Idag är det Internationella Kaffedagen och det firar jag med en tillbakablick till några riktigt härliga kaffepauser. Oftast tar jag med kaffe i termos eller kokar kaffevatten och använder frystorkat kaffe. Men min absoluta ute-favorit är ändå kokkaffe i en kittel framför elden.

1. Kaffe framför elden utanför norska Röros

Kvällskaffe på en stenstrand vid vattnet

Under fiskesemestern i Norge blev det många tillfällen att dricka kaffe vid strandkanten, framför brasan eller på någon av hyttorna i området. En riktig norsk höjdpunkt var att bli serverad våfflor med Römme och sylt.

2. Kungsledens mysigaste lappkåte-café

Kaffe och Bulle på Lap Dånalds Fjällräven Classic

Jag och Jonna Jinton hittade ett så mysigt fikaställe vid sjön Ladjujaure mellan Nikkaloukta och Kebnekaise under första vandringsdagen av Fjällräven Classic. Här köpte vi kaffe och kanelbullar. En lappkåta med kristallkrona i taket och en björnfäll på ena väggen. Kan det bli bättre än så?

3. Värmer kaffe ovanför brasan på Ängsö

Angeliqa Mejstedt kokar kaffe på Ängsö

Förra hösten ägnade jag till stor del framför brasan ute på Ängsö. Här värmer jag på en kallnad kopp kaffe på lägerelden.

4. Kvällsfika en höstig lördag i skogen

Fika framför brasan med delicato dammsugare och chokladbollar i miniatyrformat

Ser du miniatyrfikat i bakgrunden bredvid kaffekåsan? Jag älskar att Delicato har börjat med småfika, det gör att det känns ok att äta flera. Här är jag med fina vänner ute i skogen, minns att det regnade en del under eftermiddagen och kvällen, men vad gör det när man har det så här bra.

5. Frystorkat kaffe i Kloten

Frystorkat Kaffe-på-gång

Jag har provat massvis med varianter av pulverkaffe. Neskaffe, Espresso på påse, Capuccino på påse och olika varianter av annat snabbkaffe. Den här sorten följde med i en dygnspåse där alla måltider, godis och fika för ett helt dygn låg förpackat tillsammans. Väldigt smidigt och enkelt, men jag har inte sett det här supergoda kaffet igen efter det. Bilden är från en vandring i Kloten i våras.

6. Kaffet väntar vid strandkanten

Kajak-kaffe

Förra sommaren paddlade jag med ett par fina vänner runt Björnön utanför Västerås. Precis när man kommit halvvägs ligger en mysig ö ute i skärgården med en strand som är helt perfekt för fikapaus.

7. Gott morgonkaffe på STF Alesjaure

Kaffe riktigt kaffe till frukost i alesjaure

Kaffe med affektionsvärde. Det här kaffet serverades i STFs fjällstuga i Alesjaure sista dagen av Fjällräven Classic. Minns så väl den här första koppen och att den förvandlade hela kroppen till en energimaskin. Så fint att engångskoppen hade texten ”Love nature” – inga detaljer lämnas till sitt öde.

8. Kokkaffe framför elden

Johan Forsberg på Nordic Bushcraft fixar kaffe framför elden

För två år sedan gick jag en grundkurs i överlevnads- och vildmarksteknik hos Nordic Bushcraft. Jag fick inte bara lära mig praktiska saker som att hantera kniv, hitta ätliga växter och göra upp eld med bågdrill, det var också en härlig gemenskap varje dag när vi samlades framför elden.  Under hela kursen fanns kokande kaffe inom en armlängds avstånd. Precis så som det ska vara.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara