Om alkohol i samband med vandring och friluftsliv tvista de lärde. Idag kom det in en välartikulerad kommentar som fick mig att börja reflektera lite extra kring detta ämne. Dagens blogginlägg tillägnas därför mina spontana tankar och reflektioner kring ämnet. Läsarfrågan är ställd av Björn som har läst mina tre tips i samband med kajakpaddling i blogginlägget Lärdomar från sittbrunnen. Såhär lyder kommentaren:

Hej och tack för bra tips! Jag är en total nybörjare på kajak men fick ändå chansen att testa förra veckan. Det var ju snudd på magiskt att få glida tyst rakt in i naturen. Vi såg bl a flera olika sådana där fåglar, både flygande och flytande! Har dock en fråga, varför är inte “en flaska rödvin” med bland dina tre tips? Jag upplevde ju att kajakturen blev blev ännu mer magisk med vinet innanför flytvästen. Eller det kanske ligger på fjärde plats? Eller är det ett annat vin du rekommenderar att avnjutas tillsammans med natur? Ser fram mot ditt svar.

Med vänlig hälsning Björn

Några ord om konsekvenser av alkoholintag i samband med fysisk aktivitet. Jag kan inte låta bli att börja med några varningens ord. Vid alkoholintag påverkas kroppen och de kroppsliga funktionerna på flera sätt. Du blir trött, får sämre mörkerseende, svårigheter att bedöma avstånd och reagerar långsammare än normalt. Misstag i vildmarken kan bli dyra. Att raggla ned i en ravin och bryta ett ben kan medföra den ytterst ofrivilliga kostnaden för helikopterfärd till närmsta fjällstation. Det finns en överhängande hälsorisk vid alkoholintag i samband med färd på öppet vatten. Förmågan att simma påverkas kanske mer än du tror. En ytterligare konsekvens av alkoholintag är ju den där tämligen oundvikliga dagen efter det roliga. Musklerna behöver återuppbyggas, ditt matintag påverkas och alkohol torkar ut kroppen vilket dessutom ökar dina risker för vätskebrist som kan göra fortsatta friluftsvistelsen obehaglig. Dessutom tar inte kroppen upp mineraler och vitaminer som den ska. Och på en längre kajaktur eller flera dagars vandring behöver du kunna ta åt dig all energi du kan från maten. Några ord om alkoholens plats i packningen. Men inget ont som inte har något gott med sig. Alkohol kan vara bra för att hålla värmen och humöret uppe kyliga kvällar och trevligt att dela i goda vänners lag med utsikt över en stilla sjö. Det kan dessutom  fungera som rena sömnpillret för den som tycker liggunderlaget inte går att jämföra med madrassen hemma. Eller vad sägs om att alkohol får dig att glömma blåsor och skavsår, det dövar smärta och tar smaken av frystorkad mat till nya höjder? Björn, till dig har jag sammanfattningsvis fem tips!

 1. Behåll flytvästen på under hela friluftsaktiviteten.
 2. Ha kamrat nära till hands – In case of emergency.
 3. Känn efter vart just din gräns går, låt dig inte påverkas av eventuellt grupptryck.
 4. Drick med måtta, det är viktigt att du ska kunna navigera hem med hjälp av karta och kompass.
 5. Ha roligt, använd ditt sunda förnuft och njut ordentligt av tiden ute i naturen!

Några ord om nedskräpning i naturen – Den enda naturen vi har. Det finns ingenting som är så tråkigt som att se kvarlämnade ölburkar, vinflaskor och kapsyler i naturen. Faktum är dessutom att den som lämnar kvar burkar, engångsgrillar och dryckesförpackningar i naturen kan få böter med 800 kr. Läs några ord om nedskräpningslagen. Du lämnar inte kvar något i naturen som inte fanns där från början va?

Alla ni andra som läser denna blogg. Hur tänker ni kring friluftsliv och alkohol? Dela gärna med er av tankar, tips och åsikter i kommentarsfältet.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. friluftsmat Svara

  Självklart så ser jag inga problem med alkohol kontra friluftsliv. En enkel regel gäller dock, sunt förnuft, svårare än så bör det inte vara.

 2. Kan ju tillägga att man inte alls blir varmare av alkohol, du känner dig dock varmare (ett tag). När kroppen kyls ner så dras blodkärlen i extremiteter ihop och koncentrerar blodflödet till kroppens inre och de vitala organen för att minska värmeförluster. Alkohol motverkar detta och vidgar blodkärlen. Detta gör att man känner sig varmare men att man kyls ner desto snabbare. Alltså, det sista man ska göra om man är farlig kall är att inta alkohol eftersom det ökar risken för att man fryser ihjäl. Dock finns det inte mycket som slår ett glas rött vid lägerelden efter en dags vandring, men bara om man har tillräckligt med kläder för att hålla sig varm hela natten!

 3. Jag kan ta med mig en fickplunta med whisky när jag är ute på tur. Det kan användas i viss mån för sterelisering av verktyg, det ger en värmande känsla och kan hjälpa att få fyr. Men jag skulle inte ens överväga det om jag är på sjön eller om jag inte har någon annan till eldvakt. I slutändan tycker jag ändå att en kopp kokkaffe i naturen slår all alkohol i världen, men det är ju jag det.

 4. Torgny Rönnqvist Svara

  För mig personligen så dricker jag ej nått stark när jag är ute. om andra vill göra de så är de efter deras egna erfarenhet.
  För mig är det att dricka stark efter en tur.

Kommentera

Spara