Internationell diskussion om skandinaviskt friluftsliv.

Idag kan du läsa artikeln ”Friluftsliv – The nordic concept of getting outdoors” som reflekterar över ökade ohälsotal och en allt mer pressad vardag med mer och mer skärmtid. Hur påverkar det här våra möjligheter att komma ut och bedriva aktivt friluftsliv? Är utomhusaktiviteter under hot som en förlängning av digitaliseringen och den globala arbetsmiljö som växer fram med ökade krav på tillgänglighet?

Hotas frilufsande av digitalisering?

Hur vi egentligen mår av all skärmtid och pressade tillvaro och vad vi behöver för att börja skapa balans, helhet och mening i allt det som snurrar väldigt fort. Det går ju inte att komma ut i naturen och skrika åt den att växla väder, växa fortare eller så – som vi kan bete oss annars i tillvaron när vi vill ha saker. Vi byter jobb snabbare än vi hunnit bli upplärda, unga 25-åringar kommer från universitetet och vill bli chefer direkt utan att ha arbetat först. Vi köper den mat vi vill ha när vi vill ha den och vill vi ha godis en tisdag så köper vi godis på en tisdag för att snabbköpet ligger bredvid. Naturen är motsatsen till det snabba, lättillgängliga och den bryr sig inte vem du är – lika för alla. Sunt. Hälsosamt. Balanserat. Vi kommer inte frilufsa mindre i framtiden utan mer. För vi kommer allt mer känna att vi saknar den där motpolen.

Ska jag trendspana 2018 så tror jag det är året när vi faktiskt slutar prata om det och faktiskt gör. Vi vågar prioritera in mer frilufs – även om det innebär att en tv-serie ryker på nacken, även om det innebär ett par leriga gympadojjor vid kontorsstolen efter långpromenad på lunchen. Vi kommer göra allt vi kan för att brotta in balansen vi får av naturen och aktiv rörelse.

Sverige har en långtgående trend av frilufsande – det är lika självklart för många som att andas. Det är ingen grej som behöver sättas namn på eler göras en grej av – det bara händer där i det fördolda. Friluftsorganisationer som Scouterna, Friluftsfrämjandet och STF är ryggrad i friluftsflreningssverige som samlar och organiserar många hundratusental människor tillsammans i naturen. Lär barnen allt de behöver veta för att klara sig, låter dem växa. För att i framtiden värna om natur och månghundraårig traditionell kunskap som att göra upp eld och

Helt förkastligt med mobilen i naturen?

Jag som ju indirekt jobbar med att ta fotografier och uppdatera sociala medier direkt från naturen är faktiskt av en bestämd annan uppfattning. När jag skriver text om en naturupplevelse – oavsett om jag gör det på plats i anteckningsbok coh blyertspenna, med mobilen eller sen när jag kommer hem – det kräver att jag verkligen är där och då och lyssnar, känner, smakar och ser för annars har jag ingenting att berätta vidare om.

Samma gäller att fotografera – oavsett om jag gör det med mobilen eller systemkameran – så innebär det att jag måste se naturen. Jag måste se solljuset, jag måste hitta innersta kärnan i mina vandringskamraters väsen och fånga dem mitt i sin rörelse,, jag måste hitta de små detaljerna som är den stora upplevelsen. Och den känslan jag går runt med – det actionfyllda i uppförsbacken, det avslappnade framför lägerelden. Det måste också spegla sig i bilden för att någon annan ska kunna få dela lite av den där känslan jag har. På så sätt så blir hela min naturupplevelse starkare – för jag kommer ut och bara är i upplevelsen.

Sen om mobilanvändandet skulle handla om jobbmejl eller facebookandet om att chatta recept eller nått annat ickentursligt ja då skulle ju naturkänslan försvinna – det kan jag bara hålla med om. Men det kan också vara ett sätt att förstärka upplevelsen och bevara den, behålla den och det var bara det jag ville säga med den här långa utläggningen.

Vad tror du? Vad betyder friluftsliv för dig i vardagen? Hur skapar du balans? Vad tror du om framtidens friluftsliv?

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Jag tror att digitaliseringen snarare gör friluftslivet mer åtkomligt. Jag tycker att Kvinnliga Äventyrare är ett bra exempel på det. Likaså att det finns smarta kartappar med många funktioner. Kunskapen finns närmre tillhands och inspirationen från andra är större!

  2. Jag tror som du, att det blir mer frisk luft till folket. Det känns som att det blivit mer och mer av den varan för många. Att det pratas om det mer och forskas om det mer. I dagens samhälle tror jag att många behöver balansen mer än någonsin. Tar de sig bara ut en gång blir de nog beroende. Av frisk luft. Den välgörande.

Kommentera

Spara