Idag listar jag tio utav mina favoritvandringar, de passar både nybörjare och mer erfarna vandrare.

1. Grövelsjön

Bo på fjällhotell, packa lunchpaket från frukostbuffén och gör mysiga dagsturer i fjällmiljö eller stanna där vägen tar slut och vandra rätt ut i vildmarken. Läs mer i min guide till Grövelsjön.

2. El Camino de Santiago

Pilgrimsvandra 800 kilometer längs med vintergatan på en av världens mest populära pilgrimsleder och upptäck Spanien och dig själv samtidigt. El Camino de Santiago har idag över 400 000 vandrare per år, så du går inte ensam, men mötena med andra människor är i sig en fantastisk gåva.

3. Åre

Ramla av nattåget på stationen i Åre och gå direkt till äventyr som Åreskutans magiska utsikt, jag har också listat 6 härliga halvdagsturer för vandrare och en hel massa saker som går att göra i Åre förutom vandring och skidor.

4. Skåne

Vandra nära salta stänk förbi fyrar, färgglada hus och badklippor – exempelvis sträckan Mölle – Kullaberg. Jag åkte ned till Helsingborg och vandrade till en av de godaste kladdkakorna jag ätit på Sofiero Slott.

5. St Olavsleden

Vandra 564 kilometer, från hav till hav mellan Selånger och Trondheim, längs med världens nordligaste pilgrimsled. St Olavsleden är väl uppmärkt och kan enkelt följas till fots eller med cykel, den är ännu inte så hårt belastad och här kan du verkligen få utrymme att möta dig själv och tystnaden och samtidigt upptäcka både svensk och norsk landsbygd på vägen.

6. Lofoten

Lofoten erbjuder oändliga möjligheter för friluftssjälar. Ta med en bil och roadtrippa runt bland kuststäder, bo i rörbu på en brygga i vattnet och vandra upp på toppar för hjärtaomvälvande utsikter, prova på havsfiske eller paddla kajak i solnedgången. Här är allt du inte får missa när du är i Lofoten.

7. Ängsö, Västmanland

Ängsö är en av mina viktigaste tillflyktsorter. Bara 20 minuter från min hemstad Västerås finns ett ekosystem av vandringsleder som kan kombineras mellan 2 och 22 kilometer och där landar jag och där laddar jag mellan resor, äventyr och en krävande företagarvardag. Nära hjärtat, nära hem – bland ekhagar och mälarskärgård.

8. Höga Kusten

Höga Kusten är fantastisk vandringsplats både sommar– och vintertid. Mystiska grottor och en 200 meter lång ravin ger mystik till platsen och du kan vandra i många hundra år gammal urskog, se landmärken från istiden som klapperstenfält eller bara låta blicken vila på utsikten över havet och skärgården.

9. Telemark, Norge

Telemark var länge ett vitt outforskat område på alla kartor eftersom enda vägen att ta sig dit utan att råka ut för rövare och banditer var genom den långa kanalen. Idag är det en vandringspärla där du kan utmana dig med vandring längs tuffa Lårdalsstigen, vandra i fotspåren från Rui-jäntorna och bo över på Dalen Hotel där det sägs spöka i ett av rummen.

10. St Olav Waterways

Pilgrim till havs – via St Olav Waterways kombinerar du vandring genom finländska skärgårdsöar med färd på medeltida båtar och möten med lokalbefolkningen.

Vad är dina favoritvandringar? Fyll på med dina erfarenheter, förslag och drömvandringar i kommentarsfältet. Kanske har du varit på någon av platserna jag har vandrat på. Vad tyckte du i så fall?

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  • Vi kan väll sätta ihop en mini task force och göra Höga Kusten en dagstur eller så? <3 Vore så himla mysigt 😀

  • Jag vill också det ska hända. Har aldrig vandrat, bara gått ?

   • Angeliqa Svara

    Nästa steg ligger nära, mycket nära <3 KRAM

 1. Håller med om alla dina förslag och speciellt Ängsö som är en fantastisk plats nära Västerås. Besöker Ängsö ca en gång per vecka året runt…

  • Angeliqa Svara

   Åh vad roligt med en till Ängsöfrälst – det är ju verkligen en helt magisk plats att vara på 😀

Kommentera

Spara