• Namn: Anders Doverskog
  • Ålder: 43
  • Utbildning: Diplomerad företags- och marknadsekonom
  • Titel: Ägare till Lövåsgårdens Fjällhotell i Grövelsjön
  • Fritidsintressen: Fiske, snöskoter och friluftsliv

Tydliga kontraster. Anders och hans familj flyttade från villan i Siljansnäs, en mil norr om Leksand, till Lövåsen utanför Grövelsjön med fjällen direkt utanför husknuten. Sedan maj 2015 äger och driver Anders och hans fru Linda Lövåsgårdens Fjällhotell tillsamman. Båda är friluftsintresserade och Anders har spenderat  vinter- och sommarsemestrar i Grövelsjön sedan mitten av 80-talet.

Karriärbyte: Företagsledare och pilot driver nu fjällhotell tillsammans

Vid flytten från Siljansnäs lämnade Anders bakom sig en karriär med 12 års erfarenhet inom en företagsledande befattning i byggbranschen, klubbledare för ett ishockeylag och tre års restaurangjobb på ett hälsocenter. De erfarenheter han har; servicekänsla, vana att hantera ekonomi, personal och marknadsföring kommer väl till pass på Fjällhotellet. Linda jobbade tidigare som pilot och egenföretagare inom inredningsbranschen. Hon ansvarar idag för hotellets interiör, färg och form och under vintertid är det hon som utför all närliggande spårdragning med pistmaskin och skoter för att gästerna ska ha preparerade skidspår precis utanför dörren.

”Det är fritt fall. Man känner att man lever på ett helt underbart sätt.”

För mindre än ett halvår sedan tog de över hotellet, men processen innan var längre. Till en början frågade de sig om de skulle kunna bryta upp från sina jobb och barnens skola och dessutom starta en egen verksamhet på ett nytt ställe. – Vi gick läge och dagdrömde om att göra något själva. Tänk att vara i den här miljön och kunna ha ett levebröd. Det var en härlig känsla när vi väl bestämde oss. Det var inspirerande och spännande. Väldigt spännande, säger Anders. Processen var nästan ett år innan flytten var genomförd och allt var på plats. Under den tiden kunde hela familjen förbereda sig och vända på många stenar. Men planera kan man bara göra till en viss del, sedan var de tvungna att släppa taget. Flytten var 25 mil och ryckte upp hela familjen med rötterna. -Det är fritt fall innan man landar. Men man känner att man lever på ett helt underbart sätt.

Anders Dovreskog på Lövåsgårdens Fjällhotell

”Det här är en livsstil som måste fungera över tid”

-Största utmaningen är att acklimatisera sig, från att ha varit här som turister till att hitta en vardag som fungerar med skola och kompisar. Nu lämnar de sista sommargästerna hotellet och det blir mörkt, det finns inte många människor här. Det har sin tjusning, att ha fjället för sig själv. Det är en stark känsla att var här, säger Anders och fortsätter:

-Vi har en målsättning att detta ska bli långsiktigt. Att hitta en kärna och balans mellan arbete, fritid och familjeliv. Det är en utmaningen för det går att jobba hur mycket som helst. Det är vanligt att man går in för att det är roligt och man är entusiastisk och sedan är många nöjda efter att ha jobbat såhär i fyra, fem år. Men vi är inte sådana som ser det som ett projekt utan som en livsstil som ska fungera över tid.

Idag är barnen sju och 12 år gamla. Den äldre dottern är funktionshindrad och är bland annat autistisk. Anders upplever att hon trivs väldigt bra efter flytten, hon blir lugn av naturen. Han lyfter också fram hur bra de trivs med den yngre dotterns förskola.

-Förskolan har gjort ett fantastiskt jobb med inskolning. Det är tre mil till förskolan och dottern som är sju år gammal åker den 25 minuter långa bussfärden tillsammans med kompisar i samma ålder. Att det är en bit att åka ingår i paketet för dem som bor i glesbygden, men Anders påpekar att det inte är någon trafik här uppe och inga köer som det kan vara i storstäderna.

Vardagsvariation – Plocka undan disk och vara relationsrådgivare

En vanlig dag på jobbet för Anders börjar med att plocka fram inför frukosten vid 06.30, sedan fortsätter det med avdukning, administration,  pyssel i trädgården, prata med gäster, bemanna receptionen, förbereda relaxen och kvällens middag. Runt 22- eller 23-tiden är arbetsdagen slut och den här sommaren har det blivit arbete 7 dagar i veckan. Det har varit en intensiv sommar och det finns alltid något att göra. Men ingen dag är den andra lik, för det beror vilka gäster som bor på hotellet. Anders ser att varje gäst tar med sin egen historia, som en levande roman.

-Ibland hittar gästerna varandra, de skapar en relation som fortsätter även hemma. Många har träffats här och så bestämmer man möte här uppe igen, med Lövåsgården som knutpunkt. Gäster knyter vänskapsband och får nya relationer. Själv blir man lite utav en relationsrådgivare.

”Det finns ett lugn här som gästen kan landa i”

Anders beskriver Lövåsgården som det familjära lilla hotellet, där gästerna kan koppla av och att det blir personligt. Gästerna ska känna att man känner igen dem sedan sist. Det finns gäster som återkommit sedan 70-talet. Även om fjällhotellet förändrat sig på insidan under årens lopp så känner de ändå igen sig. Stället har utvecklats men själen finns kvar.

-Det finns ett lugn här som jag känner att man kan landa i som gäst. Förra veckan kom ett par Stockholms-tjejer i raggsockor till middagen. Det ska vara kvalitet på allt vi levererar men känner gästerna att de kan koppla av och oavsett vad man har för bakgrund eller vad man kommer från med jobb och stress och allt ska man kunna landa här.

Läget på fjällhotellet är unikt för att vara en skidanläggning. Med sin placering på 804 meters höjd slipper gästerna åka till fjället, för de bor redan på fjället. Stugbyn runt knuten är Sveriges näst högst belägna fjällstugby. Det är lättillgängligt och  det ger fler människor möjligheten att komma ut.

Vintertid är det bara att binda på sig skidorna, åka, komma tillbaka och äta och sedan skida ut igen, antingen på fjället eller om det hunnit bli mörkt på det intilliggande elljusspåret. I början av december välkomnas de första vintergästerna.

Tills dess laddar familjen om batterierna.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara