• Namn: Anders Andrae
  • Ålder: 49
  • Bor: Stockholm
  • Sysselsättning: Receptionist/telefonist på Diskrimineringsombudsmannen sedan 11 år tillbaka.

Idag har jag den stora äran att få presentera Anders Andrae som veckans eldsjäl. Vi kommer tillsammans ordna ett event på Ängsö i sommar där funktionshindare får prova på en rad olika friluftsaktiviteter som geocatching, hästriding och kajakpaddling. Därför har jag träffat Anders flera gånger under våren och jag imponeras av hans ständiga strävan framåt och positiva attityd som han delar med sig av och visar att (nästan) ingenting är omöjligt. Anders är både en eldsjäl och förebild, någon som vågar visa vägen och ta sig fram i osnitslad terräng. Berätta lite om din bakgrund och vad friluftsliv och naturen betyder för dig? Kommer från en liten ort i Värmland, där vi hade naturen i stort sett bakom husknuten. Att komma ut i naturen betyder otroligt mycket för mig, där mår jag som absolut bäst, älskar tystnaden lukten av ren luft och omgivningarna. Jag bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med min fru Charlotte och vår golden retriever Iris i en trea. Jag jobbar sedan 11 år tillbaka på Diskrimineringsombudsmannen som receptionist. Jag har alltid varit intresserad av naturen, när jag var barn så ville jag bli som Jan Lindblad som var en välkänd naturfotograf, åka runt i världen och fotografera och upptäcka olika platser och kulturer.

Tält i skogen
Foto: Okänd
Det riktiga friluftsintresset väcktes på allvar efter att jag varit sjuk i några år. Åkte in akut med allvarliga magproblem vilket fick till följd en operation, men det stannade inte med en operation, det blev ca 10 stycken under en 6 års period. När jag blev friskförklarad ville jag ta igen det hela och upptäckte då att man klarar av mer än vad man tror, vilket har gjort att jag fortsatt med mina promenader och campingturer. Jag är ute i stort sett varje helg på en långtur, tältsäsongen börjar för min del i början av april och fortsätter till månadsskiftet augusti/september, beroende på väder och temperatur. Under den här perioden blir det 2-3 nätter i månaden. Anders är ordförande i föreningen Skogstur som ordnar anpassade turer och event för funktionshindrade. Berätta mer om det! Föreningen startade hösten 2015, men namnet har funnits sedan några år tidigare pga min blogg med samma namn. Det är ca 20 medlemmar i föreningen, vem som helst kan bli medlem, men den riktar sig först och främst till vuxna med funktionshinder.

  • Vi försöker synliggöra för myndigheter, stat, landsting, kommun och andra företag att behovet med god tillgänglighet är stort, även i naturen.
  • Det som skiljer föreningen mot andra föreningar är att vi kombinerar funktionshinder med natur, vi anordnar anpassade evenemang i naturområden för människor med olika funktionshinder vilket också är målgruppen, vi är unika med den kombinationen.
  • Vi kontaktar företag och myndigheter och berättar om att vi finns och att vi ger förslag på enkla åtgärder i de områden vi varit i.
  • Vi anordnar event tillsammans med andra aktörer. Sommaren 2015 hade vi en aktivitetsdag på Lillsved där man fick prova på olika aktiviteter som zoom, ridning och geocaching. Och i år väntar bland annat event på Ängsö och Tyresta.
  • Långturer på en eller flera nätter tillsammans med Traneving Outdoor.

Vi som startade föreningen är jag själv, Anders Andrae, Calle Norrman och Thomas Traneving. Vi har många tankar och mål med den här föreningen. Vi anordnar promenader i naturområden. Visionen och målsättningen är att få ut människor med olika funktionsnedsättningar i naturen och få dem att upptäcka att de kanske klarar av mer än vad de tror.

Skogstur
Vi planerar event på Ängsö strax utanför Västerås tillsammans. Calle, Anders, jag själv, Thomas och Inga-Sarah.
Vad är den största skillnaden med att friluftsliv med funktionshinder? Har du ett funktionshinder måste du planera mycket mer.  Hur ser området ut, hur är underlaget, finns det branta backar, är det anpassade toaletter och rastplatser? På många kommuners hemsida står ganska bra information om tillgängligheten i naturen. Sedan finns det information på många fritidsrelaterade företags hemsidor om hur området fungerar för människor med funktionshinder. Men det är ett väldigt letande om man vill ha så mycket information som möjligt. Vad har du för planer framöver? Min förhoppning är att föreningen växer, att kommuner och stat fortsätter med arbetet med att tillgängliggöra naturen så gott det går, utan att förstöra den. Sedan hoppas jag att de event som vi anordnar genererar att fler funktionshindrade kommer ut i naturen. Privat så ser jag fram emot årets största utmaning, att åka Rallarvegen i Norge. Det är en cykelled på 8 mil som går mellan Haugastöl på 1000 meters höjd ner till Flåm som ligger vid havet, det ska bli riktigt kul. Sen ser jag verkligen fram emot mina tältnätter med vår nya hund Iris. Hitta alla aktuella event, information om föreningen och inte minst Anders blogg på Skogsturs hemsida. Där finns även anmälningsinformation, datum och tider för de evenemang som är tillgängliga.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

Kommentera

Spara