I höst kommer jag att samarbeta med Menskoppen.se för att testa något helt nytt ute i skogen. Flera vandrande kvinnor i min omgivning har rekommenderat menskopp som alternativ till bindor eller tamponger och nu i höst ska jag testa hur det fungerar som alternativ ute på vandring.

Varför? I samband med mina månadslånga pilgrimsvandringar har jag återkommande fått frågor om hur det fungerar att ha mens samtidigt. Och jag tror vi är många som känner oss lite besvärade och obekväma med att ha mens under vandring på grund av många olika skäl. Det kan vara svårt att hitta undanskymda platser på fjället, upplevas jobbigt att hålla hygienen eller bara lite olustigt. Vart gör man av skräp osv.

Koppen kommer med ett litet skyddande etui. Det gjorde mig glad.

Jag återkommer med recension om menskoppen och kanske en llten FAQ om friluftsmens. Vad har du för erfarenheter av mens i skogen? Tips och trix eller frågor du vill ha svar på? 

Författare Angeliqa

14 Kommentarer

 1. Mitt bästa tips i naturen är just menskopp! Har alltid det och just när man är ute är det så enkelt. Lätt att byta och skölja av och så bara att koka när man kommer hem. Extra plus är att den inte behöver bytas ut lika ofta som tampong = behöver inte leta efter en buske så många gånger. Och det allra mest fantastiska är att det inte blir något skräp!

 2. Jag har sån himla tur att jag ”vuxit” ifrån det problemet…trots min låga ålder..;) 😉 😉 Hoppas det passar Dig!
  Tisdagskram från Kate

 3. Skrev på Facebook – men tycker det kan få stå här med eftersom menskoppar är mitt absoluta favoritämne! Min kopp har hängt med överallt i 10 år nu, i vardagsliv, badsemestrar, fjällvandring och långa skidturer med tältboende. I naturen brukar jag tömma koppen, kissa på/i den (=blir avsköljd av steril vätska) och sen sätta tillbaka den. Torka fingrar och snippa med papper, avsluta handtvätten med lite vatten eller alcogel. Häpp. Snö funkar fint också, men doppa inte koppen i snö – det blir ett kyligt uppvaknande! Det är ingen världsolycka att sätta in en kopp som inte är ursköljd, det fungerar fint ändå. Skulle dock inte torka den med papper och få in pappersrester på den. Absolut; det är lite pilligt och lite kladdigt men så himla värt det! låter min kropp hälsa. PS. Var EXTREMT försiktig på utedass. DS.

 4. Fint att du ska testa detta! Menskopp är verkligen suveränt (billigt, miljövänligt, smidigt, fräscht). Ändå har jag alltid fallit tillbaka på tamponger när jag är ute och vandrar eller ute på andra längre äventyr utomhus. Varför? Därför att jag tycker att det är ganska svårt att ta ut en full menskopp sittandes på huk i en skog utan att råka skvätta blod på kläderna. Särskilt under dagar med mycket mens, såklart, eftersom jag behöver tömma menskoppen kanske två gånger/dag då. Nätter med mycket mens kan jag inte sova med den, den blir för full. Och om den då ligger utanför kroppen under natten vill man gärna desinficera den på morgonen… Allt som allt lite för bökigt. Men får väl försöka fortsätta testa för att få in snitsen …

  • Ah, ja tamponger är ju smidigt – man har ju rätta tekniken och det går fort. Jag ska ge det hösten och tidig vår och verkligen prova hur det här fungerar. Är rädd att man måste använda slut alla befintliga vattenreserver för att hålla rent koppen ute i skogen och är det blodbad på kläderna som väntar så är det tveksamt. Men jag ska öva in tekniken och se hur det fungerar. 😀

 5. Varje gång jag går och köper tamponger tänker jag att jag måste beställa hem en menskopp.Väntar på att den bara ska uppenbara sig framför mig en vacker dag, men kanske måste ta saken i egna händer? Sjukt bra tips ur ett ute-i-naturen perspektiv också 🙂

  • Haha, ja tyvärr så uppenbarar de sig ju inte bara hur som helst =) Haha jag förbannar alltid att det känns som en så tråkig utgift där i tamponghyllan. Så OM nu menskopp is the shit så skulle jag kunna fokusera på att handla choklad och inte tamponger.

 6. Som Lo här ovan skrev – var försiktig på utedass! När jag var ute på min första kajaktur tappade jag koppen i utedasset! X) Inte helt enkelt att hitta och fiska upp den, i pannlampsljus en sen kväll dessutom… Minns inte om jag hade reservbindor med eller om jag fick av en kompis, men hur som helst löste det sig på nåt sätt. Note to self: lita inte på fumliga kalla händer 😛
  Under en veckolång skidtur i februari körde jag utan kopp eftersom jag tänkte att jag inte vill frysa häcken av mig (vi hoppades på 20-30 minusgrader) men blev än en gång övertygad om manskoppens överlägsenhet. Jag mindes inte att det var så bökigt, svettigt och obekvämt med bindor, som innan koppen alltid var mitt förstahandsval!

  Lycka till och hoppas det går bra!

 7. Har använt menskoppen en del i början när den precis lanserades och tycker att den är genialisk. Den är till exempel outstandig när man åker snowboard och inte orkar få av sig alla grejer för att få ut en tampong utan kan ha den insatt hela dagen. Rent friluftsmässigt så funderar jag på hur den rengörs bäst i naturen, är det våtservett eller flaskvatten som är bäst eller funkar det med bara toapapper?

Kommentera

Spara