Ängsö Naturreservat bjuder på 23 kilometer vandring genom slottsträdgårdar, förbi torparhus, genom ängar och över klipphällar med utsikt över mälaren. Följ med mig på dagens besök till Ängsö slott. Fin-fika kombinerat med fin-vandring är en fin kombination om du frågar mig.

AngeliqaMejstedtÄngsö2014-07-11

Idag var utgångspunkten Slottet! Parkering finns över hela ön i nära anslutning till vandringsleden. Jag tycker att den i särklass största fördelen med att börja vandringen vid slottet är att dagen kan avslutas med lyxigt finfika.

AngeliqaMejstedtÄngsö2014-07.01

Vandringen börjar genom en grön tunnel. Mycket lätt vandring än så länge.

DSC00060[1]

Väl ute ur tunneln svängde vi vänster in på Grevens Stig för att sedan gå vidare mot badklipporna där vi avvek från rundan och fortsatte till vänster mot Ryssbo. Från slottet kan du även välja att gå Prästgårdsrundan som är 6,5 eller 8,5 km.

Skog, klippor, ängar och torpmiljö

Vandra på Ängar Ängsö

Delar av leden går genom riktigt ordentlig ängsmiljö. Ungefär sådär som din gräsmatta skulle se ut om du struntade i att klippa den i massor av år. Längs med leden skymtas rödmålade torp med vita knutar.

Ängsö skog

#Vandringsselfie. Vandringen går genom skogsmiljö, backigt, stenigt och då och då krävs det att man klättrar över nedfallna trädstammar.

Snabb fyr på elden och plats för alla

Ängsö Eld

Idag packade jag med tre sorters korv – när det gäller dagsvandring är det enkelt och smidigt att grilla korv till lunch.

Ta dig i brasan på Ängsö

Idag stod det okvädningsord vid vedhögen. ”Ta dig i brasan” klottrat med kol på träväggen. Skämtsamt på hög nivå! På Ängsö är det förbjudet att bryta kvistar och fälla levande eller döda träd och buskar, därför finns det färdighuggen, torr ved på flera ställen längs med leden.

Faciliteter: Dass av olika klass

Dass på Ängsö]

Längs med vandringsleden finns med lagom långa mellanrum dass och soptunnor. Förresten, den klassiska ryggsäcken är fyndad på Myrorna för ynkliga 50 kronor, nu är den ute på nya äventyr.

Kungligt dass på Ängsö

Utanför slottet ligger ett dass i ännu finare klass. Väl värt ett besök.

Fika som en Kunglighet

Ängsö slott

Slottet går inte att missa, hit siktar du när det är dags att fika eller om  du är nyfiken på att lära dig mer om slottets kusliga historia. Vi avslutade dagens vandring med glass i solen utanför slottet.

Ängsö slott Barn]

Plats för de små vandrarna som behöver ladda batterierna.

Ängsö slott fika

Plats för alla som är fikasugna. Här kommer jag med all säkerhet dricka många kaffe framöver.

Fika på slottet

Kafét har funnits sedan 1960-talet och lockar fortfarande många fikasugna gäster. Trevliga och hjälpsamma damer serverar glass, kaffe, kakor, bullar och bakverk i massor. Vandringsmöjligheter: 23 kilometer vandring som lätt anpassas efter vandringslust.

Guldkant till vandringen: Bra badmöjligheter och fika på slottet.

Planera din vandring: Mer information och Vandringskarta

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

Kommentera

Spara