Att tälta kan vara hur mysigt som helst. Det kan också vara ett rent helvete. Trångt, bökigt, regningt och blött. Samtidigt som irritationen börjar pyra och osämjan kommer farande som ett högst ovälkommet brev på posten. Vare sig du vandrar med en partner, kompis eller familjen kommer här 9 tips på förhållningssätt som kan vara bra att ha med när ni närmar er tältplatsen.

 1. Sprid inte fotlukt. Visserligen lättare sagt än gjort efter en lång vandringsdag, men lämna åtminstone kängorna i absiden. Sköt fothygienen så gott du kan genom att till exempel skölja upp och vädra strumporna ofta. Framför allt: byt strumpor regelbundet! Det gör att eventuella odörer kan skjutas på framtiden åtminstone lite och gör dessutom att du förebygger skavsår.
 2. Tänk till när du har varit på toaletten. Gå iväg en bit från tältplatsen för att uträtta dina behov och göm dem sedan på lämpligt sätt när du är klar. Se till att det är snyggt och rent helt enkelt.
 3. Tänk  ytterligare lite längre när du varit på toaletten. Tvätta händerna ordentligt efter utfört uppdrag, gärna med handsprit, för att inte sprida ovälkomna bakterier till andra. Ett extra tips kan dessutom vara att genomföra rengöringsritualen synligt inför din vandringspartner, så att han eller hon kan känna sig lugn i vetskapen om att du nu är ren och fräsch. Speciellt om matlagning är nästa punkt på schemat.
 4. Var inte en igel. Ni kanske ska sova på en extremt liten yta, men försök ge den andra utrymme. Om det inte är fysiskt möjligt, så kan ni kanske låta det vara tyst ibland och låta var och en försjunka i sina egna tankar, en bok eller musik.
 5. Håll din musiksmak för dig själv. Använd hörlurar om och när du vill lyssna på musik. Alla kanske inte uppskattar samma låtar som du.
 6. Synka morgonrutinen. Morgonpigg? Det är inte alltid det uppskattas av sovsäcksgrannen att du är uppe med solen vid 04 och sedan står och stampar, redo att ge dig av en kvart senare. Samma sak åt andra hållet: Sovmorgon till kl 12 är kanske heller inte uppskattat av vandringskompisen som vill ta vara på dagen. Bestäm redan kvällen innan hur ni tänker er nästkommande morgon. Det handlar inte om ett exakt schema med väckarklocka, men sätt en ungefärlig plan för när ni går upp, äter frukost, river tältet och ger er iväg.
 7. Prata om det som skaver. Och då snackar vi inte skavsår. Håll inte inne med eventuella saker som irriterar dig – ni ska trots allt spendera natten bredvid varandra. Ta tjuren vid hornen direkt och ventilera tankarna på samma sätt som du luftar fötterna. Det blir trevligare för alla. Ingen annan kan höra vad du tänker och det är därmed svårt för andra att ändra sitt beteende (om det är vad som önskas).
 8. Försök hålla ångan uppe. Ibland kanske saker och ting inte blir som ni tänkt er. Ibland ösregnar det. Konstant. Ibland funkar inte utrustningen, det dröjer för lång tid innan tältet är uppe och maten är klar, skavsåren gör ont som tusan och allt är bara fel. Men inget blir bättre av att gnälla och klaga högljutt – speciellt inte stämningen. Så försök bita ihop, andas och räkna till 10 (eller 100). Ta ansvar för stämningen.
 9. Se dig själv i spegeln. Det är inte alltid andra det är fel på. Ibland måste vi se sanningen i vitögat – även om det svider – och inse att det kanske är mitt eget beteende som sätter käppar i hjulet. Försök vara närvarande nog att ägna några väl valda stunder åt självreflektion.

Vilka är dina bästa tips för bättre stämning i tältet och på tältplatsen?

Författare Emelie

12 Kommentarer

 1. Lövström Marita Svara

  Hej! ett enkelt tips är att fixa en kopp varm dryck och bjud din vandringskompis på. Undvik att bli tjurig, prata med varandra. Kompromissa när det gäller sträckor och tider, möts på ”halva vägen”. Skämta och skratta tillsammans åt missöden, skratta åt dina egna misstag.

  • Emelie Svara

   Åh, vilket toppentips! Alltid bra att smörja relationen med en varm kopp dryck – sådant går alltid hem! Att prata, resonera och vädra alla tankar är också mycket bra input. Och att ha roligt och skratta tillsammans är ju verkligen hela grejen! (även om det ibland blir åt missöden, men det är oftast de stunderna som blir de bästa minnena – efteråt)

 2. Bengt Åke Svara

  Bra lista ….
  Ett litet tillägg…….bli överrens om hur och var ni ska ha det som ni kanske delar på; kök, mat, pannlampa, toapapper, tandkräm, värktabeltter…..och kom överrens om var det ska stå/hänga ….så att om den ene sover så kan den andre hitta grejorna. Hur man sen har sin egen packning, dvs grejor som man själv ansvarar för så kan man ha den ordning man vill.

  • Emelie Svara

   Mycket bra tillägg på listan! Att komma överens om saker och ting, helst på förhand, underlättar helt klart när en väl står där, tältet ska upp och det är dags att krypa in. Bra också att du tar upp det där med att var och en har sin egen packning – för ordningen i ryggsäcken är en högst individuell smaksak!

  • Emelie Svara

   Vad kul att du uppskattar tipsen!
   Haha, det var en relationell utmaning där under GMU:n alltså? 😉

 3. Jag blir galen om någon snarkar, därför är öronproppar ett måste för mig.

  • Emelie Svara

   Åh ja! Snarkningar är verkligen inget att leka med. Jag brukar faktiskt vissla till när någon i min närhet snarkar och det brukar (kors i taket) funka! Eller ja, åtminstone tillfälligt, för sen efter några minuter är jordbävningen igång igen…

  • Emelie Svara

   Vad kul att du tycker de är användbara! Och som du säger – helt klart applicerbara även i andra områden i livet. Kram kram!

 4. Märtha Svara

  Superbra lista!
  Håller med Bengt-Åke, en uppgjord och fast ordning om vart saker ska ligga underlättar mycket! Jag tycker också att det är rätt skönt att dela upp vissa sysslor på förhand och att samma person sköter den sysslan resten av vandringen. Det går snabbare/blir mer effektivt när en får göra samma sak flera dagar i rad tycker jag, vilket även underlättar de dagar de regnar och stämningen är låg:)

  • Emelie Svara

   Exakt! Håller med både dig och Bengt-Åke om att det är bra med struktur och att prata igenom hur saker och ting ska göras på förhand. Alltid bra att ha en plan klar när en är trött, slut och hungrig efter en hel dags vandring. Precis som du säger blir en ju sen dessutom effektivare med tiden i takt med att övning ger färdighet!

Kommentera

Spara