Några riktigt härliga vinterturer som jag skrivit tidigare om och som jag gärna vill lyfta igen.

1. Snöskovanding på Höga Kusten

Jag packa ned tält och varmaste sovsäcken för vinteräventyr på Höga Kusten och fick vandra genom urskog och med utsikt över hela skärgården. Höga Kusten är en storfavorit året runt för mig. Vandringen passar alla erfarenhetsnivåer och belöningen med den fantastiska omgivningarna i naturen slår stort i hjärtetrakten.

Läs mer:  Snöskovandring på Höga Kusten – 3 dagar 

2. Ängsö – Dagstur bland mälarklippor och ekhagar

Ängsö är en annan året-runt-favorit som jag har nära hem. Jag älskar de många ekhagarna med stora träd med kronor som sträcker sig mot himlen och bark som är tjock och fårad där handen kan vila på strukturen för en stund. Mälarklippor. Slottsträdgården med många rykten och historier från svunna tider och både människor och djur som sägs gå igen.

Ledtips: Prästgårdsrundan (6 km) eller Tjärnrundan (5 km)

Läs mer: Vintervandring på Ängsö och Prästgårdsrundan på Vintern

3. Edsåsdalen – Med snöskor till våffelstugan

Jag snöskovandrade i Edsåsdalen i en härlig dagstur som många andra åkte längdskidor till. Målet och motivationen för turen fanns i den mysiga våffelstugan. Läs mer: Med snöskor i Edsåsdalen utanför Åre

4. Vemdalen – Med turskidor till Samevistet

Ett av mina allra bästa nybörjartips för turskidor är att åka till Vemdalen och sedan skida till Samevistet. Från parkeringen vid Storhogna Högfjällshotell är det bokstavligt talat bara att skida rakt på längs med den väl uppmärkta och spårade turen mot vistet. En perfekt halvdagstur för den som vill ha maximalt fjällnjut och minimalt med tänkmoment. Rekommenderar starkt att äta våfflor på vistet och njuta av chokladfika på Sveriges enda inomhusträdgård när du är färdig.

Läs mer: Med turskidor till Samevistet 

5. Åre – Solgrop och de där mysigaste vinterstunderna

Jag är ingen utförsfantast när det kommer till skidor är det väldigt sällan jag tar mig för att åka alpint. Däremot älskar jag vad snön gör med landskapet. Bäddar in det och gör naturen Narnia-lik och frusen.

Läs mer: 21 aktiviteter att göra på skiddestinationer under vårvintern 

6. Vemdalen – Snöskovandra till Fettjeåfallet

Från parkeringen vid vägen till Fettjeåfalet är det ungefär 2 kilometer att vandra. Turen går genom riktig urskog och träden viskas om det förflutna. Jag fascinerades av det blåfrusna vattnet och hade kunnat stirra på det fortfarande. Nedanför fallet finns ett vindskydd och eldstad. För den som diggar after ski så bjuder området på finfin sådan.

Läs mer: Snöskovandring till Fettjeåfallet i Vemdalen

7. Långfärdsskridskor på frusen sjö

Foto: Louise Forslycke Garbergs

Långfärdsskridskor. Gör en dagstur nära hemma. Jag har förmånen att bo i Västerås där isen plogas till jättefina banor för långfärdsäventyr varje vinter av ideella krafter. Ett år provade jag att åka på loppisfyndade stålskenor med läderbindningar och fick mig världens största skratt på grund av hur ohemult svåråkt det var. Året efter gav jag mig ut på helt ny utrustning från lokala hyrfirman av sportutrustning och susade fram som ett jehu.  Hyr, låna eller köp långfärdsskridskor och ge dig ut på isen med ostsmörgås och kaffetermos. Verkligen en nära-naturen-upplevelse och ett sätt att vara nära elementen.

Läs mer: Långfärdsskridskor en historisk och teknisk analys

8. Vett och etikett som skidåkare

Åka plattförs går inte att göra fel. Du märker om du kommer framåt och med tiden kan du förfina tekniken. Med längdskidor och turskidor finns kurser du kan gå, youtubefilmer med tips och med all säkerhet har du någon skidfantast i din närhet inom familjen eller på jobbet som kan få ut dig i skidspåret snabbt och enkelt.  Bra regel att komma ihåg är att inte förstöra spår genom att gå i dem. Om du ska åka alpint finns några till trix så att du som förstagångsåkare slipper göra bort dig i backen – jag har samlat tipsen i länken nedan:

Läs mer: Allt du behöver veta för att passa in i skidbacken – 15 tips till nybörjare på alpina skidor

9. Säker klassiker – Varm choklad i solnedgången

Foto: Louise Forslycke Garbergs

If all else fails – Gå ut genom dörren och drick varm choklad i solnedgången. Du kanske bäddar in dig med tjockaste duntäcket på balkongen 20 minuter en tisdagskväll för det är vad du hinner med mellan hämtningar, lämnaingar, matlagande, jobb och andra åtaganden. Eller så är det en romantisk utflykt med någon du tycker om till närmsta naturreservat. Hålla handen en stund under en yllefilt medan solen går ned och ni dricker choklad. Skapa fina minnen på språng. En kvantitet av kvalitet.

Läs mer: 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara