Vandringsdagen är färdigvandrad – men vad händer sedan då? Idag samlar jag mina fem bästa tips på After Hajk som du kan göra i Båstad. Och jag LOVAR att inte nämna Peppes Bodega även om det är platsen som fört kungligheter och societet samman since forever. Häng med till mitt Båstad! Dessa tips hoppas jag ska passa dig oavsett om du vandrar med kompisgänget eller familjen.

1. Besök kallbadhuset

Besök Hotell Skansens SPA och kallbadhus mitt i Båstad.  Där satt jag och dinglade med benen på den 60 meter långa träbryggan och såg Kattegatts vågor rulla in för en lång stund medan glada besökare peppade för bastubadande.  I loungen kan du ta en kopp kaffe.

2. Kliv utanför komfortzonen och testa speedcat eller ribbåt

I hamnen vandrade jag förbi Spirit Event som kommer ha något så häftigt som äventyrsvandring under Båstad Hiking Event.  Det inkluderar ribbåt, kanske lite klättervägg och ja det är innan själva vandringen startar. Det här är perfekt sätt att afterhajka om du vill ha lite mer fart och fläkt på semestern. Hyr kajak, SUP, mountainbike, åk på sälsafari eller testa firewalk och vandra barfota på 400 grader varmt kol. Kort och gott. Här är det ingen hejd på fantasin. Jag säger hurra för sälsafari – det lät kul!

3. Testa lokala specialiteter från Bjärehalvön

I Båstads hamn hittade jag lokal gräddglass från Bjäreglass i massor av goda smaker. Mitt val av chokladglass föll sig självklart.  Glassen tillverkas av mjölk från egna kor. Mer lokalt än så går knappast att uppbåda. Sedan hittade jag lokala chips på affären – Bjärechips med förpackningar som symboliserar moder jord och det vackra skånska landskapet.

4. Cykla på ditt eget äventyr

Hotell Riviera Strand stod en hel park av cyklar med namnet Bjäre. Just den här modellen är döpt efter just Bjärehalvön där hotellet ligger. Cykla längs små vägar, led cykeln över sandstranden eller leta rätt på gamla tågspåret vid Hallandsåsen och cykla genom lummig natur i miltal. Du kommer inte ångra dig. Packa matsäck.

 5. Café Utsikten med egen picknickkorg

Jag säger bara – åk hit, stanna här. Café Utsikten är ett traditionellt fik där du sitter ute i vitmålade trädgårdsmöbler, får en kaffetermos och fikabröd i en korg, kan breda ut en röd filt med vita prickar över knäna och se ut över hela Laholmsbukten. Det är inget mindre än magiskt även om jag försöker spara på superlativen här.

 6.  Norrvikens Trädgårdar – Världen i en trädgård

Åk till Norrvikens Trädgårdar för fikat, maten och promenera länge, länge och stanna upp i de olika naturrummen som avspeglar var och en sin epok och sin kultur. Det är en resa i miniatyr och alla sinnen får plats. Jag fastnade allra mest för näckrosdammen full med fiskar och sedan japanska trädgården.

7. Lokalodlat skafferi längs med vägarna

Stanna bilen. Lägg en slant. Klart. Mer avancerat än så behöver det inte vara att handla veckans grönsaker, färskt upplockade från jorden. Jordbruket i Båstadtrakten består av potatis och grönsaker på grund av de många steniga partierna. 

8. Moby’s Shack i hamnen

Torekov hamn är den naturliga samlingsplatsen. På morgonen för doppet vid badbryggan och på kvällen för de många restaurangerna, jag fastnade för charmiga Moby´s Shack som gav lite bohemkänsla med sina världskartor och trädetaljer.

9. Fri som en fågel vid havets oändlighet

Ja, alltså havet är ju grejjen. Att lukta på tången som sveper obarmhärtigt genom solnedsgångsdisets ögonsköna filter. Gå barfota på stenarna, långsamt vandra längs strandkanten. Ta med picknick ned till havskanten och sitta på de gamla försvarssilosarna av betong. Havet ger frihet till alla oss som inte har det nära och är hemma för alla de som har det nära. Låt tanken vara lika fri som havet och vindarna.

Men vandringen då? När jag var ner till Båstad nu under sommaren så testvandrade jag två utav nio gratis vandringar du kan delta i under Båstad Hiking festival. Den ena med Filmtema i Ingmar Bergmans Fotspår och den andra över Hallandsåsen. Båstad och bjärehalvön är full av fantastiska vandringar bland salta havsstänk och bokskog. Det är en plats att komma tillbaka till många gånger.

Under Båstad Hiking Festival, den 12 – 14 oktober kan du delta i 9 olika vandringar i Båstads vackra omgivningar. Du väljer själv om du deltar hela helgen eller bara delar utav den. Bo bra, ät gott och delta på härliga afterhajks med likasinnade på kvällarna. Jag kommer vara på plats hela vandringshelgen och hoppas såklart att vi ses där! 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara