Kasta din bucketlist åt skogen och gör en fuck-it-lista istället. I veckan så har jag tänkt mycket på det där, hur duktiga vi generellt är allesammans på att berätta hur upptagna vi är, hur mycket vi har att göra och allt vi har presterat.

Det är naturligt att fråga varandra om aktiviteter och prestationer. ”Vad gjorde du på semestern?”, ”Vad gjorde du i helgen?” ”Hur är läget? Jotack, det är mycket nu.” Aldrig frågar vi varandra om hur mycket egentid helgen inneburit. Hur länge tystnaden fick vara tyst. Hur många saker vi tackade nej till på semestern.

Meditera på det här en liten stund. Det kan ta tid att landa.

Senaste årets FUCK-IT LIST:

Bland annat de här sakerna har jag tackat nej till det senaste året.

 • Mountainbikevecka i Sydafrika.
 • 15 föreläsningar som skulle säkrat mina inkomster för avsevärd tid framåt.
 • Vandringar i Schweiz, England, Skottland, Norge och Polen.
 • Otaliga nätverksluncher, 2 prisutdelningar och 3 styrelseposter.
 • Skriva krönikor till stort friluftsmagasin.
 • Tre bokförlag med olika coola idéer.
 • Deltagande i SVT program.

Utöver det har jag bjudit in till 0 fester, bjudit hem andra till 0 middagar och skippat att ha inflyttningfest. Det har helt enkelt behövts utrymme för annat. Jag tränar mig verkligen på att säga nej. Det känns ibland svårt när det kommer in så mycket roliga förfrågningar av alla sorter och speciellt när vissa av dem är i kombination med att kunna vara levebröd för lång tid framöver. Då och då måste jag påminna mig om att världen står kvar många år framöver och det är inte rimligt att göra allt på en gång. För mig är det så viktigt att hinna landa mellan allt det som är härligt för att verkligen kunna känna hur härligt det härliga är. Vem äter kladdkaka med glass och jordgubbar varje dag liksom?

Har du en fuck-it list? Tycker du det är jobbigt att tacka nej till saker?

Författare Angeliqa

16 Kommentarer

 1. Underbart! En sån lista måste jag göra direkt! 🙂
  Det är viktigt att våga/kunna säga nej, och se sina begränsningar.
  Mer fuck-it listor åt folket ?
  Mvh Veronica

 2. Grejjen är att om man vill leva här och nu har man inte tid att ställa upp på allt. Dalai Lama verkar väl ha hittat en balans, men han mediterar väl två timmar varje morgon?

  • Angeliqa Svara

   Åh, där säger du något. Två timmar meditation tror jag skulle göra världen en mycket bättre plats. Det tycker jag vi alla tar efter.

 3. Ulrika Funkqvist Svara

  Jag har ingen officiell fuck-it-lista! Jag har ett sjukdomstillstånd som gör att det är en del av min vardag. Tycker att jag är hyfsat duktig på att säga nej, har ju blivit tvungen att lära mig det. Visst är det skittråkigt och jobbigt ibland när jag verkligen vill göra något men det inte går. Å andra sidan njuter jag mer av det jag kan göra nu för tiden. T ex deltog jag i en yogavandring i helgen och det var helt underbart. Jag har heltenkelt lärt mig att prioritera och njuta av saker på ett helt annat sätt!

  • Angeliqa Svara

   Vad fint att läsa om att du deltagit i yogavandring och hittat ditt att att vara ute. Tack för att du delar med dig =)

 4. Apropå
  ”Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig ska dö och så dör hon utan att någonsin ha levt.
  Dalai Lama

  • Angeliqa Svara

   Men åh, det där citatet går rätt in. Stämmer på så många aspekter av samhället vi skapat för oss själva.

 5. Den här artikel gör mig mycket ”kluven” eftersom mina känslor inför denna artikel både är mycket provocerande samt mycket tilltalande. Det som provocerar mig är att det som du har valt att välja bort mycket väl kan vara andras drömmar som kanske aldrig kommer att kunna realiseras. Samtidigt förstår jag att du måste som vi andra prioritera våra liv, du vet 86400 (antal sekunder/dygn) som är lika för oss alla. Detta med att prioritera är inte lätt men samtidigt ett måste och som inte enbart omfattar tid och aktiviteter utan även personer och upplevelser. Dessa har vi vanligtvis inte möjlighet att prioritera utan det är vanligtvis balansen mellan intäkter och kostnader som är styrande.

  • Angeliqa Svara

   Jag är minst lika kluven som du och jag har läst din kommentar många gånger nu. Jag vet att det är mångas drömmar jag valt bort, men grejjen är ju att detta är även mina drömmar. Sådana sammanhang jag knappt vågat formulera för mig själv att jag vill vara i för att sannolikheten att de aldrig skulle inträffa är alldeles för hög för att våga hoppas. Men sen blev det en ketchupeffekt. Första halvåret i år så hade jag 108 resdagar till många fantastiska vandringsdestinationer, jag har träffat människor som tagit mig med till för mig andra universum – jag har lärt mig om jakt och spanat björn, lät mig fläta näverfodral till kniven, skrivit en bok och inte minst utvecklat denna hemsida mycket vad gäller innehåll och bilder. Alla de sakerna är också drömmar, sådant jag sagt ja till utan att tveka och som gett minnen för resten av livet. Jag ÄR otroligt privilegiad som har möjlighet att göra det jag gör på heltid och jag är tacksam för det varje morgon när jag vaknar. Att jag får skapa och att jag får dela med mig av sådant jag tycker saknas i friluftsvärlden. MEN jag känner också en enorm otillräcklighet i vilken jag försöker skapa balans. Och jag tror många med mig delar viss ångest över pusslet som ska gå ihop i slutändan – privat och arbetet. Därför tyckte jag det var viktigt att lyfta att även drömmar kan få vänta – världen står kvar. Det är okej att prioritera även bland nära vänner, de man tycker mest om och bland drömmar och upplevelser som du säger. För jag tror sällan människor blir utmattande trötta av att göra saker de finner halvsvalt intresse för – jag tycker vi saknar debatt om allt det där härliga och roliga som också kan bli för mycket när utrymmet mellan saknas. Det kommer till en gräns när magin är borta och då måste någonting strykas. Det gäller mig och det gäller alla. =) Ursäkta långt och babbligt inlägg. Men jag vill verkligen stryka under att jag verkligen är lyckligt lottad och inte tar dessa möjligheter för givet. Jag arbetar varje dag för att ge så mycket till andra människor och det är fantastiskt att jag får göra det ännu ett tag till.

Kommentera

Spara