Linköping är en fantastisk stad att upptäcka sommartid. För närheten till Vättern, Göta kanal och härliga utflyktsmöjligheter.

Bilutflykt: Åk Turistvägen Omberg / Tåkern

Stanna till bland olika lokala entreprenörer på vägen. Omberg är ett populärt utflyktsområde där du kan sova över på Sveriges första vandrarhem Stocklycke, vandra genom bokskog och besöka Ellen Keys hem Strand. Fortsätt kulturstigen från Omberg och Strand  mot Alvastra klosterruin med medeltida lämningar – där finns café och besökscentrum som är öppet somamrtid.  Är du fågelintresserad så är Tåkern platsen du inte får missa, en fågelsjö där du hittar Prinsessan Estelles Sagostog,, grillplatser och utsiktstorn.

Göta Kanal – Vandra, cykla eller åk båt längs kanalen

Bergs Slussar är kanalens största sevärdhet och här hittar du den berömda slusstrappan. Vid Mem börjar, eller slutar, kanalen. I Motala hamn finns Vätternakvariet som är populärt för familjer och även ett Motormuseum. Söderköping och Norsholm är mysiga och gemytliga stopp på vägen och för den som vill ha ett riktigt äventyr är Kolmården ett hett tips. I Ljungsbro finns Cloettas outletbutik där du kan köpa stora mängder godis till vrakpriser om viss deformering inte gör dig något. I Töreboda kan du åka Sveriges minsta färja Lina över kanalen. Karlsborg bjuder på guldjakt och ett fästningsmuseum som tar dig som besökare rätt tillbaka till 1800-talet. I Linköping får du inte missa Flygvapenmuseumet där du kan lära dig nästan allt som är värt at veta om svensk militärflygs utveckling. I Brunneby. Mellan Linköping och Motala finns Brunneby – ett musteri med gårdsbutik och café.  Där ska du passa på att köpa cider, juice, saft och sylt.

Borg, slott och herresäten – 6 stycken slott

 1. Bjära Säby: I norra europas mest välbevarade eklandskap ligger slottet med anor från 1700-talet. Missa inte den engelska parken, stanna för en fika sommartid eller lyxa till det med en slottslig övernattning.
 2. Ljung: Somamrtid finns café och uteservering vid slottet och personal som är klädda tidstypiskt från sent 1700-tal. Håll utkik efter teatrar och uppträdanden här. men bli inte förvånad om stor del av slottet invändigt ekar tomt, det saknas nämligen möbler.
 3. Linköping Slott: Möt medeltiden i sann1300-talsanda och missa inte skattkammaren. Här kan du lära dig mer om Sveriges sista inbördeskrig.
 4. Löfstad: Slott från 1600-talet med massor utav detaljer bevarade. I närheten finns en handelsträdgård, värdshus och muesishop.
 5. Vadstena: Här kan du få en riktig dustning av renässans och vandra med guide i området.
 6. Ekenäs: Slottet med tinnar och torn som ligger uppepå en kulle och mest kan liknas vid ett sagoslott.

Här är Topp 8 Vandringstips – Linköping

Jag frågade Vandringsbloggen Communitys medlemmar om deras bästa tips för att vandra kring Linköping.

Här kommer rätt och slätt insidertipsen till lokalbornas smultronställen.

 1. Bjärka Säby
 2. Bestorp
 3. Rimforsa
 4. Stjärnorpsravinen
 5. Stångån
 6. Tinnerö Eklandskap
 7. Sätravallen
 8. Falerum – Åtvidaberg

Läs mer utflyktstips, hitta kartor och planera din vandring via Linkoping.se/natur

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara