Sofiero Slott firar i år 150 år och besöks årligen av tio tusentals besökare som kommer för utsikten över Öregrund och den blomstrande trädgården. Jag besökte Sofiero Slott under en eftermiddag när jag var i Helsingborg, och det här är ett trevligt vandringsmål eller dagsutflyktmål för dig som deltar i det internationella vandringseventet Eurorando som kommer till Skåne i höst.

1. Blomsterträdgård med prakt

Blomsterptrakt Spfiero Slott

I blomsterträdgården finns det vackra Dahlior och olika sorters sommarblommor. Jag fastnade för blomman som kallas för Sömntuta. I slutet av sommaren anordnas årligt återkommande eventet Den stora trädgårdfesten som lockar tjugo tusentals besökare. Det här är den absolut bästa tiden att besöka slottet som då blomstrar i sin fulla prakt.

2. Den eviga Labyrinten

Labyrint, Sofiero Slott ’

Jag gick förbi en högt uppvuxen labyrint i slottsträdgården och såg en man som sträckte upp sin arm för att ta selfies. Sedan såg jag en hel drös med barn springa in mellan de höga, välformade buskarna och så tänkte jag att det här blir en kul grej att testa. Så jag gick in i labyrinten, följde grusgången steg för steg med mina grova vandringskängor. Kom in i mitten och tog den här estetiska bilden innan jag skulle ta mig ut igen. Och det var ju betydligt lättare sagt än gjort. Det fanns bara en enda väg att följa. Och trots det kom jag tillbaks till samma mittpunkt om och om igen. Varning till alla med klaustrofobi eller tight tidsschema. Denna labyrint må vara barnvänlig men den ska inte underskattas.

 3. Fika med utsikt över havet på baksidan av slottet

Fika på Sofiero Slott

Slottsfika är ju den absolut bästa formen av fika. Kika lite till höger om jordgubben så ser du havsutsikten som kom på köpet. Under lunchtid kan man köpa lätt lunch och ta med ut till terrassen eller glasverandan på slottet. Annars finns det alla tänkbara sorters finfika.

4. Kungens lekstuga

Kungens Lekstuga

Barnens slott. I en liten brunmålad stuga med vita knutar finns det som en gång var kungens lekstuga. Idag kan alla barn (och för den delen även vuxna) som vill komma in och leka i stugan. Det finns sagoböcker, leksaker och en hel garderob full med utklädnadskläder. Barnen får välja om de vill vara prinsessor, prinsar eller troll.

5. Katten och Råttan

Lejonet och råttan

Vid slottet hittade jag en lite snällare labyrint i min smak. Man börjar med att gå in till mitten av labyrinten och så fäljer man stenarna som berättar en fabel av La Fontaine (1621-1695). Den första stenen har inskriptionen ”En råtta råkade av misstag sätta sig mellan tassarna på ett lejon.” sedan går man vidare förbi stenskulpturer och läser bit för bit av fabeln, såklart med andesstärkande sensmoral. Och jag tänkte att såhär borde alla barn få lära sig läsa, med hela kroppen. Klappa stenlejonet och stenråttan. Läsa på stenarna. Gå med fötterna genom historian.

6. Orangeriet

Orangeriet på Sofiero Slott

Orangeriet är en upplevelse i sig bara det. Årets design av Sofia Bratt har förvandlat orangeriet till en 1800-talssalong med exotiska växter, en växtvägg, palmer och pynt. Utanför finns ett träbord för den som har med eget fika.

7. Stenhuggarkonst i SlottsparkenSofiero Slott med konst av Gunilla Bandolin

I slottsträdgården finns flera stenstatyer och konstverk uthuggna i sten. Labyrinten, de här pelarna utav konstnären Gunilla Bandolin från Köping och uthuggna siluetter av ansikten och läppar. Missa inte de här konstverken.

8. Växthuset med vinrankor

Sofiero Slott, vinrankor i hus

Det här lilla växthuset är inte en av flaggskeppen för Sofieros Slott men jag blev helt handlöst förälskad i det här varmfuktiga, grönskande utrymmet med all sin charm. Det blixtrade till en bild av hur jag skulle bygga upp något liknande i min trädgård när jagflyttat ut på landet, så ska jag ställa in ett långt bord och samla alla gäster längs med, sedan dricker vi flädersaft och äter småkakor tillsammans under skuggan från vinrankorna.

9. Önskebrunnen i slottsträdgården

Önskebrunn, Sofiero slott

Vitmålade bänkar i trä. Klättrande rosenbuskar. Fyra slottsgångar som möts. Och en önskebrunn i mitten. Här kan man kasta ned en slant och önska något för framtiden.

Vandra i närheten av Sofiero Slott:

  • Helsingborg – Sofiero Slott, 11 kilometer
  • Mölle – Kullaberg, 10 kilometer
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara