Idag ger jag mina bästa tips till sådana utflykter du kan kombinera med kortare dagsturer i Orsa. För har du väl tagit dig hit vill du inte missa de här pärlorna!

1. Saluhallen i Orsa

Saluhallen i Orsa säljer allt från chilisås, saft, choklad och inredningsartiklar till smågodis och smycken. Bara atmosfären här inne är värd att gå och ”känna in”. På en utav hyllorna hittade jag Solsyrans syrade mat och finost från Hansjö Mejeri som gör ost från egna kor. Lokalt ska det vara.

2. Orsa Kaffestuga

Orsa Kaffestuga är ett mysigt ställe där du kan köpa enklare lunch eller goda bakverk. Du sitter antingen utomhus i den stora trädgården eller inomhus i den mysiga 1800-talsbyggnaden med ved staplad på väggarna, mysiga fiskbensmönster på trävväggarna.

3. Bo på Kungshaga

Kungshaga Hotell ägs av ett nederländskt par som flyttade hit för att leva ett liv närmare naturen. Här kan du ladda elbilen (woohooo!!!), paddla kajak, bada badtunna, äta god mat efter en lång vandringsdag eller bara checka in och njuta av utsikten från fönstren ut mot Orsasjön. Här i närheten finns också en av Orsas bästa platser för Fågelskådning.

4. Ridtur på Lindängets gård

På Lindängets gård kan du följa med på ridtur eller testa en äkta bondgårdssemester. Gården har mjölkproduktion från 100 kor och på gården kan du se tuppar, höns och katt.

5. Mat och café på Skogslyckan

På Skogslyckan i Kvarnberg hittade jag fantastiskt inspirerande Ann-Louise. Hon driver idag café, restaurang, kursgård och boende på Skogslyckan. Hon är före detta stensättare och i trakten har hon bland annat byggt en mysig SPA-vägg på Smidgården i Fryksås. Här stannade jag till och åt krämigt god potatisgratäng 😀

6. Björnsafari

Andrea och Gunther driver anläggningen Björn och Vildmark. De är björnexperter och visar upp den senaste forskningen, botar björnrädda och är ofta ute och föreläser i skolor och håller björnkurser.

Gunther pekar ut mot skogen och säger att det går björnar bara hundratals meter bort. Jag kisar och försöker se en. Hit vill jag gärna komma tillbaka.

7. Njut i Orsanaturen

Under en hel dag följde jag med Kristina Lillpers på Njut i Orsanaturen. Hon visade mig sin absoluta favoritvandring längs med Ämån, med höjdpunkter som små vattenfall, skogsgångar och körning längs med mysiga grusvägar. Bra tips i trakten är att besöka platserna Ämån, Koppången, Mässbacken, Slipstensgruvorna, Storstupet, Helvetesfallet och Korpimäki.

8. Skräddar Djurberga

Gofika och vandrarövernattning. Där kan du spendera natten på en enkel brits där du rullar ut liggunderlag och sovsäck, du kan elda i en liten eldstad och har du tur så matchar du ankomsten med öppettiderna för det lilla cafét. Orsa Bitå är namnet för ett segt tunnbröd som ofta serveras med småost.

9. Smidgården i Fryksås och Orsa Rovdjurspark

På Smidgården kan du övernatta i Fäbod, köpa tunnbröd, äta gott på restaurangen eller fika våfflor med utsikt över Orsasjön. Alldelles i närheten hittar du Orsa Rovdjurspark i Grönklitt där du kan spana efter tigrar, björn och varg. En mysig utflykt för både stora och små. Eller så vandrar du några timmar längs med Siljansleden som passerar precis runt knuten.

Tips: Boka vandringspaket med övernattning eller hitta mer information om lederna via Visit Dalarna som gjort en suverän hemsida.

Vilka utflyktsmål och sevärdheter i Orsa-trakten vill du fylla på med? Sevärda naturområden, mysiga caféer eller hemligt bra loppisar? Skriv i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

12 Kommentarer

 1. Roligt att du beskriver allt så fint. Vi har mycket vackert och intressant att visa i Orsa. För att hitta fäbodserveringen (8) ska man vandra/åka till Skräddar-Djurberga fäbod. Siljansleden passerar förbi.

 2. Tack för bra tips! Orsa är numera ett av de ställen jag kommer att besöka då och så även genom jobbet. Får väl erkänna att jag tänkt att ”där finns det väl inte så mycket annat än björnparken” men det finns det ju verkligen! Spar dessa tips!

 3. Hansjö lanthandel, en riktig liten pärla intill Hansjö mejeri. En gammal lanthandel som rustats upp med fingertoppskänsla 🙂

 4. Orsa Finnmarker med bageriet i Rosentorp ,massor av naturfenomen som stubbar under stenblock, stenblock upp på stenhäll, olika reservat med otroliga träd .

 5. Sandra Eriksson Svara

  Östra Grundberg har också en levande fäbod med fler djur. Finnmarken erbjuder även gamla byar och ställen med mycket historia som tex. Loberget, Rövarbergsgrottan, Finnberget och Knoppen..

 6. Gun-Britt Lindberg Svara

  Orsa slipstensmuseum i mässbacken det är mycket intressant och lärorikt om vår historia och om hur människor levde och arbetade i gruvorna vill man ha en guidad visning eller veta lite mera ring Annmari Engström 070-6891465

 7. Åh så många fina tips. Ska definitivt spara det för ett framtida besök i Orsa 😀 Dalarna är ju för fint <3

 8. Stopåns Naturreservat
  Där Stopånsväg tar slut börjar den 1km lilla stigen som följer längst med Stopån upp till de två fantastiska fallen.
  45 km Norr/NV om Orsa, E45an Norrut, sväng av mot Untorp, Skyltat till Naturreservat och Stopånsväg strax innan Untorp.

 9. Janne Eriksson Svara

  Den gamla kvarnen och vadmalsstampen vid Råbergskvarn /Sandsjöån där man håller kurser och visningar på gammalt hantverk.

Kommentera

Spara