.

Jag drömmer mig bort till ljusa, milda sommarnätter sittandes på någon av de många stränderna och titta ut över havet. Antagligen är jag härligt trött i kroppen efter att ha utforskat någon obebodd fiskeby längs med kusten, ha vandrat upp för en brant fjällvägg eller besökt fyrhuset nere vid havet.

Här hittar du Nordnorges 7 bästa platser att upptäcka för vandrare.

1. Nattvandra i Nordkyn

ac27-2500085_800

Foto: Alex Conu/Visitnorway.com

I Nordkynområdet vandrar du genom vidsträckta ytor i orörd terräng. Bergen är speciellt vackra i skymningen och under de ljusa sommarnätterna. Vandrare tar sig gärna de 24 kilometerna till Kinnarodden som är det Europeiska fastlandets mest nordliga punkt.

2. Storslagen Natur i Vesterålen

stock-photo-midnight-summer-memories-131540777-2471262_800

Foto: Jørn Allan Pedersen/visitnorway.com

Naturen i Vesterålen är en av de mest välbevarade du kan hitta med stora områden som ser ut att vara helt orörda av människans hand i kustnära landskap med stränder och arktisk björkskog. En av höjdpunkterna är att vandra längs med leden Dronningruta som går längs med en skyddad strand och ger dig utsikt över havet. Efter ungefär 15 kilometer ganska tuff vandring kommer du fram till den övergivna fiskebyn Nyksund.

3. Hammerfest – Världens nordligaste stad

ac121-2500047_800

Foto: Alex Conu/Visitnorway.com

70 grader nord ligger den lilla byn Hammerfest. Härifrån kan du följa med på en daglig arktisk expedition i polarkocken och äventyraren Adolf Henrik Lindstrøms fotspår. Du får då bestiga berget Salen, fästa den norska flaggan på toppen och sedan avsluta dagen på Café Framheim för att provsmaka paradrätten Biff à la Lindstrøm.

4. Havsnära övandring till Kjøttvikvarden

-MG-8676-Edit-1297440_800

Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Från Hammerfest kan du ta båten ut till någon av de närliggande öarna Sørøya och promenerar till landmärket Kjøttvikvarden där du kan se ut över havet. Du vandrar med långa sandstränder, sandberg och häpnadsväckande kustlandskap.

5. Kombinationsresa – Segling och vandring

Reinebergen-Lofoten-Norge

Foto: Tomasz Furmanek – Visitnorway.com

Övernatta ombord på en båt som tar dig till nya vandringsställen längs med kusten varje dag.

Båten stannar på ställen som kan vara otillgängliga att nå från fastlandet så att du kan upptäcka orörd natur, ensliga stränder och de norska bergslandskapen. Turerna skräddarsys efter passagerarnas önskemål, ambitioner och förkunskaper. Båten lägger till vid de klassiska vandringsställena i Troms, Lyngen, Senja och Lofoten.

6. Lyngenfjord – en plats för norrsken och regnskugga

008119_Jan R. Olsen_Visit Lyngenfjord_Kaafjord, Lyngen, Storfjord

Jan R. Olsen/Visit Lyngenfjord

Lyngen är en 100 kilometer lång alpin bergskedja med glaciärer, branta bergstoppar och djupa dalar. Bergen reser sig nästan 1800 meter rätt upp ur havet vilket skyddar området från nederbörd. Hit kommer mer rutinerade vandrare för att vandra på glaciärerna eller bestiga någon av de branta fjälltopparna. Många reser också hit för de vackra norrskenen som lyser upp den vidsträckta bergskedjan i förgrunden.

7. Slettnes fyr – Vandra till världens nordligaste fyr

C.H. - Visitnorway.com

C.H. – Visitnorway.com

I norra delen av halvön Nordkyn ligger Slettnes fyr som är världens nordligaste fyr. Du vandrar längs med Norra ishavet i 12 kilometer på lätt terräng. Området har ett rikt fågelliv och du kan stanna längs med vägen och upptäcka kulturella kvarlämningar som en samisk labyrint, obebodda hus och stengärdsgårdar.

Upptäck vandring i Norge på Visit Norway – Vandring

Main-logo-with-payoff.-International-version-RGB-Colour-122013-99-0138_800

You may also like

Reine och Å – Två pärlor på södra Lofoten
10 Nov 2016
Into the wild – Lofoten Edition
17 Aug 2016
Dagstur: Svolvaer – Nøkksaetra
15 Aug 2016
Reine – Fiskhuvuden var det här
08 Aug 2016

Leave a Reply