Samtliga foton är tagna av Håkan Wike.

Står ett besök på en fjällstuga eller fjällstation på höstens vandringsschema? Det finns många både skriva och oskrivna regler som gäller när vi huserar bland smutsiga kängor, slaskvatten och sovtider. Alltså är det lika bra att reda ut vad som gäller. Jag bad Tobias Eklund, som varit stugvärd i STF Stensdalen Fjällstuga, ge sina 7 bästa tips på hur du blir den perfekta gästen i fjällstugan.

 1. Skräpa inte ner! Nedskräpningen i naturen är ett stort problem som dessutom ökar varje år. Se till att inte lämna några som helst skräpiga spår efter dig på leden.
 2. Håll rent och snyggt efter dig! På samma tema som skräpet. Lämna platserna du besöker – stugor eller rastplatser – i det skick du själv skulle vilja hitta dem. Eller för den delen ännu renare för nästa besökare.
 3. Ta av dig skorna när du går in i stugan. Smutsiga vandringskängor ska stanna utomhus.
 4. Respektera tysta tider. På så sätt får alla en behaglig stugupplevelse. Dessutom brukar ovälkomna snarkningar vara ett fullgott störningsmoment, utan att andra störande ljud förstärker ljudkulissen.
 5. I STF:s stugor erbjuds alla en sovplats. Det innebär att det ibland är många som ska rymmas i stugan samtidigt och då är flexibilitet otroligt uppskattat. Var hjälpsam och medgörlig så hjälper du både stugvärden i sitt arbete och underlättar för alla gäster.
 6. Dra ditt strå till vattenstacken! Hjälps åt med att hämta rent vatten och gå ut med slaskvattnet.
 7. Passa på att prata med andra gäster. Det genererar troligtvis många roliga, intressanta och överraskande samtal med andra. Inte minst kan du få ovärderliga tips på nya turförslag och smultronställen längs vägen. Kanske hittar du dessutom en ny nära vän längs turen.

I förra veckans avsnitt av Vandringspodden intervjuade Emelie Tobias om livet som stugvärd. Lyssna på avsnittet i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Nu har jag BARA gott att säga om Stendalsstugan (och Gåsen). Klockrena!! 🙂

  Men gäller samma på de stora fjällstationerna, vad gäller PKT 5 ? Och gäller det även om man har hund?
  Frågar för att en bekant "tvingades" sova ute i tält när det var stormbyar och fick en tältbåge i huvudet….

  • Hej! Härligt att höra att du har goda erfarenheter av Stensdalen och Gåsen! Det låter dock inte lika trevligt för din bekanta som fick sova ute i ruggigt väder… Grundtanken är att det ska finnas plats för alla besökare i STF’s stugor. Om inte sängarna inne räcker till försöker de fixa med golvmadrasser och/eller liggunderlag. I varje stuga ska det också finnas speciella rum för besökare som har hund med sig. Mycket märkligt som sagt med din vän!

   • Jo, det kändes konstigt, eftersom jag alltid hört att det ska vara flexibelt. (Det var första gången jag vandrade mellan stugor. Har bara vandrat med tält tidigare).

    Vår negativa upplevelse var vid Helags. De kollade ENBART antalet lediga bäddar i bokningssytemet, när vi frågade i receptionen och då fanns det 5 bäddar kvar (varav ingen i hunddelen).
    Däremot kollades inga övriga utrymmen (golv, gemensamma utrymmen osv). Det var fler som frågade om rum den eftermiddagen/kvällen. Tänkte om nekandet ”bara” berodde på att vi hade hund med oss? Men, samtidigt; då det är fler och fler som vandrar med hund tycker man ju att systemet borde utökas och vara lika flexibelt för hundägare!

    • Verkligen märkligt! Tråkigt att det blev så, fullt förståeligt att det påverkade er upplevelse och att ni blev fundersamma. Hoppas liksom du på ett framtida flexibelt system vad gäller besökare både med och utan hund.

Kommentera

Spara