Idag kommer 7 anledningar till att jag vill packa ned min dator och mobil i en liten resväska, sätta mig på första bästa flyg till Oslo och sedan kasta bort mitt svenska pass i en fjord. Och faktum är att alla de här ställena är hotell, stugor eller gästgivaregårdar där man kan boka in sig. Men jag drömmer om att härbärgera minst ett av de här ställena för en längre stund under min livstid.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Hotel Union i Geiranger. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Tjejkväll. Vi har ställt till med tapas uppe i storhuset och sedan sjunker vi ned i den uppvärmda poolen nere i trädgården. Där skvallrar vi om livet tills solen går upp.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Övernatta på Brimi Sæter Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Här skulle jag samla alla mina vänner och så skulle vi äta Polly och spela Alfapet i timtal.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Övernatta på Brimi Fjelstugu. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Här är min säng. Vid vänstersidan om det broderade kuddfodralet, på det såpaborstade trägolvet skulle jag ha min ständigt växande hög av påbörjade böcker. Här skulle jag krypa upp på överkastet, dra en virkad filt av mormorsrutor över benen, koka en hel termos med kaffe och sedan sitta och läsa hela dagarna.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Övernattning på Bestebakken. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Här vaknar jag varje morgon. Dagens outfit hänger redo på väggen. Nyvaken drar jag den vita klänningen över huvudet, kliver i mina cremévita birkenstock-sandaler. Försöker smyga mig ut ljudlöst på de knarrande golvbrädorna för att inte väcka Joel som vill sova några timmar till. Här börjar livet.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Andvord Gard. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

När andan faller på går jag runt här i finrummet och putsar silverporslin. Det är en egen aktivitet. Nästan som en högtid. Jag gör det gärna. Bara för att duka fint. Joel lagar maten och sen kommer gästerna. Taivek sover på trasmattan.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Meltchiorgarden. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Här bor jag när jag är 95 år. Jag går ut varje morgon barfota på den daggvåta gräsmattan för att lukta på rosenbladen. Jag har lärt mig allt som går att veta om att sköta om en trädgård. På baksidan av huset har jag planterat ett land fullt med potatis och kryddväxter. Nedanför burspråket finns vildhallon och rabarber. Jag har inga grannar men ett stort bibliotek.

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Juvet Landskapshotell. Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Här sitter jag i den vänstra fåtöljen med min laptop i knät. Lampan är tänd och kastar sitt mjuka sken över tangentbordet. Ett orörd glas rött vin står bredvid mig på bordet. Och det är här jag författar mitt livs memoarer. Ingen sitter i den högra fåtöljen. Mer läsning: Dröm dig bort till vandring i Norge i sommar. Hur skulle du bo om du fick välja fritt? Tänk inte på pengar, jobb eller geografiska avstånd till familj och vänner. Hur skulle din vardag se ut, vart skulle du vakna? 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Vilka häftiga boenden! Oj vad svårt att bestämma sig, jag skulle väl antingen vilja vakna upp intill en tropisk strand eller i en liten mysig italiensk stad (naturligtvis ska sovrummet ha en härlig balkong), sådär spontant 😉 Jag är absolut inte i behov av något lyxigt, utan kan absolut leva ganska enkelt och i en ganska liten bostad, bara MILJÖN är trivsam 🙂

    • Hej Maria! Åh, jag slits hela tiden mellan bekvämligheterna i storstaden kontra att bo på landet med ängar skog och små sjöar. Kanske i en bostad som behöver eldas för värme. Ett liv i lite saktare takt och ett liv i enkelhet med utrymme för att njuta av natur och miljön i omgivningarna. Så +1 på trivsam MILJÖ. Allt annat kan faktiskt förändras i ens boende men inte den omgivande miljön.

  2. Jag bor 10 minuter frå Bestebakken. Lever ett lite saktare liv än jag gjorde i Göteborg för några år sedan och älskar det. Miljö och utsikt är A och O, hus går alltid att putsa på tills man är nöjd 🙂

    • Angeliqa Svara

      Underbart, det låter helt enkelt underbart. Och som du säger – boende kan man alltid putsa på men inte omgivningarna.

Kommentera

Spara